Kémkedés
Vállalat Titkos hátsó kaput épített, hozzáfér a személyes adatainkhoz a Huawei
Privátbankár.hu | 2020. február 12. 11:06
 
Makro / Külgazdaság Fekete bárány, piros táska: orosz kémügy robbant ki Szerbiában
Varga Szilveszter | 2019. november 23. 16:30
Szerbiában rendkívüli ülést tartott a Nemzetbiztonsági Tanács, amely kizárólag a hét közepén kirobbant kémbotránnyal foglalkozott. November 17-én a YouTube-on megjelent egy felvétel, amelyen Georgij Kleban orosz hírszerző egy piros táskát vett át egy nyugalmazott szerb katonatiszttől, cserébe pedig egy szatyrot adott át neki, amelyben pénz volt. A felvétel minden bizonnyal 2018 decemberében készült Zimonyban. Az egyik főszereplő, a belgrádi orosz nagykövetségen szolgálatot teljesítő hírszerző azóta már elhagyta Szerbiát. A szerb elnök nem érti, hogy Oroszország miért kémkedett Szerbiában.
Makro / Külgazdaság Sorra vadásszák le a kínai kémeket – új korszak kezdődött
Káncz Csaba | 2019. október 31. 09:42
Az amerikai Igazságügyi Minisztérium idén már havi rendszerességgel jelenti be olyan kínaiak letartóztatását, akiket kémkedéssel vádolnak. Eközben egy konzervatív agytröszt jelentése leszögezi: „már nem elfogadható, hogy a Kínai Népköztársaság tudósai, újságírói, diplomatái és közhivatalnokai szabadon érintkezhessenek az amerikai társadalommal”. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Együttműködéssel állítható meg Kína technológiai nyomulása
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 17. 07:01
A kínai technológiai nyomulás megállítására, vagy legalábbis kulturált keretek közé szorítására az együttműködést ajánlja véleménycikkében a Financial Times a nyugati hatalmaknak. Az USA és Európa jelenleg egyfajta védekező politikát folytat, amit a lap egyértelműen sikertelennek minősít.
Makro / Külgazdaság Orbán és az orosz kémek – lopakodó megszállás?
Káncz Csaba | 2019. március 14. 09:35
Sz. Bíró Zoltán szerint a Putyin bankjaként emlegetett Nemzetközi Beruházási Bank egyszerre szolgálhat hírszerző- és pénzügyi központként. Ez utóbbi funkciója legalább annyira kockázatos, mint a kémkedés, hiszen az orosz bankrendszer áttekinthetetlen és a Moszkvából kiinduló nemzetközi pénzmosási ügyekben az orosz hatóságok nem hajlandók vizsgálatot folytatni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Amerikai kémet fogtak az oroszok? Valakit letartóztattak Moszkvában
Privátbankár.hu | 2018. december 31. 13:33
Az FSZB egy amerikait vádol kémkedéssel, egyelőre nagyon kevés a részlet.
Vállalat Dühös alkalmazott vagy ipari kémkedés? Belülről próbálták meg tönkretenni a Teslát
Privátbankár.hu | 2018. június 19. 09:23
Elon Musk szerint egyik alkalmazottja szabotálta a gyártási folyamatokat és információkat csempészett ki a cégtől.
Makro / Külgazdaság Merkel kiszorítaná Kínát Európából
Káncz Csaba | 2018. március 14. 12:34
Merkel közölte bizalmi embereivel, hogy a legfőbb aggodalma Kína stratégiai nyomulása lett Európában. A kancellár szerint Peking egyenesen az ’oszd meg és uralkodj’ elvet követi a Balkánon és az európai periférián. Berlin újsütetű hozzáállása nem választható el attól a fejleménytől, hogy Kínai Kommunista Párt a katonai- és polgári hírszerzés radikális megerősítése mellett döntött.
Makro / Külgazdaság Amerika lélegzetét visszafojtva figyeli az új kémdrámát – nagyot bukott a CIA
Káncz Csaba | 2018. január 19. 12:30
Új fordulatot vett az a kémtörténet, amelynek keretében Peking 2010 és 2012 között legalább 12 CIA-informátort kivégzett. Most letartóztattak egy feltételezett kettős ügynököt New Yorkban, de nem vádolják kémkedéssel. Egyelőre csupán az biztos, hogy a CIA modern kori történelmének egyik legnagyobb blamázsát láthatjuk, de azt még mindig nem tudjuk biztosan, hogy hogyan sikerült felszámolnia Pekingnek a teljes informátori hálózatot.
Vállalat Újabb ország dobja kukába a Kaspersky-t
Privátbankár.hu | 2017. december 22. 16:02
Az amerikai kormány döntése után újabb ország törli a kémkedéssel gyanúsított orosz antivírus programot.
Vállalat Putyinnak és Trumpnak is beszólt a Kaspersky vezetője
Privátbankár.hu | 2017. november 29. 10:14
Ha Oroszország kémkedésre kérné, szó nélkül lelépne a cég Moszkvából.
Makro / Külgazdaság Ifjú kémek bevetésen: egyre nagyobb a félelem a kínai behatolástól
Káncz Csaba | 2017. november 24. 08:43
Az angolszász országokban világszerte egyre keményebb fellépést követelnek a kínai befolyásszerzés visszaszorítására. Célkeresztbe kerültek a kínai vendéghallgatók is, mert többüket rákényszerít Peking az információk továbbadására. A nyugati csúcstechnológiai cégek kínai fölvásárlása is egyre forróbb téma.
Makro / Külgazdaság Azok kémkedtek a németek után, akiktől a legkevésbé vártuk
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 14. 11:38
Sajtóhírek szerint a német szövetségi ügyészség nyomoz a svájci titkosszolgálat három munkatársa után, mert azt gyanítja, hogy a Szövetségi Hírszerző Szolgálat (NDB) Németországban kémkedett.
Makro / Külgazdaság Bekeményített Trump: száműznek egy orosz céget a Fehér Házból
Privátbankár.hu | 2017. július 12. 09:43
A Trump-adminisztráció korlátozza a Kaspersky Lab termékeinek kormányzati használatát.
Makro / Külgazdaság Az orosz hírszerzés állhat magyar harcművészeti klubok mögött
Káncz Csaba | 2017. május 24. 13:03
Az európai elhárítás maximális sebességre kapcsolt a német választások előtt négy hónappal. Számos jel arra utal, hogy az orosz katonai hírszerzés sorra hozza létre harci klubjait szerte Európában. Tavaly a hazai szervezet „évzáró zárt képzésére az ország nyolc városából érkeztek a csoportok”.
Makro / Külgazdaság Az európai ország, ahol elkapják az orosz kémeket
Káncz Csaba | 2017. április 20. 08:50
Mint az észt elhárítás idei jelentéséből megtudhatjuk, ott is rendeztek Moszkva-barát aktivisták Békemenetet. De ellentétben hazánkkal, azt az észt hatóságok nemzetbiztonsági kockázatként kezelték. Prága szerint a cseh nemzeti érdekeket érő legsúlyosabb fenyegetés a Kreml azon próbálkozása Csehországban, hogy igényt teremtsen az EU-ból való kilépésre.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a brit kémekkel, ha elhagyják a titkosszolgálatot?
Fellegi Tamás | 2017. január 23. 06:06
Múlt héten nagy visszhangot keltett, hogy egy volt angol kém adatokat nyújtott át a CIA-nak arról, hogy Donald Trumpot megfigyelték Oroszországban, és ezt Amerikában komolyan is vették. Ezek után felvetődik a kérdés, hogy mit is csinálnak az ex-kémek? James Bond a filmekben sosem hagyja el teljesen a Szolgálatot, a valóságban nagyon is, de a legtöbb esetben van visszaút.
Makro / Külgazdaság Csinos kínai kémnők vadásszák le a nyugati diplomatákat
Káncz Csaba | 2016. október 26. 08:33
Kína csinos kémnők százait veti be, legújabb trófeaként a pekingi holland nagykövetet sikerült behálózni. A brit hírszerzés egy jelentésben figyelmeztet a nyugdíjas kémeik elleni kínai műveletekre. A román regionális politikáért felelős uniós biztos, Corina Crețu is ezen a szeren mozgott korábban, miatta utasíthatta vissza Colin Powell tábornok az amerikai elnökjelöltséget 2009-ben.
Makro / Külgazdaság Mit akarnak nálunk az orosz kémek?
Káncz Csaba | 2016. szeptember 19. 08:07
A cseh elhárítás éves jelentése a hiperaktív orosz hírszerzésről súlyos figyelmeztetés Prága és egyben Budapest számára. Moszkva mindkét országban mindent megtesz a NATO és az EU összetartó erejének az aláásására. Budapest a mai napig nem nézett szembe a kommunista korszak állambiztonsági irataival és így a Láthatatlan Légió régről való orosz kapcsolatai is ellenőrizetlenek.
Makro / Külgazdaság Hogyan bukott le az orosz kém Rómában, és miért érint ez bennünket?
Káncz Csaba | 2016. május 30. 08:30
A NATO elhárításának nagy hal úszott a hálójába, ráadásul a portugál kém orosz összekötőjét is sikerült letartóztatni. Az orosz hírszerzés az utóbbi években már számos esetben hatolt be a NATO szervezetébe. A kiéleződő feszültség ellenére hazánkban a miniszterelnök a régi gárdában bízik.
Makro / Külgazdaság Az Amerikában kémkedéssel vádolt óriás lesz az új barátunk
Privátbankár.hu | 2013. március 22. 15:40
A Washington által kémkedéssel vádolt kínai óriást bizalom övezi Európában, a kormány most a Huawei-jel köt megállapodást.
Friss
hírlevél