2p

Az orosz kémek hackerek segítségével most már az ukrajnai bűnüldöző szervek számítógépes rendszereit támadják, hogy azonosítsák és megszerezzék az állítólagos orosz háborús bűnökkel kapcsolatos bizonyítékokat. 

Erről Ukrajna kibervédelmi vezetője beszélt a Reutersnek. Jurij Scsihol, a kibervédelemmel foglalkozó Ukrajna Speciális Kommunikációs és Információvédelmi Szolgálatának vezetője azt állítja, hogy az orosz GRU és az FSZB hírszerző ügynökségeinek dolgozó hackerek fokozták a digitális behatolási kampányokat az ukrán főügyészség és osztályok ellen, méghozzá a háborús bűnök dokumentálása miatt.

Határozott irányváltás történt, az energetikai létesítményekre való összpontosításról a bűnüldöző intézmények felé, amelyek korábban nem igen voltak célpontok.

Az energetikai létesítmények helyett új célpontokat találtak. Fotó: Depositphotos
Az energetikai létesítmények helyett új célpontokat találtak. Fotó: Depositphotos

„Ez az eltolódás a bíróságok, az ügyésségek és bűnüldöző egységek irányába azt mutatja, hogy a hackerek bizonyítékokat gyűjtenek az orosz háborús bűnökről Ukrajnában” – tette hozzá az ukrajnai kibervédelem vezetője.

A kémtevékenységet a szolgálat egy jövő hétfőn megjelenő jelentésében fogja részletesen elemezni.

A jelentés, amelynek egy példányát a Reuters áttekintette, azt állítja, hogy a hackerek az Ukrajnában letartóztatott orosz állampolgárokról is igyekeztek hírszerzési információkat gyűjteni, azzal a céllal, hogy „segítsenek ezeknek az egyéneknek elkerülni a vádemelést, és visszaküldeni őket Oroszországba”.

Az orosz külügyminisztérium és az FSZB nem válaszolt a Reuters erre vonatkozó kérdésére. Az orosz GRU katonai hírszerző ügynökséget sem tudták elérni.

Scsihol azt állította, hogy osztálya bizonyítékokat talált arra vonatkozóan, hogy orosz hackerek privát biztonsági kamerákhoz fértek hozzá Ukrajnában, hogy figyelemmel kísérjék a nagy hatótávolságú rakéta- és dróncsapások kimeneteleit is.

Számos kísérletet dokumentáltunk, hogy hozzáfértek az általuk megtámadott létesítmények közelében lévő videokamerákhoz, illetve olyan rendszerekhez, amelyek információt szolgáltatnak az energiahálózat stabilitásáról.

„Meg kell érteni, hogy a kiberháború akkor sem ér véget, ha Ukrajna győz a csatatéren” – tette hozzá Scsihol. (The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Van még mit javítani a bankoknak a késedelmes lakossági hitelek kezelésén
Dr. Almási Adrienn | 2024. július 24. 13:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatos felügyelési tevékenységében ellenőrizte, hogy mennyiben felel meg a hitelintézetek gyakorlata a felügyelet 2022-ben megújított, a fizetési késedelemmel érintett lakossági hitelek pénzügyi intézmények általi kezelésével kapcsolatos elvárásokról szóló ajánlásának. Az MNB szektorszintű kockázatot nem azonosított, ám több hiányosságot tárt fel, és határidő tűzésével azok megszüntetésére hívta fel a hitelintézeteket.
Makro / Külgazdaság Hacsak nem csontszáraz a tankja, várjon a tankolással csütörtökig!
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 11:50
A benzinesek kicsit, a dízelesek jobban örülhetnek.
Makro / Külgazdaság Inkasszózzák Magyarországot?
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 10:32
Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, 45 napon belül fizesse meg a 200 millió eurós átalánybírságot a menekültügyi uniós elvek megsértése miatt. Végső esetben az országnak járó uniós forrásokból vonhatják le a bírság összegét.
Makro / Külgazdaság Milliárdos bevásárlás a kajak-kenu sportakadémiánál
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 09:53
Több mint 1,1 milliárd forintért szerez be orvosi készülékeket két vállalkozástól a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia.
Makro / Külgazdaság Már védelmi pénzt követelő gengszterhez hasonlítják Trumpot
Csernátony Csaba | 2024. július 24. 09:32
Donald Trump nem téved, amikor azt állítja, hogy Tajvanon van a jó minőségű chipek gyártására képes félvezetőipar majdnem 100 százaléka. Ám hogy ezt az Egyesült Államoktól „elvették” volna, az csacsiság.
Makro / Külgazdaság Meglepetésadatot közölt a KSH
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal szerint bruttó átlagkereset 652 ezer forint volt 2024. májusban, ami 14,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A reálkereset 10,4 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság A fél világ kezdhet félni az orosz repülőgépektől - de nem a szokásosoktól
Litván Dániel | 2024. július 24. 06:11
Hiába csempészik ezeket, fogynak az Oroszországban ragadt nyugati gépekhez való eredeti alkatrészek. Az egyik orosz megoldási terv kivitelezhetetlen, a másik viszont igencsak félelmetes - és nem csak az orosz utasok számára.
Makro / Külgazdaság Régen tettek ilyet Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 14:00
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 25 bázisponttal, 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A döntés megfelel az elemzői konszenzusnak.
Makro / Külgazdaság Ukrajna elkerüli-e az augusztusban közelgő államcsődöt?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 11:33
Ukrajna hétfőn közölte, hogy előzetes megállapodást kötött a 19,7 milliárd dollárnyi fennálló nemzetközi kötvényadósságának egy részét birtokló magántulajdonosok csoportjával, ezzel elkerülve a különben fenyegető csődöt.
Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG