Hirdetés
Hirdetés

Trumpnál betelt a pohár, Putyin már tervet kovácsol

Káncz Csaba, 2017. július 04., 14:31

A vasárnapi Dél-kínai-tengeri incidens egy újabb világos jelzés arra, hogy a Trump-kormányzatban nő a feszültség Kínával kapcsolatban. Peking ugyanis képtelennek tűnik megálljt parancsolni Észak-Korea nukleáris- és rakéta-programjának. Érezve a feszültség eszkalálódását, Putyin most rohamtempóban tervet dolgoz ki és a kínai elnökkel egyeztet.

Vasárnap egy amerikai hadihajó közelített meg egy vitatott hovatartozású dél-kínai-tengeri szigetet. A tengeri incidens során a USS Stethem romboló 12 tengeri mérföldre közelítette meg a Triton-szigetet, amely a Paracel-szigetcsoport tagja és 1974 óta áll kínai ellenőrzés alatt. A szigetre mind Kína, mind Tajvan, mind Vietnám igényt formál.

Újra forr a Dél-kínai-tenger

Ezt megelőzően másfél hónapja a USS Dewey hadihajó közelítette meg a Spratly-szigetcsoportot. A vasárnapi incidens előzményeként Washington 1.4 milliárd dollár értékben értékesített fegyvereket Tajvan számára és szankciókat vetett ki olyan kínai cégekre és magánszemélyekre, akik kereskednek Észak-Koreával.

Peking hadihajók és harci repülők készenlétbe helyezésével válaszolt. A kínai külügyminisztérium közleménye „erősen sürgeti az Egyesült Államokat arra, hogy azonnal fejezze be az olyan provokatív műveleteket, amelyek megsértik Kína szuverenitását és fenyegetik Kína biztonságát”. A minisztérium elítélte a tajvani fegyvereladást is, amelyet az ’Egy Kína’ elv megsértésének nevezett. Peking aggodalmának adott hangot egy szenátusi munkacsoport által elfogadott törvénytervezet miatt is, amely engedélyezné az amerikai hadihajóknak, hogy rendszeresen kikössenek tajvani kikötőkben.

Hirdetés

Egy esetleges katonai konfliktus esetén a Dél-kínai-térségre fontos szerep hárul (AirSea Battle stratégia) a Pentagon részéről. A Triton sziget például csupán 400 kilométerre helyzekedik el a kínai Hajnan szigettől, amelyen több kulcsfontosságú hadikikötő található.

Phenjannak már a pénz se számít?

A vasárnapi incidens egy újabb világos jelzés arra vonatkozóan, hogy a Trump-kormányzatban nő a feszültség Kínával kapcsolatban. Peking ugyanis képtelennek tűnik megálljt parancsolni Észak-Korea nukleáris- és rakéta-programjainak.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Elnökjelölti kampánya alatt Trump súlyos vádakkal illette Pekinget kereskedelem-politikája miatt és Dél-kínai-tengeri műveletei okán. Idén áprilisban visszafogta a retorikáját, amikor találkozójuk során a kínai elnök megigérte a fokozottabb nyomás alkalmazását Phenjanra.

Valóban, Kína leállította észak-koreai szén-importját és az elmúlt hetekben visszafogta olajszállításait – ez komoly csapás, hiszen Phenjan külkereskedelmének 90 százalékát bonyolítja le Pekinggel.

De egyes becslések szerint Kínában mintegy 90 ezer észak-koreai vállal munkát, évente több százmillió dollárral gyarapítva Észak-Koreát.

Orosz diplomáciai erőfeszítés

Washington türelme elfogyott és Trump szerint a kínai elnök erőfeszítései nem hozták meg a kívánt eredményt. Múlt pénteken, a dél-koreai elnökkel történt találkozó után a Fehér Ház hangsúlyozta, hogy „minden opció” – értsd, a katonai is – megfontolásra kerül. Jelenleg három amerikai anyahajó által vezett csapásmérő csoport, nukleáris tengeralattjárókkal megtámogatva, állomásoznak a Koreai-fésziget közeli vizeken.

Trump aztán tegnap mind a kínai elnököt, mind a japán miniszterelnököt felhívta telefonon, amely során az Észak-Koreával kapcsolatos aggodalmak vitték a prímet. A japán és az amerikai fél megegyezett abban, hogy növelni fogják a politikai feszültséget Észak-Koreával kapcsolatban.

Érezve a feszültség eszkalálódását, Moszkva most rohamtempóban tervet dolgoz ki, amely többek között felszólítja a feleket mindenfajta provokáció leállítására. Ennek keretében az orosz törvényhozás, a Duma, elnöke egy hete Szöulba látogatott, ahol tárgyalásokat folytatott az eurázsiai parlamenti vezetőkkel. Az orosz javaslat egyben egy gesztus Hszi Csinping kínai elnök felé is, aki ezekben az órákban tárgyal Moszkvában - amely ebben az évben már a harmadik találkozó a két elnök között!

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Meglepődnél, ha tudnád, mire használja a mobilját a párod

Meglepődnél, ha tudnád, mire használja a mobilját a párod

Egy friss felmérés szerint hatékonyabban használják ki az okostelefonjaikat a nők, mint a férfiak, előrébb járnak a mobilfizetés, a navigáció és egy sor más, a nyaralás alatt fontos alkalmazás használatában. A két nem telefonhasználat terén sem csak ezekben különbözik egymástól.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • július 17
  Ipari termelés, GDP és kiskereskedelmi forgalom
  Netflix (2017 Q2)
  július 18
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  Fogyasztói árindex
  ZEW index
  július 19
  Wizz Air (2018 Q1)
  Morgan Stanley (2017 Q2)
  július 20
  KSH: Keresetek (január–május)
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről
  Import és export
  EKB kamatdöntése
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói bizalom
  július 21
  General Electric (2017 Q2)

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint jó dolog, hogy Magyarország rendezi a vizes vb-t?