Kiberbűnözés
Tudomány-technika Egy kibertámadás a vadászgépekre nagyobb veszélyt jelent, mint egy ellenséges rakéta 
Kormos Olga | 2024. június 22. 14:27
Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv. Ennek apropóján tartott a Klasszis Média Lapcsoport konferenciát a NIS2-ről, ahol Bor Olivér kiberbiztonsági és kommunikációs szakértő a kiberbiztonsági trendekről beszélt.
Tudomány-technika Ha letelik a június végi határidő, a hatóság mindenkit megtalál 
Litván Dániel | 2024. június 16. 13:02
Már csak két hét maradt az önkéntes regisztrációra, és megvannak a módszerei a hatóságnak, hogy megtalálják a kiberbiztonsági törvény által érintett, de nem jelentkező cégeket. De ezek már bajban lesznek.
Tudomány-technika Már csak június 30-ig maradt idő, bajba kerül, aki elmulasztja ezt a határidőt 
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 18:22
Sok érintett cég és szervezet viszont nem is tudja, hogy jelentkeznie kéne a hatóságnál. Közeleg az uniós kiberbiztonsági irányelv alkalmazásának első fontos mérföldköve.
Személyes pénzügyek Döbbenetes számok: minden tizedik magyar felnőttet már sikerült átverni 
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 09:48
A hazai felnőtt lakosság többsége, 56 százaléka került már olyan helyzetbe, hogy interneten keresztül vagy bankok nevével visszaélve megpróbálták megkárosítani. Minden tizedik felnőttet sikerült is átverni.
Személyes pénzügyek Határtalan veszélyeket lát az MNB 
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 11:04
Oda kell figyelni nyaralás közben is.
Személyes pénzügyek Így kerülje el a bankkártyás csalásokat! 
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 08:27
A Revolut, a világszerte több mint 40 millió ügyféllel rendelkező globális pénzügyi alkalmazás hétfőn bejelentette, hogy megjelent az első, pénzügyi bűnügyi és fogyasztóbiztonsági jelentése, amely exkluzív információkat tartalmaz a csalásokról és átverésekről. A kiterjedt belső kutatáson és adatelemzésen alapuló jelentés célja, hogy rávilágítson a világszerte növekvő átverési és csalási iparág jellegzetességeire, és kézzelfogható tanácsokkal szolgáljon ahhoz, hogyan védekezhetünk a csalások ellen. A Revolut azt tervezi, hogy folyamatosan felülvizsgálja ezeket az adatokat, hogy nyomon kövesse a csalások helyzetét.
Nemzetközi Az FBI szerint a kínai hackerek az amerikai infrastruktúra megtámadására készülnek 
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 10:57
A kínai kormányhoz köthető hackerek befurakodtak az Egyesült Államok kritikus infrastruktúrájába, és „a megfelelő pillanatra várnak, hogy pusztító csapást mérjenek" - mondta Christopher Wray, az FBI igazgatója csütörtökön.
Tudomány-technika Súlyos árat fizethetnek a kiberbiztonságra nem figyelő cégek - a hatóság és a bűnözők is lecsaphatnak 
Natív tartalom | 2024. április 16. 15:05
Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak. A két dolog ráadásul összefügg, ugyanis mindig az ember a leggyengébb láncszeme a kibervédelmi rendszereknek. Hogyan javíthat a magyar cégek kiberbiztonsági érettségén az új úniós irányelv és a magyar szabályozás? Erről kérdeztük Bor Olivért, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának kiberbiztonsági és kommunikációs szakértőjét, aki a gyakorlati teendőkről és a kiszabható büntetésekről is beszélt. Klasszis podcast.
Tudomány-technika Nem szabad, és nem is lehet megúszni az új úniós kibervédelmi irányelvet 
Litván Dániel | 2024. április 14. 14:09
A NIS2, illetve a magyar szabályozás a biztonságos fejlődéshez teremt lehetőséget. Lesz tennivalója a magyar cégeknek, de saját érdekük is a megfelelés, mert mindenki veszélyben van. A Klasszis Média Lapcsoport e témával foglalkozó konferenciáján a szabályozásról, a tennivalókról, illetve a megoldási lehetőségekről is szó esett.
Tudomány-technika Nagy bajban lehetnek a magyar cégek: 2500 érintettből még csak 100 jelentkezett a hatóságnál 
Litván Dániel | 2024. április 6. 14:02
Hatalmas közvetlen és közvetett károkat tudnak okozni a kibertámadások, de az uniós irányelvet követő októberben életbe lépő magyar kibervédelmi szabályozás betartása sem lesz egyszerű. Az érintett cégek töredéke vetette magát nyilvántartásba eddig, pedig a határidő már közeleg. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) kiberbiztonsági és kommunikációs szakértőjét, Bor Olivért kérdeztük.
Tudomány-technika Új szintre emelkedtek a kínai kibertámadások, figyelmeztetést adott ki az USA  
Kormos Olga | 2024. április 4. 05:38
Figyelmeztetést adott ki az Egyesült Államok kormánya, mert a kínai hackerek létfontosságú infrastruktúrát céloztak meg. Minden eddiginél kártékonyabb tevékenységbe kezdett a Volt Typhoon.
Tudomány-technika Sokaknak fájni fog az Unió válasza egy többezer milliárd dolláros kérdésre 
Litván Dániel | 2024. április 3. 13:58
A kiberbűnözés elképesztő károkat okoz már most is, de a jövőben csak nőni fog a fenyegetettség. A NIS2 uniós irányelv, illetve az ehhez kapcsolódó magyar szabályozás növelné a biztonságot, de egyben komoly kihívás elé állítja az érintett szervezeteket.
Nemzetközi Óriási károkat okozó orosz hekkerbűnözőket szankcionált az USA 
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 16:21
Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma közleményben tudatta, hogy szankciókat vetett ki a két személyre és két szervezetre. 
Makro / Külgazdaság Határozottan megváltoztak az orosz hackerek célpontjai Ukrajnában 
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 08:59
Az orosz kémek hackerek segítségével most már az ukrajnai bűnüldöző szervek számítógépes rendszereit támadják, hogy azonosítsák és megszerezzék az állítólagos orosz háborús bűnökkel kapcsolatos bizonyítékokat. 
Tudomány-technika Vigyázni kell, minden eddiginél aktívabbak a netes támadók 
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 8. 07:13
Egyre kifinomultabb módszerekkel és egyre többször támadnak az adathalászok.
Makro / Külgazdaság Példátlan kibertámadást intézett Észak-Korea Szöul ellen 
Privátbankár.hu | 2023. június 14. 13:34
Észak-Korea egy bonyolult adathalász (phishing) művelettel megtámadta a legnagyobb dél-koreai internetes portált, a Navert, ahol illegálisan gyűjtött személyes adatokat - közölte az egyik szöuli titkosszolgálat szerdán.
Makro / Külgazdaság Kibertámadás érte a svéd parlamentet 
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 16:07
Az informatikai rendszernek mentek neki. 
Makro / Külgazdaság Kémkedésre használják a TikTok-ot? 
Kormos Olga | 2023. január 19. 16:50
Az Egyesült Államokban egyre több állami és magániskola tiltja be a népszerű kínai tulajdonú közösségi médiaalkalmazást, a TikTok-ot, amellyel a felhasználók rövid videókat tudnak megosztani.
Makro / Külgazdaság Itt a KiberPajzs, hogy Ön se essen áldozatául a digitális pénzügyi csalóknak 
Dobos Zoltán | 2022. november 7. 14:38
KiberPajzs néven közös oktatási és kommunikációs együttműködésről döntött a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat – Nemzeti Kibervédelmi Intézet, illetve az Országos Rendőr-főkapitányság. Mivel a digitális pénzügyi bűnözők ma elsősorban a fogyasztók érzelmi manipulálásával, megtévesztésével támadnak, a KiberPajzs szervezői a lakossági ügyfelek pénzügyi tudatosságának erősítése, a kiberkockázatok minél hatékonyabb kezelése érdekében fogtak össze. A kampánysorozatot bejelentő sajtótájékoztatón jártunk.
Pénzügyi szektor „A segítség egyetlen módja, hogy bitcoint küldesz nekem” 
Kormos Olga | 2022. március 12. 18:37
A háború oldalvizén próbálnak kiberbűnözők pénzt kicsalni hamis adományozási felhívásokkal jóhiszemű emberektől, ezért jelentős mértékben megugrott az online térben elkövetett bűncselekmények száma. Lista arról, hova ne utaljunk semmiképpen, hogyan lehet kiszűrni a fake-oldalakat, és egy-két biztonságos tippet is adunk.
Makro / Külgazdaság Az orosz titkosszolgálatok és a szervezett bűnözés ijesztő kapcsolatrendszere 
Káncz Csaba | 2021. július 5. 15:08
A Kreml vezetőjének helyi bűnözői csoportok segítettek a szeparatista mozgalmak megerősítésében. Az orosz biztonsági szervek folyamatosan fejlesztik a saját hekker kapacitásaikat, de a mai napig jelentős mértékben rá vannak utalva kiberbűnözőkre. Káncz Csaba jegyzete.
Vállalat Ez a szakma nyerte a legnagyobbat a világjárványon 
Natív tartalom | 2020. október 8. 16:29
Tarolnak a kiberbiztonsági cégek a pandémia miatt kialakult áldatlan állapotok közepette. A kényszerű távmunkára és távoktatásra ugyanis azonnal lecsaptak a hackerek, de az otthoni gépek mellett a kórházak, vakcinakutató laborok tárhelyei sincsenek már biztonságban, így nagyon hamar nőtt óriásira a kereslet a védelmi megoldások iránt. Ilyen körülmények között indította el kiberbiztonsági inkubációs programja második évadát az OXO, mely a szakma startupjainak nyújt segítséget. Oszkó Péter cége nem csak a tehetséggondozással foglalkozik: nemrég beszálltak az ország egyik legdinamikusabban fejlődő, már bizonyított kibervédelmi vállalkozásába, a Bitninjába is.
Makro / Külgazdaság Élesedő harc a globális kibertérben – szankciók és megelőző csapások 
Káncz Csaba | 2020. szeptember 3. 16:59
Az EU-s szankciókat a koronavírus járvány-időszaka alatt az egészségügyi szektor ellen végrehajtott kibertámadások fölötti felháborodás is indokolja. Az USA Kiber Parancsnokságát már 2018-ban felhatalmazták az eddiginél jóval agresszívabb, megelőző csapásokat is magában foglaló lépésekre. Káncz Csaba jegyzete.
Vállalat Könnyű célpontok: hol fenyegeti a kkv-kat a legnagyobb kiberveszély? 
Tiszai Balázs | 2020. április 13. 12:03
A közhiedelemmel ellentétben a kisvállalkozások abszolút nem suhannak radar alatt, nincs olyan, hogy egy hacker ne hajoljon le az apróért. Pláne, hogy ezek a célpontok sokkal könnyebben kizsebelhetők, mint a nagyvállalatok.
KKV Akármilyen kicsi vagy, a hackerek rád találnak 
Privátbankár.hu | 2020. február 11. 15:31
Már csak néhány nap, és belelapozhat a Piac és Profit magazin legfrissebb számába!
Vállalat Hatalmas adatbázishoz fértek hozzá a hackerek – a te adataidat is ellopták? 
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 2. 12:06
Rengeteg felhasználó név, jelszó és privát beszélgetést szereztek a támadók.
Vásárló Munka nélkül akarnak sok pénzt keresni - téged is simán megfenyegethetnek 
Privátbankár.hu | 2018. július 29. 13:15
Vannak azok a hackerek, akik komoly szaktudással felvértezve rosszindulatú szoftvereket írnak, megfertőzik a gépünket, zárolják adatainkat, és pénzért cserébe hajlandóak csak azokat feloldani. Ez természetesen illegális - a legújabb generációs kiberbűnözők azonban már csak arra veszik a fáradságot, hogy levélben üres fenyegetéseket küldjenek.
Vásárló Itt a bűnözők legújabb húzása: vigyázz, ha ajándék kuponokat kapsz 
Privátbankár.hu | 2018. július 26. 17:45
Ősi ösztönünkre építenek a kiberbűnözők.
Vásárló Azt hitted, védve vagy az adathalászoktól? Nagyobbat nem is tévedhetnél 
Privátbankár.hu | 2018. március 3. 12:04
A Kaspersky Lab antiadathalász technológiái tavaly több mint 246 millió alkalommal észleltek olyan oldallátogatást, amelyen különböző adathalász módszereket kíséreltek meg. Ebből 53 százalék kifejezetten pénzügyekkel kapcsolatos honlapokra próbálta átirányítani a felhasználókat. A telefonos adathalászat is fénykorát éli, dugig van az internet ilyen appokkal. Mi lesz ennek a vége?
Személyes pénzügyek Csak ennyin múlik, hogy ellopják-e a pénzed vagy sem 
Balkó Rita | 2017. október 5. 18:30
Bárki, akinek bankkártyája van, minden készpénzfelvétellel és online fizetéssel kockáztatja, hogy előbb-utóbb rossz kezekben kötnek ki az adatai. A bankkártyaadatok a legnépszerűbbek a hackerek körében, mindössze 9 perc alatt túl lehet adni rajtuk az internet sötét bugyraiban, és szép kis pénzt is hoznak – mégis csak a megszerzett számlák töredékéről tűnik el pénz. De miből tudhatjuk, ki lesz végül áldozat, és hogyan lehet megelőzni? Erre talált ki egy forradalmian új megoldást a MasterCard.
Makro / Külgazdaság Támadásba lendült a kormány: jobban védik majd az adatainkat 
Privátbankár.hu | 2017. október 3. 11:00
Jövő év végére készülhet el az új kiberbiztonsági stratégia.
Vállalat Felfoghatatlan károkat okoznak a hackerek – lehet, te is az áldozatok közt vagy? 
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 18. 15:36
Az év első felében csaknem 4 milliárd dolláros kárt okoztak a kiberbűnözők, és még hol van év vége!
Vásárló Feltörtek egy népszerű programot – ha ilyened van, sürgősen töröld le a gépedről! 
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 18. 13:14
Egy népszerű és ingyenes biztonsági szoftverből csináltak adathalász téglát.
Vásárló Van bluetooth a telefonodon? Sürgősen kapcsold ki! 
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 14. 13:47
Hackerek egy csoportja most ezen keresztül támad, jobb az óvatosság.
Vásárló Veszélyben Magyarország? Lép a kormány 
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 7. 14:05
Döntöttek: felülvizsgálják a kiberbiztonsági stratégiát.
Makro / Külgazdaság Bekeményít az EU: így erősítenék meg Európa biztonságát 
Privátbankár.hu | 2017. július 26. 17:15
Az Európai Bizottság a biztonságpolitikai szakértelem uniós szintű összevonására törekszik.
Vásárló Kiszivárogtatták a vírus kódját – jön az újabb támadás? 
Privátbankár.hu | 2017. május 30. 11:20
Szabadon hozzáférhetővé tették a WannaCry kódjának egy részét.
Makro / Külgazdaság Kínos hibát találtak, újabb hackertámadás jöhet 
Privátbankár.hu | 2017. május 26. 08:03
Újabb programhibát találtak a szakértők, félő, hogy egy újabb WannaCry-hullám jön.
Makro / Külgazdaság A világ nincsen felkészülve a hackerek háborújára 
Káncz Csaba | 2017. május 15. 12:31
Akárki is a felelős a világ első, globális zsarolóvírus-támadása mögött, rámutatott arra, hogy a világ nincsen felkészülve a kiberháborúra. Holott csak idő kérdése, hogy a múlt hetinél nagyobb és pusztítóbb kibertámadás érje a világot. Az amerikai kiberparancsnokság folyamatosan figyeli és tippekkel látja el a német és brit szövetségeseket a választási kampányuk alatt folyó orosz hacker-támadásokkal kapcsolatban.
Vásárló Tovább zokog a világ – megállíthatatlan a vírus? 
Privátbankár.hu | 2017. május 14. 08:29
Új mutációját találták meg a WannaCry-nak, ezt tedd, ha nem akarod elveszíteni az adataidat.
Makro / Külgazdaság Semmi nincs biztonságban: hackertámadás érte az angol kórházakat  
Privátbankár.hu | 2017. május 12. 17:21
Nem működik rendesen az informatikai és távközlési hálózat.
Vállalat Új fegyvere van a Facebooknak – így vadásznak a trollokra 
Privátbankár.hu | 2017. április 28. 08:51
Megelégelték a flamelést és az álhírterjesztést, szigor jön.
Makro / Külgazdaság A Nap Száma: 52,4 milliárd 
Privátbankár.hu | 2017. április 12. 13:53
Ennyit buktak a befektetők a hackerek és a zsarolóprogramok miatt.
Makro / Külgazdaság Az orosz hackerek Magyarországot is célba vehették 
Privátbankár.hu | 2017. március 16. 13:10
A Kreml tagadja, hogy bármi köze lenne orosz kiberbűnözőkhöz.
Vásárló Új módszere van a csalóknak – ha ilyet kapsz, ne nyisd meg! 
Privátbankár.hu | 2017. március 13. 15:12
Dropbox linkeket küldenek e-mailben, rohamosan nő a fertőzések száma.
Vállalat Új trükkje van a bűnözőknek: ügyfeleknek álcázzák magukat a hackerek 
Privátbankár.hu | 2017. január 5. 17:34
A bankoknak és a cégeknek több mint harmada képtelen megkülönböztetni egy hackertámadást egy hétköznapi ügyfél aktivitásától.
Vásárló Gombért mérik az államtitkokat az internet sötét oldalán 
BR | 2016. december 16. 14:38
Az idei év egyértelműen a kiberbűnözés és a hackerek éve volt – amellett, hogy rengeteg zsarolóvírus szedte áldozatát, óriási botrányoknak is szemtanúi voltunk. Ennek folyományaként rengeteg adat tűnt el, és óriási gazdasági károk is keletkeztek, nem csak a vállalatoknak, de állami szinten is. De hová lesznek a bankkártya adataink? Mennyit fizetnek egy brüsszeli kormánytag profiljáért? A Kaspersky Lab megnézte az alvilági tarifákat.
Vállalat Itt van fiókod? Sürgősen válts jelszót! 
Privátbankár.hu | 2016. szeptember 22. 13:10
Több mint 200 millió felhasználó adatai szivárogtak ki, a fiókokat a dark weben értékesítik.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG