Hirdetés
Hirdetés

Leeresztett a Konzum-lufi, fújnak helyette a BIF-ben

Fellegi Tamás, 2017. július 14., 11:10
Cimkék
OTP
, Mol
, Csepel
, Opimus
, Konzum
, BIF

A napokig-hetekig tartó vételi őrület után most itt a kijózanodás: vevő híján lefelé áll a limiten a Konzum. Az Opimus feljövőben a mélységből, az OTP és a Mol kevesebb, mint egy százalékot esnek, viszont van egy felfelé limites papírunk is: a BIF. Vadásznak a kispapírokra a befektetők, ahogy szokták mondani: szállnak a pulykák.

Megint a hazai értékpapírpiacon vannak a fő érdekességek, és megint csupa olyan papírban, amik régebben ritkán kerültek a figyelem középpontjába. A leglényegesebb a Konzum, amely hónapok alatt 60-szorosára emelkedett, de most a kijózanodás jelei mutatkoznak: a papír 20 százalék mínuszban áll a kereskedési limiten, 1799 forinton, forgalma meg is rekedt 130 millió forintnál, miután nem tudnak rá kötni, hála a teljesen értelmetlen kereskedési limitnek.

Úgy tűnik, hogy a szüntelenül emelkedő árfolyamú részvény végül mindenkit beszippantott, a tegnapelőtti gigantikus forgalom arra utalt, hogy a mindennapos emelkedés hatására a befektetők nem vártak tovább, bezsákoltak. Ennek következtében most alig maradt vevő, hisz a részvény még mindig értékelhetetlenül a drága 1800 forinton is. Gondoljunk bele: Mészáros Lőrinc 50 forint körül gyűjtögette össze, utána 86 forint volt a nem teljesült ajánlat ára. A mostani ár ez utóbbinak még mindig bő 20-szorosa.

Hirdetés

Az Opimus is esik, de mivel ott az emelkedés utolsó szakasza már nem volt olyan vad, így az esés is tompább, legalábbis annyiban, hogy a nincs kiakadva a limiten. A papír nagyjából 10 százalékot esik, ára 150-155 forint között mozog, itt 45 forint volt az ajánlati ár, a mostani ár ennek 3 és félszerese, ami mégsem 20-szoros, de azért kevésnek nem mondható.

Opimus: kevesebb a limites elakadás
Opimus: kevesebb a limites elakadás

Van még egy érdekesség, amellyel elmulasztottunk foglalkozni az előző napokban, egy papír, amely ugyancsak igen sokat ment. Ez nem más, mint a BIF, amelyre a többségi tulajdonosok vételi ajánlatot tettek, de ahogy Mészáros Lőrinc cégeinél, itt sem zárult eredményesen, a papír az elmúlt napokban megbokrosodott, de még extrémebben, mint korábban a Mészáros papírok.

BIF, ezen a héten
BIF, ezen a héten

A 600 forintos ajánlati árról indult a hegymenet, de úgy, hogy forgalom nincs, csak az örökös limiten való ácsorgás, ezt a grafikon is jól mutatja, alig van rajta 1-1 pötty, ami a kereskedést jelzi. Az őrület hétfőn indult, akkor a nyitásban még csak 700 forint volt az ár, de aztán jött a mindennapi 20 százalék, így tartunk most 1740-nél. A dolog ugyanolyan értelmetlennek tűnik, mint a Konzum és az Opimus esetében.

E sorok írása közben a Csepel is megindult, hol 10, hol 20 százalék pluszban kötnek benne, a befektetők vadul keresik, melyik kispapír nem szállt még az égbe, hátha egymást követik majd. Ilyen volt már sokszor, hosszú emelkedő trendek után könnyen megindulnak a buborékfújások.

Hogy azért megemlítsük a komoly BUX-komponenseket is: az OTP és a Mol közel egy százalékot gyengül 9515 illetve 21 800 forintig, a BUX 35 900 pont.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Visszafojtott lélegzettel megyünk neki ennek a hétvégének

Visszafojtott lélegzettel megyünk neki ennek a hétvégének

A német választások előtt a DAX index nem ment sehová, a többi európai tőzsdeindex kissé emelkedett. Rosszabb a helyzet Amerikában, sok minden esik. A BUX kissé javult, az euró/forint hiába próbálja áttörni a 310-es szintet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?