Hirdetés
Hirdetés

Leeresztett a Konzum-lufi, fújnak helyette a BIF-ben

Fellegi Tamás, 2017. július 14., 11:10
Cimkék
OTP
, Mol
, Csepel
, Opimus
, Konzum
, BIF

A napokig-hetekig tartó vételi őrület után most itt a kijózanodás: vevő híján lefelé áll a limiten a Konzum. Az Opimus feljövőben a mélységből, az OTP és a Mol kevesebb, mint egy százalékot esnek, viszont van egy felfelé limites papírunk is: a BIF. Vadásznak a kispapírokra a befektetők, ahogy szokták mondani: szállnak a pulykák.

Megint a hazai értékpapírpiacon vannak a fő érdekességek, és megint csupa olyan papírban, amik régebben ritkán kerültek a figyelem középpontjába. A leglényegesebb a Konzum, amely hónapok alatt 60-szorosára emelkedett, de most a kijózanodás jelei mutatkoznak: a papír 20 százalék mínuszban áll a kereskedési limiten, 1799 forinton, forgalma meg is rekedt 130 millió forintnál, miután nem tudnak rá kötni, hála a teljesen értelmetlen kereskedési limitnek.

Úgy tűnik, hogy a szüntelenül emelkedő árfolyamú részvény végül mindenkit beszippantott, a tegnapelőtti gigantikus forgalom arra utalt, hogy a mindennapos emelkedés hatására a befektetők nem vártak tovább, bezsákoltak. Ennek következtében most alig maradt vevő, hisz a részvény még mindig értékelhetetlenül a drága 1800 forinton is. Gondoljunk bele: Mészáros Lőrinc 50 forint körül gyűjtögette össze, utána 86 forint volt a nem teljesült ajánlat ára. A mostani ár ez utóbbinak még mindig bő 20-szorosa.

Hirdetés

Az Opimus is esik, de mivel ott az emelkedés utolsó szakasza már nem volt olyan vad, így az esés is tompább, legalábbis annyiban, hogy a nincs kiakadva a limiten. A papír nagyjából 10 százalékot esik, ára 150-155 forint között mozog, itt 45 forint volt az ajánlati ár, a mostani ár ennek 3 és félszerese, ami mégsem 20-szoros, de azért kevésnek nem mondható.

Opimus: kevesebb a limites elakadás
Opimus: kevesebb a limites elakadás

Van még egy érdekesség, amellyel elmulasztottunk foglalkozni az előző napokban, egy papír, amely ugyancsak igen sokat ment. Ez nem más, mint a BIF, amelyre a többségi tulajdonosok vételi ajánlatot tettek, de ahogy Mészáros Lőrinc cégeinél, itt sem zárult eredményesen, a papír az elmúlt napokban megbokrosodott, de még extrémebben, mint korábban a Mészáros papírok.

BIF, ezen a héten
BIF, ezen a héten

A 600 forintos ajánlati árról indult a hegymenet, de úgy, hogy forgalom nincs, csak az örökös limiten való ácsorgás, ezt a grafikon is jól mutatja, alig van rajta 1-1 pötty, ami a kereskedést jelzi. Az őrület hétfőn indult, akkor a nyitásban még csak 700 forint volt az ár, de aztán jött a mindennapi 20 százalék, így tartunk most 1740-nél. A dolog ugyanolyan értelmetlennek tűnik, mint a Konzum és az Opimus esetében.

E sorok írása közben a Csepel is megindult, hol 10, hol 20 százalék pluszban kötnek benne, a befektetők vadul keresik, melyik kispapír nem szállt még az égbe, hátha egymást követik majd. Ilyen volt már sokszor, hosszú emelkedő trendek után könnyen megindulnak a buborékfújások.

Hogy azért megemlítsük a komoly BUX-komponenseket is: az OTP és a Mol közel egy százalékot gyengül 9515 illetve 21 800 forintig, a BUX 35 900 pont.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Komoly bírságot úszott meg Kasza Tibi - figyelmeztetés az összes híres magyarnak

Komoly bírságot úszott meg Kasza Tibi - figyelmeztetés az összes híres magyarnak

Régóta nagy kérdés, hogy mit kezdjünk azokkal a közösségimédia-posztokkal, amelyekért pénzt vagy ajándékot kapott a népszerű posztoló egy cégtől (magyarán fizettek neki a közzétételért), de ezt nem tüntette fel a követőinek. Most Kasza Tibi és a Magyar Telekom példáján ad útmutatást a Versenyhivatal - a jövőben viszont garantáltan nem lesznek ilyen elnézőek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?