5p
KKV
A kiberbűnözők egyre gyakrabban vesznek célba magyar vállalatokat. Egy jelentős részük megfelelő pénzügyi háttérrel rendelkezik, egyre kifinomultabb eszközöket alkalmaznak, és a végrehajtott támadások jóval tervezettebbek. Bár a visszaélések világszerte problémát jelentenek, a hazai cégeket sokkal nagyobb veszély fenyegeti.

A hazai és a nemzetközi trendek is azt mutatják, hogy 2014-ben egyre több IT-biztonsági kockázattal kell számolnia a vállalatoknak. Gyakoribbá válhatnak idén azok a kifinomult, komplex támadások, amelyek kifejezetten pénzbeli haszonszerzés miatt támadják célpontjaikat – hívja fel a figyelmet Antal Lajos, a Deloitte Zrt. Informatikai biztonság és adatvédelem üzletágának vezetője.

Cél: kárt okozni

Ma Magyarországon kiemelt figyelmet érdemelnek az ún. malware-ek (vírusok, férgek, kémprogramok), amelyeket kifejezetten a károkozásra fejlesztettek a támadók. Mivel a vírusirtók nem tudnak teljes mértékben lépést tartani a fertőző szoftverekkel – rendkívül gyakran jelenik meg egy új variáns – a szignatúra alapú vírusdetektálás értelemszerűen korlátokba ütközik. A malware-ek után komoly veszélyt jelentenek még hazánkban a webes felületek elleni támadások, illetve a phising, azaz az adathalászat is. Mindezek nem csak közvetlen módon (pl. a megszerzett adatok, vagy a megrongált eszközök révén) okoznak jelentős károkat, de közvetetten is – például a cégnek okozott reputációs veszteség miatt.

Fizess azért, ami a tiéd!

Jelentős fenyegetést jelent a malware-ek egy speciális fajtája, az ún. ransomware, amelyek rendszerint titkosítják a felhasználók adatait és „váltságdíjért” cserébe engedik csak, hogy ahhoz újra hozzáférhessenek. Ha nem fizetnek, elveszítik adataikat, ha viszont eleget tesznek a támadóik követelésének, zsarolhatóvá válnak, ráadásul a tranzakcióval újabb kockázatoknak tehetik ki magukat (pl. hitelkártya adataik megadása miatt).

A korábban leginkább orosz nyelvterületen honos támadások ma már nemzetközi szinten elterjedtek és növekvő mértékben vannak jelen az üzleti környezetben, ahol jelentősebb károkat okozhatnak. Az ilyen típusú támadások 2014-ben várhatóan még gyakoribbá válnak.

Növekvő kockázatot jelent a spear phising, a célzott adathalászat is, amely a tömeges támadás helyett egy felhasználóra irányul, kihasználva annak személyes számítógép-használati szokásait – így szinte lehetetlen elkerülni, hogy támadás áldozatává váljon. Különös veszélyt hordoz, hogy a rosszindulatú szoftverek növekvő mértékben tartalmaznak olyan destruktív kódokat, amelyek akár használhatatlanná is tehetik a számítógépes rendszereket. Mindezek mellett a hacktivista csoportok támadásai is egyre gyakrabban célozzák majd az üzleti élet szereplőit 2014-ben.

A felhőket is lövik

A kiberbűnözők tevékenységének ugyanakkor a vállalatok nem megfelelő informatikai biztonsága is motivációt ad, így még továbbra is sokszor fordul elő, hogy kifinomult támadások nélkül, a biztonsági rendszerek hiányosságait kihasználva okoznak kárt a cégeknek. A biztonsági kockázatokat tovább szaporítják a felhő alapú megoldások és a mobiltechnológiák alkalmazása, amelyek egyre több támadási pontot teremtenek a céges hálózatok ellen.

Bár hazánkban ugyanazokkal a támadásokkal kell szembenézni, mint nemzetközi szinten, az IT-biztonságban több területen is elmaradásban vagyunk. Az infrastruktúrában ez már kevéssé érzékelhető, de az alkalmazások fejlesztésében, a folyamatok összehangolásában még gyakoriak a biztonsági hiányosságok. Ez elsősorban a nem megfelelő szaktudásból, a felkészült szakemberállomány hiányából fakad.

Problémát jelent az is, hogy hazánkban ritkának számítanak az olyan incidensgyakorlatok, amellyel a szervezetek elsajátíthatják a támadások esetén alkalmazandó eljárást, és amellyel minimalizálhatják a támadás által okozott kárt. Az ilyen gyakorlatok nem csupán az IT, hanem más szervezeti egységek, többek között kommunikációs, marketing-, HR-területek közös felkészülését is segíti a cégek számára reputációs kockázattal járó helyzetek kezelésére.

A legjobb rendszerek sincsenek biztonságban

Antal Lajos elmondta, a legfontosabb lépés a hazai cégek számára ma még a tudatos gondolkodás erősítése, annak megértése, hogy a gyenge informatikai biztonságnak a vállalat adataira, működésére és pénzügyeire nézve is komoly következményei lehetnek. Fontos, hogy a cégek több figyelmet és erőforrást biztosítsanak szakembereikre, beleértve a továbbképzésüket is.

Nem elég ugyanakkor csak a megelőzésre figyelni, hiszen még a legbiztonságosabb rendszereket és a legéberebb vállalatokat is érheti támadás. Éppen ezért jó előre ki kell dolgozni a támadások esetén követendő eljárásrendet – jogi, műszaki, üzleti, szervezeti és marketingterületen egyaránt. Ahhoz pedig, hogy ezek a rendszerek támadások estén is olajozottan működjenek, incidensgyakorlatokra is szüksége van a hazai vállalatoknak.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG