7p

Az Egyesült Államokban egyre több állami és magániskola tiltja be a népszerű kínai tulajdonú közösségi médiaalkalmazást, a TikTok-ot, amellyel a felhasználók rövid videókat tudnak megosztani.

Az iskolák egyszerűen csak lekövetik egyes amerikai államok példáját, amelyek már száműzték az egyik legnépszerűbb közösségi média-alkalmazást, mert a hatóságok úgy vélik, hogy a külföldi kormányok - különösen Kína - amerikaiak utáni kémkedésre használják őket.

A Tik-Tok alkalmazást a ByteDance készítette, amely Kínában található és kapcsolatban áll a kínai kormánnyal.

Az Oklahomai Egyetem, az alabamai Auburn Egyetem és 26 georgiai állami egyetem és iskola már le is tiltotta a közösségi felületet az iskolai Wi-Fi hálózatokról. Montana kormányzója is arra kérte egyetemeit, hogy cselekedjenek hasonlóan. Virginiában már néhány általános iskola is letiltotta az alkalmazást, Louisiana állam tanfelügyelője szintén erre kéri az iskolák vezetőit, hogy kapcsolják le a TikTok-ot a saját és az iskola által kiadott eszközökön.

Nem is olyan ártatlan, mint gondolnánk. Fotó: Depositphotos
Nem is olyan ártatlan, mint gondolnánk. Fotó: Depositphotos

Nnir Ksetri, kiberbiztonságra szakosodott kutató úgy véli, hogy ezek az iskolák egyáltalán nem reagálják túl az ügyet, ugyanis a TikTok más alkalmazásokkal ellentétben jóval agresszívebb módon rögzíti a felhasználói adatokat.

A TikTok azon verziója, amely felveti ezeket az aggályokat, magában egyébként Kínában nem érhető el. 

Annak érdekében, hogy a Kínai Kommunista Párt megvédje a kínai diákokat a közösségi média káros hatásaitól, olyan szabályt adott ki, amely napi 40 percre korlátozza azt az időt, amit a diákok a TikTokon tölthetnek. De nemcsak időkorlát van, hanem kizárólag hazafias témájú vagy oktatási tartalmú videókat tekinthetnek meg, például tudományos kísérleteket és múzeumi kiállításokat.

Agresszív taktika a felhasználói adatok rögzítésére és gyűjtésére

Nem árt tudni, hogy minden nagyobb közösségimédia-platform adatvédelmi aggályokat vet fel, és biztonsági kockázatokat rejt magában a felhasználók számára. Ám a TikTok még tovább megy. Alapértelmezett adatvédelmi beállításai lehetővé teszik, hogy az alkalmazás sokkal több információt gyűjtsön össze, mint amennyire az alkalmazásnak ténylegesen szüksége van.

Az alkalmazás óránként hozzáfér a felhasználók névjegyzékéhez és naptárához. Ezenkívül összegyűjti a szolgáltatás eléréséhez használt eszközök helyét és képes átvizsgálni az ilyen eszközökhöz csatlakoztatott merevlemezeket.

Ha egy felhasználó módosítaná az adatvédelmi beállításokat, hogy elkerülje ezt a vizsgálatot, az alkalmazás folyamatosan kéri az engedély visszaállítását. Más közösségi hálózati alkalmazások, mint például a Facebook, nem kérik a felhasználókat, hogy módosítsák az adatvédelmi beállításaikat, ha zárolják az adataikat.

Az is aggályokat vet fel, hogy a TikTok hogyan kezeli a felhasználóktól begyűjtött adatokat. Írország adatvédelmi hatósága például már az európai polgárok adatainak kínai szerverekre történő esetleges illegális továbbítását, valamint a gyermekek magánéletét védő szabályok megsértését vizsgálja.

Kiberbiztonsági sebezhetőségek

Más közösségi médiaszolgáltatásokhoz hasonlóan a TikTok esetében is komoly sebezhetőségeket találtak a kutatók. 2020-ban a Check Point kiberbiztonsági vállalat arra figyelt fel, hogy olyan üzeneteket küldenek a felhasználóknak, amelyek úgy tűnnek, mintha a TikToktól származnának, de valójában álhivatkozásokat tartalmaznak. Amikor a felhasználók ezekre a linkekre kattintottak, a Check Point fejlesztői átvették az irányítást a TikTok-fiókok felett, s azt tapasztalták, hogy hozzáférhettek személyes információkhoz, törölhették a meglévő tartalmakat, és akár új anyagokat is közzétehettek a felhasználók fiókjában.

A hackerek a TikTok vírus-trendjeit is kihasználták olyan negatív szoftverek terjesztésére, amelyek további kiberbiztonsági problémákat okoznak. 

Például egy „Invisible Challenge”-nek nevezett trend arra ösztönzi a felhasználókat, hogy a „Láthatatlan test” nevű TikTok-szűrőt használják, hogy amikor meztelenül filmezik magukat, arról biztosítják őket, hogy követőik intim részleteket nem, csak elmosódott képet fognak látni róluk.

A kiberbűnözők azonban olyan TikTok-videókat készítenek, amelyek azt állítják, hogy olyan szoftver van bennük, amely a testmaszkírozó szűrő megfordításával felfedi a felhasználók meztelen testét. De a szoftverek – amelyek letöltésére ösztönözték a felhasználókat – valójában csak ellopják az emberek közösségi fiókjáról a hitelkártya- és kriptovaluta hitelesítő adataikat a telefonjukról, valamint fájlokat az áldozatok számítógépeiről.

Nemzetbiztonsági aggályok

Számos amerikai törvényhozó kifogásolta az alkalmazás helymeghatározó szolgáltatásait is, mondván, hogy ez lehetővé teszi a kínai kormány számára, hogy figyelemmel kísérje az amerikai állampolgárok mozgását és tartózkodási helyét, beleértve a katonaság tagjait vagy a kormány tisztviselőit.

Most úgy tűnik, hogy ha a kínai kormány információt akar a több mint 90 millió TikTok-felhasználóról, akkor ehhez nem kell feltörnie semmit.

Ennek az az oka, hogy Kína 2017-es nemzeti hírszerzési törvénye előírja a kínai vállalatoknak, hogy a kormány kérésére osszák meg az általuk gyűjtött adatokat. A technológiai ágazat megfigyelői az aggodalmukat fejezik ki azzal kapcsolatban is, hogy a TikTok-ot gyártó ByteDance részben a kínai kormány tulajdonában lehet.

Ezek a problémák még nagyobb jelentőséggel bírnak a kínai kormány azon állítólagos erőfeszítései kapcsán, hogy hatalmas „adattengert” építsenek ki az összes amerikairól – mutat rá az egyre nagyobb veszélyekre a The Conversation szakértője. Kínát számos nagyszabású kibertámadással hozták már összefüggésbe, amelyek szövetségi alkalmazottakat és amerikai fogyasztókat céloztak meg. E támadások közé tartozik az Egyesült Államok Személyzetkezelési Hivatalának 2015-ös feltörése, az Equifac fogyasztói hitelinformációs ügynökség elleni 2017-es, valamint a Marriott International szállodacsoport elleni 2018-as támadás.

A negatív hatások felülmúlják a pozitívakat?

Ugyanakkor a tanárok és az iskolai adminisztrátorok érdekes és hasznos módon használják a TikTok-ot – például a diákokkal való kapcsolatfelvételre, a kapcsolatok építésére, a közösségi média kockázatainak megtanítására és a kis, gyors leckék lebonyolítására. De nem világos, hogy ezek a pozitív hatások vajon ellensúlyozni tudják-e a lehetséges és a tényleges károkat. A közösségimédia-függőségek lehetséges kockázataival kapcsolatos általános aggodalmak mellett egyes iskolai vezetők szerint a TikTok fokozott használata elvonja a diákok figyelmét a tanárokra és a tanulásra való figyelemről.

Gond az is, hogy az alkalmazás következő megtekintését ajánló algoritmus megnövelte a diákok öngyilkosságának és étkezési zavarainak a kockázatát. A „One Chip Challenge”, amely arra kéri a TikTok-felhasználókat, hogy egyenek meg egyetlen chipset, amely a világ két legcsípősebb chilipaprikáját tartalmazza, néhány diákot a kórházba juttatott, másokat pedig megbetegített.

A TikTok-videók sajnos arra is késztetik a diákokat, hogy részt vegyenek a vandalizmusban. Egy jelenleg rendkívül trendi kihívásra válaszul néhány diák fürdőszobai mosdókat és szappanadagolókat lopott el az iskolákból. Az esetleges károk és veszélyek mellett nem meglepő, ha egyre több iskola vezetője fontolgatja a TikTok betiltását.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az angol válogatott mellesleg megmentett egy brit iparágat
Bózsó Péter | 2024. július 15. 15:01
A labdarúgó-Eb 3 milliárd fonttal lendíti fel a brit gazdaságot, noha a kiskereskedelmi kilátások nem rózsásak.
Makro / Külgazdaság Két uniós biztos is lemondott
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 12:44
A román és a litván biztos július közepétől távozik posztjáról. 
Makro / Külgazdaság A választási show azonnal folytatódott a merénylet után: Trump egy ketrecharcos, aki nem fogja vissza magát, ha harapni kell
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 11:20
Rövid távon nyilván együttérzést, szimpátiát kelthet a Donald Trump ellen elkövetett merényletkísérlet, ám hosszabb távra van fontosabb kérdés. 
Makro / Külgazdaság Adatcunami jött Kínából
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 10:37
Kínában a lassult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés éves növekedése júniusban, amikor stagnált a munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség? Horn Gábort kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:58
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke július 24-én, szerdán 15 óra 30-kor lesz a vendégünk. Akit nemcsak arról kérdezünk, hogy az önkormányzati és az európai parlamenti választások eredményeként mi várható a jövőben. Például Karácsony Gergely képes lesz-e az előző mandátumához képest nagyobbnak tűnő ellenszélben irányítani Budapestet és kitölteni az újabb öt évet, hanem azt is, hogy Magyar Péter mennyire tud profitálni az EP-sikerből, valóban ő és a pártja lehet az, aki leváltja Orbán Viktor Fideszét? Ugyanakkor – már csak tanári végzettsége és gyakorlata, valamint pedagógiai vezetői tapasztalatai okán is – a hazai oktatás helyzetét is kivesézzük.
Makro / Külgazdaság Závecz Tibor: Magyar Péter világosan látja, hogyan lehet a 2026-os választást megnyerni
Csabai Károly | 2024. július 15. 09:31
A ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet alapító-ügyvezetője még azelőtt volt a Klasszis Klub vendége, hogy kiderült volna, a második újraszámlálás is Karácsony Gergely választási győzelmét hozta Vitézy Dáviddal szemben. Ám a beszélgetés egy része már a jövővel foglalkozott és nemcsak a fővárost illetően, hanem arról is bőven szó esett, milyen eredményt hozhatnak a 2026-os országgyűlési választások, például megbuktathatja-e Magyar Péter Tisza Pártja Orbán Viktor Fideszét. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 54. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Bojkottot hirdetnének Magyarországgal szemben
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:04
Nem kérnek a Magyarország által rendezendő találkozóból. 
Makro / Külgazdaság Féloldalas bővülés a magyar építőiparban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 08:30
Több mint 7 százalékkal nőtt az építőipari termelés májusban az egy évvel korábbihoz képest. 
Makro / Külgazdaság Trump hatalomra kerülése atomfegyverkezési versenyt indíthat el
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 07:13
Ha Donald Trump újra az Egyesült Államok elnöke lesz, és visszavonhatja a USA védelmi ernyőjét Európa fölül, az számos országot újfajta biztonsági garancia szerzésére ösztönözné.
Makro / Külgazdaság Elbukni látszik Orbán Viktor missziója
Csabai Károly | 2024. július 15. 05:42
Hiába tesz meg ugyanis kormánya a saját állítása szerint mindent az infláció leszorításáért, és hirdeti hónapról hónapra fennen, hogy ez sikerült is, továbbra is azt látjuk, hogy Európában még mindig jóval több országban alacsonyabb az éves szintű fogyasztóiár-index, mint ahányban magasabb – derül ki az eddig napvilágra került júniusi adatok alapján készült Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG