3p

A kínai kormányhoz köthető hackerek befurakodtak az Egyesült Államok kritikus infrastruktúrájába, és „a megfelelő pillanatra várnak, hogy pusztító csapást mérjenek" - mondta Christopher Wray, az FBI igazgatója csütörtökön.

A Volt Typhoon néven futó kínai hackerkampány sikeresen hozzáférést szerzett számos amerikai céghez a telekommunikáció, az energia, a víz és más kritikus ágazatokban, és 23 csővezeték-üzemeltetőt is célba vett, mondta Wray a Vanderbilt Egyetemen tartott beszédében – jelentette a Reuters. Kína fejleszti azt a képességét, hogy „fizikai pusztítást vigyen végbe kritikus infrastruktúránkon, mégpedig az általa választott időpontban" - mondta Wray a modern konfliktusokról és a felmerülő veszélyekről tartott a 2024-es vanderbilti találkozón. „A tervük az, hogy mélyütéseket mérjenek a polgári infrastruktúrára, hogy ezzel megpróbáljanak pánikot kelteni."

Christopher Wray FBI igazgató már nem először figyelmeztet a kínai kibertámadások veszélyére
Christopher Wray FBI igazgató már nem először figyelmeztet a kínai kibertámadások veszélyére
Fotó: zumapress.com

Wray szerint nehéz meghatározni ennek a kiber-előkészületnek a tényleges szándékát, amely bizonyára összhangban van Kína szélesebb körű stratégiájával, hogy elriassza az Egyesült Államokat Tajvan megvédésétől. Kína a demokratikusan kormányzott Tajvant saját területének tekinti, és soha nem mondott le az erőszak alkalmazásáról, hogy a szigetet saját ellenőrzése alá vonja. Tajvan határozottan kifogásolja Kína követeléseit, és azt állítja, hogy csak a sziget lakossága dönthet a jövőjükről.

A kínaiak zsaroló-bűnözők tevékenységének tartják

A hét elején a kínai külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy a Volt Typhoon valójában nem áll kapcsolatban a kínai kormánnyal, hanem egy bűnözői zsarolóvírus-csoport akciója. Kína washingtoni nagykövetsége közleményben utalt az amerikai külügyminisztérium szóvivőjének megjegyzésére. „Néhányan az Egyesült Államokban a kibertámadások eredetének felderítését eszközként használják Kína elleni támadásaikhoz, hogy ezzel rossz színben tüntessék fel az országot, azt állítva, hogy az Egyesült Államok az áldozat, míg ez épp fordítva van, mivel ők azok, akik átpolitizálják a kiberbiztonsági kérdéseket."

Wray szerint a kínai hackerek egy sor botnetet működtettek – feltört személyi számítógépek és szerverek konstellációit szerte a világon –, hogy velük titkolják rosszindulatú kibertevékenységeiket. Amerikai technológiai és kiberbiztonsági magáncégek korábban Kínának tulajdonították a Volt Typhoon tevékenységét, beleértve a Microsoft és a Google biztonsági kutatóinak megállapításait is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Közel a skót függetlenség? Felhatalmazás már van rá
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 13:33
A skót kormánynak demokratikus felhatalmazása van Skócia függetlenségének kivívására, mivel a legutóbbi skóciai parlamenti választáson a függetlenséget pártoló erők kerültek többségbe - mondta vasárnap John Swinney skót miniszterelnök.
Nemzetközi Putyin felbőszült – Ukrajnát kisegíti egy fegyvergyártó nagyhatalom
Káncz Csaba | 2024. június 23. 10:01
Szöul már eddig is képes volt segíteni a lőszerek Ukrajnába jutását anélkül, hogy közvetlenül Ukrajnába kellett volna halálos segélyt szállítania. A Putyin-Kim paktum miatt átalakuló szöuli politika most lehetővé tenné a fejlett fegyverrendszerek és a lőszerek gyors, közvetlen eljuttatását Kijevbe. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Kormányváltást! Kormányváltást! - követelték tízezrek Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 09:29
Izraelben szombaton este hetven helyszínen követeltek túszalkut, fegyverszünetet és kormányváltást a tömegtüntetéseken részt vevők.
Nemzetközi Egyre több szerb lőszer jut el Ukrajnába Nyugat-Európából
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 08:25
Megint rakétatámadás érte Kijevet.
Nemzetközi Macron bevallotta: súlyos döntést kellett hoznia
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 06:58
Emmanuel Macron francia elnök a szélsőségek elleni szavazásra buzdította a franciákat a június 30-án és július 7-én esedékes kétfordulós előhozott nemzetgyűlési választásokon, amelyeket a pártjának az európai parlamenti választásokon elszenvedett veresége után írt ki.
Nemzetközi „Így fog égni az országotok is” – mondták az átnevelő táborban az elrabolt ukrán gyerekeknek
Kormos Olga | 2024. június 23. 05:44
Anasztáznak fogalma sem volt, hogy Irina – az oroszok által megszállt Krím-félszigeten lévő gyerektábor felelőse – miért vágta pofon. Csak azt tudta, hogy hiányzik neki az édesanyja, és haza akart menni az ukrán Herszon városába. Öt ukrán gyermek visszatért az orosz száműzetésből és elmesélték, mit éltek át.
Nemzetközi Irányt váltott az USA: Ukrajnába küldi az új rakétáit
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 19:14
A hétvége első napjának főbb fejleményei.
Nemzetközi Visszatérhetnek a britek az EU-ba? Itt a válasz
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 15:13
Az üzleti ügyekért felelős brit miniszter szerint a Brexit tíz-húsz évre szóló program, ezért nem indokoltak azok a vélemények, hogy a folyamat sikertelen.
Nemzetközi Lelombozó hírt közölt a NASA
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 13:39
Elhalasztják a Boeing által tervezett űrhajó visszatérését.
Nemzetközi Tovább támad Izrael
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 12:24
Ezúttal a Gázai övezet középső részére, illetve a déli részén fekvő Rafah városára csaptak le.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG