1p
Világszerte megindult a lassú gazdasági növekedés, a jegybankok tovább öntik a pénzt a gazdaságba, csúcsra járnak a tőzsdeindexek, a mélybe estek a kötvényhozamok. Magyarországon egyelőre még várat magára a növekedési fordulat - mi lesz a forinttal? Mibe fektessük a pénzünket?

A beszerzői menedzser indexek általában jó indikátorai a gazdaságok teljesítményének alakulásáról – ezek az indexek lassú kilábalásról tanúskodnak. Európa megkezdte a felzárkózást Amerikához, a folyamat azonban a vártnál valamivel lassabban megy végbe.

A pénznyomdák világszerte tovább pörögnek, a jegybankok mérlegfőösszege növekszik. A pénz egy része azonban a gazdaság helyett a bankoknál marad – nem véletlen, hogy egyre gyakrabban merül fel a negatív kamatráta ötlete, ami gyakorlatilag büntetné a készpénz tartását, és ösztönözheti a gazdaságba való kihelyezést.

 

 

Van pénz - merre vadásznak a befektetők?

Kuti Ákos

A fejlett kötvénypiacokon a hozamok a mélyben vannak, azonban amíg a likviditás ilyen bőségesen árad a piacokra, még lesz tér a további hozamcsökkenésre is – véli Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője. A befektetők világszerte vadásszák azokat a lehetőségeket, amelyekkel nyereségre tehetnének szert - és ebben egyre kényelmetlenebbé kezd válni a fejlett piac. Bár vannak, akik ragaszkodnak a legbiztonságosabb befektetésnek tekintett eszközökhöz, ők legfeljebb a tőke megvédését tűzhetik ki célul, és nagy valószínűséggel negatív reálhozammal számolhatnak.

Előremutató P/E ráta (price / earnings): az egyik leggyakrabban használt tőzsdei mutató, megmutatja, hogy az aktuális részvényárfolyam hogyan arányul az egy részvényre jutó várható nyereséghez – leegyszerűsítve azt, hogy a részvény túlértékelt vagy alulértékelt, venni érdemes vagy eladni.

Miután a tőzsdeindexek teljesítményével kapcsolatban hétről-hétre újabb és újabb csúcsokról érkeznek hírek, joggal merül fel a kérdés: vajon túlárazott-e a részvénypiac? Lufi fújódik, vagy megalapozott a növekedés? Kuti Ákos szerint az amerikai előretekintő P/E még csak közelít a válság előtti szinthez, a számok azt mutatják: még lehet további tér az erősödés előtt.

A piacokat irányító legfontosabb esemény most az, hogy Japánban is elindult a pénznyomda, az alapelv nagyjából ugyanaz, mint Amerikában – az eredmény azonban az Equilor szerint más lesz, mint az Egyesült Államokban. Az amerikai tőkepiac meglehetősen fejlett, kiemelkedően magas a megtakarításokon belül például a részvények aránya. Japánban ezzel szemben alig 5 százalék körüli a részvénybefektetések aránya, erős túlsúlyban van a deviza és a bankbetét a megtakarítási szerkezetben.

 


A japán infláció - hogy lesz ebből 2% ?
Forrás: Equilor

 

A japán pénznyomda tehát egészen más kiindulási helyzetből startol; az infláció gerjesztése a jen gyengítésén keresztül beindult, azonban az Equilor várakozása szerint további intézkedésekre lesz szükség a 2 százalékra emelt inflációs cél eléréséhez.

---- Új szelek fújnak a magyar jegybankban ----

A magyar helyzet: új szelek fújnak a jegybankban

Szántó András

Szántó András, Az Equilor Befektetési Zrt. devizaüzletágának igazgatója szerint itthon új szelek fújnak: új vezetése van a jegybanknak, az infláció a célon belülre esett, az MNB így elővehette a gazdasági növekedés támogatásának ötletét új hitelprogramja keretében. A koncepcióról még folynak az egyeztetések, azonban látszik, hogy van érdeklődés a szereplők részéről.

A program elemei közül leginkább a kéthetes kötvények betétté alakítása teremthet új helyzetet a piacokon: korábban közvetlenül is befektethettek a magyar alapkamaton a külföldi nagybefektetők úgy, hogy csak a magyar állam kockázatát kellett futni – a betéthez azonban csak egy Magyarországon tevékenykedő bankon keresztül férhetnek hozzá.

A kkv-knak szóló 250 milliárdos hitelprogramot alapvetően jó ötletnek tartja a szakember, vonzó lehet a 2,5 százalékos hitelkamat – kérdés, hogy lesz-e kereslet a forrásokra. A cél az lenne, hogy ne csak forgóeszközökre, hanem beruházásokra is vegyenek fel hitelt a vállalkozások – önmagában azonban az olcsó hitel nem elegendő a gazdaság felpörgetéséhez, a hazai és nemzetközi piacon is a kereslet élénkülésére lenne szükség. A jegybank új vezetése mindenesetre a várakozásoknál jóval ortodoxabb, ami nyugtatólag hat a piacokra.

---- Meddig csökken az alapkamat? Meddig erősödik a forint? ----

Csökkenő alapkamat és erősödő forint vár ránk a nyáron

A külföldiek állampapír-állománya a csúcs közelében stagnál, a futamidő valamelyest csökken. Ebből nagymértékben részesülnek a Templeton-alapok – nagy kérdés, hogy ha egyszer a hozamszint úgy alakul, hogy a legnagyobb befektető kiszáll, milyen következményekkel járhat.

 

 

Az egyébként is mélyponton lévő alapkamat további csökkentését árazza a piac, a beárazott bő 100 pontos csökkentés kissé azonban túlzásnak tűnik, valószínűbb, hogy 4 százaléknál áll meg a trend.

Alapkamat és 3x6 FRA - túlzásnak tűnik, hogy 4 százalék alá lőnek
Forrás: Equilor

A túlzottdeficit-eljárás továbbra is folyik Magyarország ellen – annak ellenére, hogy a magyar GDP-arányos deficit alacsonyabb az EU átlagánál, és nem csak perifériás euróövezeti országokat „előzünk meg” ebben a mutatóban, hanem Franciaországot is. Az államadósság-mutatónk is kifejezetten kedvezőnek mondható nemzetközi összehasonlításban. Politikai kérdés Ha ez rendeződik, a forint tovább erősödhet.

Ebben szerepe van annak is, hogy a jegybank programja a vártnál enyhébb lett, javul a viszony a kormány és a bankok között, emellett tovább dúl a globális devizaleértékelési háború és a hozamvadászat, ami többek között a forint malmára is hajthatja a vizet. A bőséges likviditást biztosító jegybanki programok közül az amerikai idén még várhatóan marad, a japán pedig hosszabb távon is fennmarad, amíg a 2 százalékos inflációs cél meg nem valósul.

Az euró árfolyama az Equilor várakozásai szerint átlagosan 290 forint körül alakulhat idén – nem számítanak 280-285 forintnál erősebb szintek kialakulására.

A növekedést illetően pesszimistábbak a magyar kormánynál. Az Equilor makrogazdsasági előrejelzései:

 

 

---- A Richter a kis kedvenc - mit vegyünk? ----

Mit vegyünk?

Részvény

A közép-kelet-európai régió tőzsdei alulértékeltek, és még ezen belül is alulteljesítő a magyar parkett. A BUX lemaradásában a gazdaságpolitikai kockázat és az alacsony likviditás játszik szerepet, mindenesetre emiatt a hátrány miatt az Equilor lát emelkedési potenciált.

Kuti Ákos kedvenc magyar sztorija a Richter – a gyógyszerpapír árfolyamában nagy ugrást hozhat, ha visszakerül az MSCI EM index kosarába, az új fejlesztésű gyógyszerek a korábban vártnál nagyobb bevételt hozhatnak, összességében 5 éven belül 50 százalékos árbevétel-bővülés „néz ki” a cégnél. Az Equilor éves célárfolyama 43600 forint a Richter részvényeire.

A hazai részvénypiacról még az OTP és a Mol papírjait ajánlják, külföldön a BMW, a Ford, a Toyota, a Merck, a Honeywell és a McDonald’s lehet jó választás az Equilor szerint. A japán és a török tőzsdét pedig általában is a befektetők figyelmébe ajánlja a társaság.

Deviza

A forint erősödése mellett a jen további gyengülésében hisz az Equilor – az EUR/JPY 140 körül alakulhat, az USD/JPY 110 körül alakulhat. Az ausztrál dollár az amerikai dollárral szemben bőven 1 alatt lesz az Equilor várakozásai szerint.

Kötvény

A fejlett országok kötvénypiacai már egyáltalán nem vonzóak, a bóvli kötvények hozamai is historikus mélyponton járnak. A társaság elemzői szerint itthonról jó választás lehet az Opus, a Magnolia, és az MNV-Richter-kötvény.

Árupiac

Az árupiacon az Equilor által korábban is várt aranyár-esés bekövetkezett, és a közeljövőben tovább folytatódhat, így shortolást javasolnak.

Búzából és kukoricából idén tavalyi aszály után rekordtermés várható – ez az árupiaci árakat lenyomja, ahogy az inflációt is lefelé húzhatja, míg a gazdasági növekedést segíti.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18175 18055 18200 -0,44% 18160 18175 1 024 931 770 HUF 2024-07-02 10:23:28
MOL 2902 2882 2908 +0,07% 2898 2902 159 340 162 HUF 2024-07-02 10:23:28
MTELEKOM 1036 1028 1036 -0,38% 1030 1036 11 650 780 HUF 2024-07-02 10:18:28
RICHTER 9630 9585 9690 -0,62% 9585 9630 58 627 940 HUF 2024-07-02 10:23:28
OPUS 445 434 445 +2,65% 444 445 205 865 295 HUF 2024-07-02 10:23:15
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Rosszat álmodott a forint
Privátbankár.hu | 2024. július 2. 06:49
Csekély forintgyengüléssel indul a keddi kereskedés. 
Részvény / Deviza / Áru Amerikában megint esküsznek az aranyra
Privátbankár.hu | 2024. július 1. 19:18
2018 óta 69-ről 85 százalékra nőtt az aranyba is fektető észak-amerikai vagyonkezelők aránya. Tulajdonképpen a keleti jegybankok leckéjét másolják a nyugati vagyonkezelők.
Részvény / Deviza / Áru Szédeleg a forint, nehezen indult a július
Privátbankár.hu | 2024. július 1. 18:57
Vegyesen alakult hétfőn, július első kereskedési napján a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Felemás hangulatban: mi történt ma a budapesti parketten?
Privátbankár.hu | 2024. július 1. 18:01
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 193,44 pontos, 0,27 százalékos emelkedéssel, 72 288,23 pontos történelmi csúccsal zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Kiüti az amerikai kormányzat a Boeinget egy perrel?
Privátbankár.hu | 2024. július 1. 13:31
Az amerikai igazságügyi minisztérium bűnvádi eljárást indít a Boeing ellen két halálos balesetet okozása miatt, és felkéri a repülőgépgyártót, hogy ismerje el bűnösségét.
Részvény / Deviza / Áru Miért szakad a Trump? Mi tolta 394 alá az eurót?
Eidenpenz József | 2024. július 1. 12:21
A részvénypiacok optimisták, főleg Franciaországban, ahol a szélsőjobb kevésbé volt sikeres a vártnál. A BUX ezúttal mínuszban, az OTP és a Telekom húzza le. A forint erősödött, talán egy új makroadat, talán a dollár gyengülése miatt. Optimisták az amerikai befektetők, a választási év részvénypiaci emelkedést hozhat, szakad a Trump Media.
Részvény / Deviza / Áru A forintra rá se ismerni ma reggel!
Privátbankár.hu | 2024. július 1. 07:25
A forint fickósan kelt, és erősödött a főbb devizákkal szemben, a péntek esti árfolyamokkal összehasonlítva.
Részvény / Deviza / Áru Valójában a fehér aranyért folyik a háború Ukrajnában?
Eidenpenz József | 2024. június 30. 05:39
Oroszország Ukrajnában valójában a nyersanyagokért harcol? Főleg a lítiumért, amellyel térdre kényszeríthetné Európát?  Ez a háború egyes szakértők és politikusok szerint főként a nyersanyagokról szól. Így Oroszország pénzügyileg sokkal, de sokkal többet szerezhet meg Ukrajnától, ha nyer, mint amennyit béke esetén veszítene – állítják. Összeesküvés-elmélet, vagy gazdasági tény?
Részvény / Deviza / Áru Életjelet mutatott a forint, lehet szaladni a váltókhoz
Privátbankár.hu | 2024. június 28. 18:31
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi magasságig kúszott a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. június 28. 18:21
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe 601,98 pontos, 0,84 százalékos emelkedéssel, 72 094,79 pontos történelmi csúccsal zárt pénteken. A BUX-nak a héten ez volt a negyedik rekordja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG