Hirdetés
Hirdetés

Virtuális vérengzés – a szokásos korrekció vagy a vég kezdete a kriptovalutáknál?

Eidenpenz József, 2017. június 27., 06:06

A napokban hatalmasakat estek a számítógépes „kriptopénzek”, a bitcoin, az ethereum és még sok másik is. Ma az ethereum egészen kimagasló, 20 százalék feletti mínuszban van. Eljött az igazság pillanata, itt a megérdemelt vég – harsogják megint a szkeptikusok. Nincs kizárva, de ilyen már olyan sokszor volt...

(Fotó: 123rf.com)
(Fotó: 123rf.com)

A rejtjelezés eljárásait is felhasználó, ezért kriptopénzeknek is hívott, decentralizált, hatóságoktól független számítógépes fizetőeszközök mostanában igencsak a figyelem középpontjában voltak, miután sok száz százalékos emelkedésre voltak képesek hetek, hónapok, néha szinte napok alatt. Szombaton aztán jött egy kisebb földindulás, szinte mindegyik esni kezdett, jó nagyot.

A Zerohedge nevű oldal például virtuális vérfürdőről írt, és bemutatott egy szombat reggeli táblázatot, amely szerint a húsz, piacvezető virtuális deviza közül 19 árfolyama mínuszban volt, sőt jó néhány esése százalékban kétjegyű.

Hirdetés

Húszból húsz mínuszban

A kiárusítás vasárnap is folytatódott, majd hétfőn, amikor vélhetően mindenki visszatért a víkendezésről meg a strandról, és magához tért, gyorsult is. Ugyanaz a táblázat mind a 20 fizetőeszköznél mínuszt mutatott hétfő este, és kettő kivételével két számjegyűt. A piacvezető bitcoin mínusz 9, az ethereum 22 százalékkal zuhant (2386, illetve 245 dollárra). (A képen egy későbbi, hétfő 22.00 órai változat látható.)

(Coinmarketcap.com)
(Coinmarketcap.com)

Villámriadalom

A CNBC szerint az általános esést az okozhatta, hogy a múlt héten a Coinbase céghez tartozó GDAX tőzsdén technikai okokból nagy „flash crash”, villámösszeomlás történt, egy rövid időre az árfolyam irreálisnak tűnő töredékszintre esett. Ez megrendíthette a sok kisbefektető bizalmát az etherben, és áttételesen a többi hasonló eszközben is. Egy másik magyarázat szerint az a megalapozatlannak bizonyult pletyka is hozzájárulhatott az eséshez, mely szerint az ethereum megalkotója meghalt volna.

Eldugult a pénzrendszer

Ez még nem minden, a múlt héten olyan mennyiségben voltak a piacon ethereum-tranzakciókra épülő projektek, hogy a rendszer valósággal eldugult. A bitcoinnál bizonyos értelemben fejlettebb és gyorsabb ethereum-hálózat alig bírta a strapát. Sokan félni kezdtek, hogy – a bitcoinhoz hasonlóan, ahol ez már nagy probléma – az ethereumnál is hosszú viták lesznek a hogyan továbbról, a hálózat továbbfejlesztési irányáról. (A bitcoin-programozók a mai napig nem oldották ezt meg, bár nemrég biztató előrehaladás történt, két alternatív redszer összehangolásával kapcsolatban.)

Egy év alatt az ötödik crash

Bizonyára létezik még sok más magyarázat is az esésre, és még az is lehet, hogy ez most komoly és tartós lesz. Csakhogy ez igencsak dejá-vu érzéssel töltheti el azt, aki régebben figyeli ezt a furcsa piacot. A bitcoinnak mintha eddig ugyanúgy szinte a normális üzletmenetéhez tartozott volna a jókora árfolyamesés, mint az emelkedés. Például, hogy csak az utóbbi egy évből szemezgessünk, amely alatt ugye alapvetően négy-ötszörösére ment fel az árfolyam, volt négy nagyobb korrekció. Mindegyik pár nap vagy pár hét leforgása alatt zajlott:

2016. július vége-augusztus eleje: –18 százalék (622 dollárról 513-ra)

2017. január: –31 százalék (1135-ről 785-re)

2017. március: –24 százalék (1233-ról 940-re)

2017. május: –17 százalék (2445-ről 2052 dollárra).

Akkor van buborék, ha sokan úgy gondolják?

De a korábbi évek is tele vannak hasonló vagy még nagyobb esésekkel. Meghekkelt, sőt teljesen becsődölt bitcoin-tőzsdék és más vállalkozások elleni támadások, hatósági tiltások, műszaki aggályok nyomán a múltban számos hasonló eset volt. A bitcoin azonban, volt, hogy pár év lecsorgás és stagnálás után ugyan, de eddig mindig talpra állt.

Ahogy a napokban az Alapblog szakértője is írta, a technológia sok hibával terhes még, nem tudni biztosan, mire fogjuk használni. De nagyon hasznos, új perspektívákat nyit, és várhatóan valamilyen formában tovább fog élni.

Az Investing.com szerzője érdekes párhuzamot talált: A bitcoin- és ether-láz mostani, tehát idén júniusi csúcspontja idején a „bitcoin buborék” (bitcoin bubble) kifejezésre indított Goggle-keresések száma hirtelen nagyon nagy csúcsra ugrott. A meglepő az, hogy az eddigi két hasonló csúcson (egyszer 120-130 dollár körül 2013 tavaszán, majd 1100 dollár körül 2013 végén), amelyeket nagy zuhanás követett, ugyanúgy robbantak az erre a kifejezésre kért keresések. Némileg hasonló volt a helyzet a cikk szerint az amerikai lakáspiaci buborék idején is ("housing bubble").

Nincs értékük?

Ebből úgy tűnik, a buborékoknak akkor van vége, amikor nagyon sok emberben tudatosul, hogy buborékról van szó.

De mi a buborék, vagyis az értéktől elrugaszkodott árfolyam-emelkedés egy olyan terméknél, mint a virtuális pénzek, amelyeknek az értéke meghatározhatatlan, hiszen nincs is saját, belső értékük? – tehetjük fel a kérdést. Ha más nem, használati értékük biztosan van – csereeszköznek és szerencsejátéknak például használhatók.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Matolcsy szerint ebben követhetjük a lengyel példát

Matolcsy szerint ebben követhetjük a lengyel példát

A BÉT konferenciáján a jegybank elnöke célzott arra, hogy megvizsgálhatják az állami vállalatok egy részének tőzsdére vitelét. A lengyel tőzsdéhez hasonlóan bankokat is lehetne a parkettre vinni. Azután újra elmesélte, hogyan lesz nálunk új aranykor.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?