<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Harminc napot adott hétfőn a Fehér Ház költségvetési hivatala az Egyesült Államok kormányhivatalainak arra, hogy eltávolítsák hivatalos eszközeikről a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok videómegosztó alkalmazást.

Közleményében a költségvetési ügyekért felelős hivatal igazgatója, Shalanda Young leszögezte, a döntés alapvető lépés az érzékeny kormányadatok védelme érdekében. Az amerikai Kongresszus felsőháza decemberben fogadta el a TikTok részleges betiltásáról szóló törvényt és hatvan napot adott a Biden-kormánynak, hogy kidolgozza az erre vonatkozó eljárásokat. 

Egy hónap, és vége. Fotó: Depositphotos
Egy hónap, és vége. Fotó: Depositphotos

A javaslat beterjesztői, köztük Josh Hawley, Missouri állam republikánus párti szenátora a kínai alapítású videómegosztó által jelentett nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkoztak - írja az ATV

Hawley úgy fogalmazott, hogy a TikTok "a Kínai Kommunista Párt trójai falova", és azt mondta, hogy ameddig nem tudják kikényszeríteni, hogy a cég minden kapcsolatát megszüntesse Kínával, addig nincs helye az amerikai kormányzati eszközökön. 

A Fehér Ház, a védelmi minisztérium, a belbiztonsági minisztérium és a külügyminisztérium már a szavazás előtt eltávolíttatta az alkalmazást a hozzá tartozó eszközökről. A döntés nem érinti a TikTok több mint 100 millió, az applikációt saját vagy céges eszközön elérő amerikai felhasználóját. Kedden a képviselőház külügyi bizottsága vitára bocsátja azt a törvényjavaslatot, mely lehetővé tenné Joe Biden amerikai elnöknek, hogy elrendelje a TikTok eltávolítását minden amerikai tulajdonú eszközről. 

A bizottság elnöke, Mike McCaul, Texas állam republikánus képviselője ezzel kapcsolatban azt mondta, az eszközökre letöltött TikTok alkalmazás "gyakorlatilag olyan, mintha kémléggömb lenne a telefonon". 

Amennyiben a javaslatot megszavazzák, annak alapján nem csupán a TikTokot, de bármilyen applikációt be lehetne tiltani, amelyet fenyegetőnek ítélnek a nemzetbiztonságra nézve. A TikTok szóvivője, Brooke Oberwetter hétfőn "politikai komédiának" minősítette az alkalmazás ellen hozott lépéseket. Ugyancsak hétfőn az Amerikai Polgári Jogi Unió (ACLU) bejelentette, tiltakozik a betiltás ellen. 

A szervezet a képviselőkhöz intézett levelében azt hangoztatta, egy ilyen döntés veszélyes lehet a szólásszabadságra, "korlátozná az amerikaiak politikai eszmecseréjét, művészi önkifejezését, az ötletek szabad áramlását és még azt sem engedné, hogy az emberek aranyos, állatos videókat és mémeket osszanak meg". 

A londoni székhelyű We Are Social médiaügynökség januárban közzétett adatai szerint több mint egymilliárd felhasználójával a TikTok a világ hatodik leggyakrabban használt közösségi médiuma. A TikTok novemberben elismerte, hogy egyes, Kínában lévő alkalmazottai hozzáférhettek az európai felhasználók adataihoz, decemberben pedig azt is hozzátette, hogy a felhasználói adatok segítségével újságírókat figyeltek meg. A vállalat azonban tagadta, hogy a megszerzett adatokat átadta volna a kínai kormánynak.

Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Makro / Külgazdaság Megvan, mikor lesz Szlovákia nagy napja
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:58
Szeptember 30-ra tűzte ki Szlovákiában az előrehozott parlamenti választások időpontját Boris Kollár, a törvényhozás elnöke pénteken, s ezzel kezdetét vette a hivatalos kampányidőszak.
Makro / Külgazdaság A magyar bankrendszerről áradozott Varga Mihály
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:36
A magyarországi pénzintézetek a háborús időkben is megőrizték stabilitásukat, több területen az uniós átlag felett teljesítenek - jelentette ki a Pénzügyminisztérium közleménye szerint Varga Mihály miután hivatalában fogadta a KBC bankcsoport vezetőségét.
Makro / Külgazdaság Már Orbán Viktor egyik példaképe is engedményt tesz a Nyugatnak, hogy megfékezze az inflációt
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:11
Elkerülhetetlen a visszatérés a racionális, és kiszámítható gazdaságpolitika irányába, mondta az új török jegybankelnök, aki amerikai tapasztalatokkal érkezik, ráadásul nő.
Makro / Külgazdaság Elfogott telefonbeszélgetés is mutat az orosz bűnösség és hozzá nem értés felé a gátrobbantás ügyében
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 10:49
Az ukrán titkosszolgálat osztott meg egy lehallgatott beszélgetést.
Makro / Külgazdaság Soha még ilyen drága rubint nem látott a világ
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 10:19
Majdnem 12 milliárd forintnak megfelelő dollárt fizetett az árverés győztese.
Makro / Külgazdaság Miről tárgyal ma Orbán Viktor Türkmenisztánban?
Káncz Csaba | 2023. június 9. 09:47
A tavalyi év végén Törökország, Türkmenisztán és Azerbajdzsán egy csúcstalálkozón megállapodott abban, hogy együttműködnek a türkmenisztáni gáz európai ellátásához szükséges infrastruktúra fejlesztésében. Izrael és az USA biztonságpolitikai érdeklődését is fölkeltette az ország, amelynek fővárosa csupán 17 kilométerre fekszik az iráni határtól. Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Kuba kikéri magának az alaptalan vádakat
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 09:28
Szó sincs kínai kémközpont építéséről?
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG