Hirdetés
Hirdetés

Veszélyes helyzet az orosz és amerikai erők között Szíriában: lövések is dördültek

2017. szeptember 22., 06:08

Egymás közelébe értek az orosz speciális erők vezetésével harcoló szír kormányerők és az amerikai irányítású SDF kurd-arab szövetség erői, kettévágva az Iszlám Állam gyorsan fogyatkozó területét. Ezt azonban nem egyeztették kellőképpen, viták támadta, és most Oroszország jelezte, hogy visszalőnek, ha inzultus éri őket az SDF részéről.

Orosz figyelmeztetés

Oroszország figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy célba fogja venni azokat a területeket, ahol az amerikai speciális erők és az általuk támogatott SDF milíciák tevékenykednek, ha onnan tüzet nyitnak rájuk, amire az oroszok szerint csütörtökön kétszer is sor került. Moszkva szerint az SDF erőit váratlanul elvonták Rakka ostromától és Deir ez-Zor tartományba irányították az Eufrátesz folyótól keletre, amikor az orosz vezetésű szír erők nyugat felől elérték az azonos nevű várost.

Az orosz védelmi minisztérium szerint csütörtökön az SDF az amerikai speciális erőkkel együtt elérte a folyópartot, és kétszer is ágyútüzet nyitottak a szír katonákra, akik az orosz speciális erőkkel együtt tevékenykednek a területen. A Reuters szerint közölték az amerikai parancsnokság képviselőjével, hogy mindent kísérletet, ami az SDF részéről arra irányul, hogy tüzet nyissanak, habozás nélkül meghiúsítanak, és ezek ellen minden szóba jöhető katonai eszközt bevetnek.

Hirdetés

Félreértés

A kijelentés elég világos, nem kerülhet sor inzultusra a két erő között, mert annak súlyos következményei lennének. Úgy kell egymás mellett elfoglalniuk az Iszlám Állam területeit, hogy egymással nem kerülnek összeütközésbe. Ehhez persze nem ártana egyeztetni, de egy véletlen vagy szándékos félreértés miatt erre egyelőre nem mutatkozik hajlandóság, pedig Tillerson amerikai és Lavrov orosz külügyminiszter leülhetne megvitatni a dolgot, hisz jól szót értenek egymással.

Mint korábban kiderült, nézeteltérés bontakozott ki a két fél között az Eufráteszen túli területekkel kapcsolatban: állítólag volt egy olyan megegyezés, miszerint a folyótól nyugatra az orosz-szír erők, keletre az amerikai-SDF erők érdekszférája található. Ugyanakkor az SDF hosszú ideje nem tett semmilyen hadmozdulatot ezen a területen, minden arra utalt, hogy Aszadékra hagyják azok visszaszerzését.

Rohanás az olajért

Amikor azonban a szír-orosz erők elérték az Eufráteszt, hirtelen megindult az SDF támadása észak felől, és hangoztatni kezdték, hogy nem engedik átkelni őket az Eufráteszen. Ők pedig megkezdték az átkelést, és most azt állítják, hogy a vízszint hirtelen megemelkedett, akadályozva ezzel a műveletet, ami csak úgy lehetséges, hogy a felsőbb szakaszon, ahol az SDF víztározókat birtokol, megnyithatták a gátakat.

A feszültség tehát igen magas, de az látszik, hogy nem kóstolgathatja tovább egymást a két oldal. A nagyhatalmak közti megegyezést nehezíti, hogy mindkét hatalomnak az általuk segített erőkkel is megegyezésre kell jutni, és ez lehet a nehezebb ügy, mert azok rohannak az adott területen lévő olajmezőket birtokba venni.

Irak is támad

Egy előnye van csak az egész csörtének, hogy az Iszlám Állam felszámolása így még gyorsabb, hisz valóságos versenyfutás zajlik a területeiért. Mindeközben Irakban és megindult két helyen a támadás: egyrészt a Kirkuk városa melletti kis különálló területet foglalják vissza, másrészt az Eufrátesz mentén indultak meg az iraki erők a szír határ irányába. Jó esetben nagyjából egyszerre érnek oda a különböző erők, és ha az Eufrátesz mente szabad, nem marad több lakott területe a dzsihádistáknak.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Apróságokon múlik, kipusztul-e tíz éven belül az emberiség vagy sem

Apróságokon múlik, kipusztul-e tíz éven belül az emberiség vagy sem

Az emberiség folyamatos növekedésével háttérbe szorulnak az érintetlen területek: az erdőket és mezőket betondzsungelek és megművelt földek váltják le. Ezt azonban még önmagában lerázná magáról a bolygó, ha mindeközben nem tűnnének el riasztó tempóban azok az apró kis lények, akik az egész rendszert egyensúlyban tartják. A méhekkel együtt a világ teljes rovarpopulációja is pusztulásra van ítélve – és ha ők mennek, mi sem maradunk sokáig.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?