3p

Nemcsak a gyermekesek kaphatnak támogatást.

A 2022-ben megszűnt Otthonfelújítási támogatás segítségével a használt lakásállomány közel 10 százaléka, mintegy 380 ezer ingatlan újult meg országszerte. Ezen felújítások összértéke 1775 milliárd forint volt, a kifizetett állami támogatás összege pedig meghaladta a 770 milliárd forintot. 

A legnépszerűbb, egyben a teljes támogatási összeg mintegy felét lefedő felhasználási célok szervesen kötődtek az ingatlanok energiatakarékosságának fokozásához. A tervezett új program kifejezetten a lakosság ezen törekvéseinek támogatására fókuszál majd, vagyis energetikai korszerűsítések megvalósítását célozza.

Jobban festenek. Fotó: Depositphotos
Jobban festenek. Fotó: Depositphotos

“Értesüléseink szerint hasonló támogatásra számíthatunk, mint az előző volt, de a feltételekben lesz legalább egy jelentős változás. A korábbi Otthonfelújítási támogatást ugyanis kizárólag gyermeket nevelő családok vehették igénybe, az új lehetőség azonban várhatóan azok számára is nyitott lesz, akiknek nincsen gyermeke.” - mondta el Korponai Levente, a money.hu vezetője. A szakember hozzátette, hogy így a vártnál többen lehetnek jogosultak az idei évre tervezett otthonfelújítási támogatásra. 

Ugyanakkor lesz egy fontos korlátja is az igényléseknek, mégpedig a tervezett keretösszeg. A szakmai egyeztetéseken elhangzottak alapján 100-150 milliárd forint juthat majd az otthonok korszerűbbé és energiahatékonyabbá tételének támogatására. Vagyis érdemes lesz figyelemmel kísérni a tavasszal várható bejelentést és időben igényelni az új otthonfelújítási támogatást. A programról részletes információkat és a jogosultsági feltételeket csak a hivatalos bejelentést követően lehet majd tudni.

“Mivel egy kamattámogatott hitelkonstrukcióról beszélünk (az még nem tisztázott, hogy milyen formában kapcsolódhat hozzá vissza nem térítendő támogatás), így vélhetően a bankok viszonylag rövid idő alatt fel tudnak készülni a bevezetésére a jogszabály kihirdetése után, ezért arra számítunk, hogy gyorsan elérhető lesz a legtöbb pénzintézet kínálatában.” - tette hozzá a szakember.

Jelenleg is van támogatás felújításra, igaz, gyermek is kell hozzá

falusi CSOK az egyetlen olyan vissza nem térítendő állami támogatás most, amely meglévő lakás korszerűsítésére vagy felújítandó ingatlan megvásárlására és korszerűsítésére együttesen fordítható. A támogatás azonban sok egyéb feltétel mellett, gyermekhez is kötött. Kamattámogatott hitelek közül a falusi CSOK-hoz kapcsolódó CSOK hitel és a szabad felhasználású Babaváró hitel fordítható akár felújításra, korszerűsítésre is, de mindkettő feltételei között szerepel a meglévő gyermek vagy a gyermekvállalás.

Gyermekkel vagy gyermek nélkül ugyanakkor piaci hitelekből is finanszírozható a felújítás. Vannak kifejezetten felújítási célú lakáshitelek és személyi kölcsönök is a pénzintézetek kínálatában, de természetesen a szabad felhasználású jelzáloghitelek is fordíthatóak korszerűsítésre. A money.hu szakértői szerint viszont mindegyiknél elengedhetetlen az összehasonlítás, hiszen jelentős különbségek lehetnek az egyes banki ajánlatok között. Egy kis körültekintéssel sokat lehet spórolni a törlesztőkön és a teljes visszafizetendő összegen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG