5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Egyre több ember éli meg a három számjegyű kort, sőt, vannak, akik bőven száz év felett halnak meg. Az orvostudomány fejlődésének és az egészségtudatosabb világnak köszönhetően a mostani szuperöregeket egy még hosszabb életű generáció követheti. De mi a hosszú élet titka, és mihez kezd majd a világ a 120, vagy 150 éves emberekkel?

Napról-napra kapni hírt a nyugati világból aktív idősekről és szuperidősekről, akik valamilyen rendkívül dolgot visznek végbe – elég csak a francia Robert Marchandra gondolni, aki 105 évesen állított fel új világcsúcsot a 100 év felettiek kerékpár-maratonján.  A világon ma több tízezer száz év feletti öreg él, és mintegy 60 szuperöreg, akik már a bűvös 110-es határkövet is maguk mögött hagyták.

A hosszú élet titkát emberemlékezet óta kutatják, ha pedig csak egy-egy bölcs öreg életét vesszük mértéknek, az elmúlt 100 évben rohamléptekkel fejlődött az orvostudomány. Nekik még szerencsés genetika és titkos praktikák kellettek, hogy hosszú életük legyen, a most élőknek már a 3D nyomtatott szervek, az őssejtprogramok és a hatékony kezelések segítenek abban, hogy még könnyebben megéljék a száz éves határt, sőt: a Marketwatch szerint egyes kutatók úgy vélik, hogy az első ember, akinek esélye lehet megélni a 150 évet, már ma is köztünk jár.

Húszévesek helyett a százasoké lesz világ

Az elöregedés számos társadalmat veszélyeztet, Japánban emiatt kap egyre nagyobb szerepet a robotizáció, a fiatalabb generációra ugyanis egyre nagyobb terhet ró az idősek eltartása. Ez a probléma lassan Európába is begyűrűzik, vagyis a mostani fiataloknak egyre tovább kell majd dolgozniuk, hogy eltartsák az időseket. A magyarok például rettegnek a nyugdíjkorhatártól, de egyre több német és svéd is dolgozik a nyugdíjkorhatár után. Az aktivitás egyébként nem feltétlenül probléma, ez ugyanis segíthet frissen tartani az embert. A hosszú élethez azonban ennél többre van szükség.

Ami megkerülhetetlen: a jó gének

A kutatók három csoportra osztják fel a 100 év felettieket. Az egyik legnagyobb csoport a túlélőké, akik 80 éves koruk előtt ugyan már mutatták az időskorral járó betegségek jelét, de mindezek dacára megélték a 100 éves kort. A „halogatók” azok, akik 80 éves koruk után kezdtek el betegeskedni, így a néhány év plusz előnynek köszönhetik a hosszú életet.

A harmadik, egyben legkisebb csoport a „szökevényeké”, ők azok a már-már szuperemberek, akik egyszerűen sosem mutatták jelét az öregedéssel járó tipikus betegségeknek, így szívproblémáknak, időskori demenciának vagy a rák bármilyen formájának. A jó gének és az élni akarás azonban csak egy kis szelete a történetnek: megfelelő kondi nélkül ugyanis nem borítékolható a hosszú élet. Lássuk, mire esküsznek a mai öregek!

Egy pohár brandy, hal és jóga

A 107 éves korában elhunyt Antonio Docampo García a brandyre esküdött, elmondása szerint napi egy pohárka és a sok vörösbor tette lehetővé, hogy sokáig éljen. Az alkohol és a megfelelő diéta egyébként szinte mindenhol előkerül, sok öreg a kevés, de jó minőségű szesznek tulajdonította a hosszú életét. Emellett tartózkodni kell a feldolgozott élelmiszerektől, sok halat és zöldséget kell enni, mindezt lehetőleg kiegyensúlyozottan, több étkezésre elosztva egy napra.

Persze, azért néha kell engedni a bűnös élvezeteknek, enélkül ugyanis hiába élnénk 100 évet – a világ legidősebb embereként 122 éves korában elhunyt Jeanne Calment például szenvedélyesen szerette a csokoládét. A megfelelő étkezés mellett a pozitív hozzáállás is szükséges a hosszú élethez, a legtöbb öreg arra buzdít, hogy felejtsük el az évek számolgatását, és „ne viselkedjünk az életkorunknak megfelelően”. A megfelelő mozgásra is nagy hangsúlyt helyeznek, az életkornak megfelelő rendszeres mozgással kitolhatjuk a „lerobbanás” idejét.

A korai halál oka: a stressz

Európában bár folyamatosan nő a várható élettartam, a modern kor legnagyobb gyilkosa a stressz és az ebből fakadó betegségek. Az öregek azt tanácsolják, hogy próbáljunk meg ebből minél többet kiiktatni az életünkből, ápoljunk szoros kapcsolatot a családunkkal, barátainkkal, sőt, akár a közösséggel is – mindegy, hogy munka- vagy hitközösségről van szó. A gyakori társas érintkezés ugyanis segít kiüríteni a fejünket, és megszabadulhatunk a munkastressztől – arról, hogy ez egyébként milyen károkat tud okozni, korábban itt írtunk a Privátbankár.hu-n. >>>

A szocializálódás és a testmozgás mellett azonban nagyon fontos, hogy aktívan tartsuk magunkat, szellemileg és fizikailag egyaránt. Fontos kiemelni, hogy a mostani száz év feletti generáció korában még nem volt divat a sport, így ők valamilyen más módon tartották fitten magukat, legyen az kétkezi munka vagy egy szenvedélyes hobbi. Ez lehet bármi, a festéstől a matchbox-gyűjtésen át a túrázásig: az a fő, hogy ne egy karszékben hintázva üljünk, és számoljuk a lepergő homokot. Különben is: szenvedély nélkül ki akarna olyan sokáig élni?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG