4p

A CSOK Plusz szabályai közt ugyan nincsen felújítási hitelcél, de például a Babaváróval vagy a Falusi CSOK-kal kombinálva már megoldható, hogy a kiszemelt és kamattámogatott hitel segítségével megvásárolt használt ingatlanon elvégezzünk néhány felújítási munkálatot.

“A CSOK Plusz hitelcélja lehet építkezés, vásárlás, vásárlással egybekötött bővítés vagy a meglévő lakás bővítése is, de pusztán felújításra nem lehet igényelni a kamattámogatott hitelt. Ugyanakkor mivel kombinálható a többi elérhető támogatással, ezért működhet az is, hogy a vásárlást tervező jogosultak felújítandó ingatlant választanak, majd az igénybe vehető egyéb támogatásokat kihasználva végzik el a lakás felújítását. Ilyenkor figyelni kell arra, hogy míg a Babaváró teljes összege használható bármilyen munkálatra, hiszen szabad felhasználású, addig a preferált településen elérhető Falusi CSOK támogatásnak egy részét (maximum 50 százalékát) az ingatlan megvásárlására kell fordítani, a fennmaradó összeg fordítható korszerűsítésre, és kizárólag a jogszabályban meghatározott munkálatokat fizethetjük belőle “- emelte ki Korponai Levente, a money.hu vezetője. 

Egyre több banknál igényelhető a Falusi CSOK

A gyakorlatban tehát, ha CSOK Plusszal kombináljuk a Falusi CSOK-ot, akkor mindenképpen alapfeltétel lesz a házasság és gyermeket is kell vállalni. Vagyis, ha például egy CSOK Pluszt igénylő - még gyermektelen- házaspár két gyermeket vállal, akkor a maximum 30 milliós kamattámogatott hitel mellett 4 millió forintos Falusi CSOK vissza nem térítendő támogatásra lesz jogosult vásárlással egybekötött korszerűsítésre, amelynek legfeljebb a fele, azaz 2 millió forint mehet a vásárlásra, a többit lehet korszerűsítésre fordítani. Három gyermek esetén - melyből legalább egynek vállaltnak kell lennie - 7,5 millió forint Falusi CSOK támogatás fordítható az ingatlanvásárlásra a CSOK Plusz hitel akár 50 millió forintos összegével együtt, és 7,5 millió forint lehet a felújítási keret, mivel három gyermekre a Falusi CSOK 15 millió forintos támogatást nyújt. Szerencsére elmondható, hogy már egyre több nagy lakossági banknál igényelhető az új Falusi CSOK, például az OTP-nél, az MBH-nál, a K&H-nál és már az Ersténél is elérhető a konstrukció.

Mindenképpen alapfeltétel lesz a házasság és gyermeket is kell vállalni. Fotó: Depositphotos
Mindenképpen alapfeltétel lesz a házasság és gyermeket is kell vállalni. Fotó: Depositphotos

A különböző országrészekben a vármegyeszékhelyeken kívüli piacon, amely számos Falusi CSOK-nak megfelelő települést foglal magába, nagy eltérések láthatóak az ingatlanárakat tekintve. Az ingatlan.com azt vizsgálta meg, hogy a mennyibe kerülnek a legolcsóbb felújítandó lakóingatlanok, vagyis azok, amelyeknél a teljes kínálat háromnegyede drágább.” Pest vármegyében a 30,9 millió forint az átlagár. Győr-Moson-Sopronban és Veszprém vármegyében 24 millióért és 21,9 millióért kínálják ezeket a lakóingatlanokat.” -  mondta a kínálati árakról Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Utánuk jön Fejér, Zala, Vas és Somogy, ahol 15-19,5 millió forint az átlag. Emellett számos vármegyében átlagosan kevesebb mint 10 millió forintért hirdetik a használt és felújítandó ingatlanokat. Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés vármegyében például 6,9-9,9 millió forintnál járnak az átlagárak.  

Babaváróval kombinálva százezreket kaphatnak vissza az igénylők  

Korponai Levente azt is kiemelte, hogy bár a városokban a Falusi CSOK nem elérhető, de Babaváróval kombinálva a nagyobb - nem preferált - településeken is fel lehet újítani a CSOK Plusszal vett használt lakást. A Babaváró hitel esetében ráadásul több bank jelentős jóváírást és számlanyitási kedvezményt ad, melynek összege akár 180-276 ezer forint is lehet. 

Ugyanakkor a szakértők felhívják a figyelmet arra is, hogy kiemelten fontos a hitelképesség a támogatott hitelek esetében, mert a konstrukciók kombinálásával már jelentős hitelösszegről lehet szó, jóllehet, a gyermekek megszületése után nagyban javulhat a mérleg. Összességében a szigorú kritériumok, a változó banki kínálat és kedvezmények miatt mindenképpen érdemes hitelszakértő segítségével belevágni a támogatások, támogatott hitelek kombinálásába és igénylésébe, így sokkal gördülékenyebb és gyorsabb lehet a folyamat. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ki akar házat venni az akkuval elárasztott Gödön?
Mester Nándor | 2024. március 27. 18:32
Jön a harmadik akkugyár Gödre, de nem jönnek a vásárlók. Legalábbis semmi nem mutat arra, hogy megfordulna az a csökkenő tranzakciós trend, ami épp a Samsung odatelepülése, vagyis a 2010-es évek vége óta tart. Elfogytak az akkorra megépített új otthonok, újak alig jöttek helyükbe, viszont lassan, de folyamatosan növekszik a használt házak kínálata. Ez még nem menekülés, de vannak már olyanok, akik nem kérnek a környezetszennyezésből, ráadásul úgy érzik, ingatlanuk értéke is megsínyli ezt, így jobb most kiszállni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Legalább hatszor annyit kóstál ma Orbán Viktor budai háza, mint amikor vette
Mester Nándor | 2024. március 20. 18:47
Örülhet a parlamenti patkóban a nulladik szektor 14-es számú székében ülő miniszterelnök. Nem maradt le a nagy lakásár-robbanásról. Feltételezzük, hogy történt korszerűsítés a fele részben még 2002-ben tulajdonába került és a budai elitnegyedben lévő ingatlanán, így az bizonyosan megtartotta értékét a környék átlagával. Ám minthogy erről az átalakításról vagy korszerűsítésről nincsenek hivatalos adatok, a pontosabb értékmeghatározáshoz segítségül hívtuk, hogy mi minden történt a közvetlen környék lakáspiacán az eltelt több mint két évtizedben.
Ingatlan Belvárosi lakásra vágynak a fiatalok
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 16:20
A lakást bérlők egyharmada harminc év alatti, akiknél az első számú preferencia a belvárosi élet. Ezzel szemben az életkor előrehaladtával többen választják az agglomerációt bérlés esetén is. A külföldi bérlők drágábban bérelnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG