<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Nyugati hírszerző ügynökségek és a Microsoft szoftvervállalat vizsgálatai szerint a kínai állam által támogatott hekkerek kémkednek az Egyesült Államok kiemelten fontos infrastrukturális létesítményei után - közölte az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a Microsoft csütörtökön.

A hírszerzési szakértők szerint a hekkerek "folyamatos kibertámadás alatt tartják" az amerikai infrastruktúra legfontosabb elemeit, és kémkednek a távközléstől a közlekedésen át minden fontos állami létesítmény után.

A Microsoft szerint a kibertámadás érinti az Egyesült Államok fennhatósága alá tartozó, a Csendes-óceán nyugati részén fekvő Guam szigetét is, ahol számos stratégiai fontosságú amerikai katonai bázis található. A világ legnagyobb szoftvervállalata szerint komoly kihívást jelent a hekkertámadások kezelése.

Az NSA még vizsgálja, hogy az infrastruktúra mely részeit érinti pontosan a kibertámadás, de az alapos feltárás során együttműködik a kanadai, új-zélandi, ausztrál és brit hírszerző partnereivel, mellette pedig az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is segít a nyomozásban. Az Egyesült Államok a nyugati hírszerző partnereit is figyelmeztette, hogy ők is célpontjai lehetnek a hekkereknek.

A Microfost vizsgálatai durva dolgokat tapasztaltak. Fotó: MTI
A Microfost vizsgálatai durva dolgokat tapasztaltak. Fotó: MTI

A Microsoft elemzői szerint a Volt Typhoon nevű kínai hekkercsoport már 2021 óta aktív, és arra specializálódott, hogy megzavarja az infrastruktúra működését, emellett zavart okozzon az Egyesült Államok és az ázsiai régió közötti kommunikációban a lehetséges jövőbeni válságok során.

Az NSA és a nyugati hírszerző ügynökségek arra figyelmeztetik az érintett létesítményeket üzemeltető vállalatokat, hogy az általuk biztosított technikai útmutatók segítségével azonosítsák a rosszindulatú kibertevékenységet.

"Létfontosságú, hogy a kiemelt jelentőségű nemzeti infrastruktúrák üzemeltetői lépéseket tegyenek a támadások megelőzésére" - közölte Paul Chichester, a brit Országos Kiberbiztonsági Központ (National Cyber Security Centre) igazgatója az NSA-vel közösen kiadott nyilatkozatban.

"A kínai hekkercsoport beépített hálózati eszközöket használ a védelmünk kijátszására, és nem hagy nyomot maga után. Az ilyen technikákat nagyon nehéz észlelni, mert az infrastruktúra általános eszközei közé épülnek be" - mondta Rob Joyce, az NSA kibervédelemi igazgatója.

A kibertámadási vádakra reagálva Mao Ning kínai külügyi szóvivő elmondta, hogy ez szerinte egy dezinformációs kampány Kína ellen a Five Eyes néven ismert csoport részéről. Ez a csoport a világ legnagyobb hírszerzési együttműködése, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland hírszerzési és elhárító szakszolgálatainak tevékenységét hangolja össze.

Mao szerint a dezinformációs kampányt az Egyesült Államok indította el geopolitikai okokból, a Microsoft elemzői által készített jelentés pedig azt mutatja meg, hogy az amerikai kormányzat már az állami ügynökségeken túlra is kiterjeszti a dezinformációs csatornáit.

"Nem számít, hogy milyen változatos módszereket használ Washington, semmi nem változtathatja meg azt a tényt, hogy az Egyesült Államok a hekkernagyhatalom" - hangsúlyozta Mao pekingi sajtótájékoztatóján. (MTI)

Makro / Külgazdaság Felrobbantották a Dnyeper gátját, tízezreket kell kitelepíteni
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 20:06
Átszakadt a Dnyeper gátja Nova Kahovkánál, a háborúzó felek természetesen egymást vádolják, az ukrán kofrmány terrorcselekménynek ítéli a támadást. Prigozsin tovább támadja az orosz hadsereg vezetését, Kijev pedig további szankciókra szólította fel a nemzetközi közösséget. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság „A mi embereink pártolnak át“ – miért tarol a protesztpárt Németországban?
Wéber Balázs | 2023. június 6. 19:55
A második legnépszerűbb párttá vált az Alternatíva Németországért: a németek csaknem ötöde ma már rá adná voksát. Az AfD Kelet-Németországban hagyományosan erős, a jelenlegi kormány bénázása pedig országosan is a malmára hajtja a vizet. Nagyító alatt Németország legvitatottabb pártjának előretörése.
Makro / Külgazdaság Ukrán elnöki tanácsadó: egy orosz gépesített dandár robbanthatta fel a kahovkai vízerőművet
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 17:18
Előzetes információk szerint az orosz fegyveres erők 205. gépesített lövészdárja robbantotta fel a kahovkai vízerőművet - jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója kedden egy tévéműsorban. 
Makro / Külgazdaság A GVH az élelmiszerinfláció mélyére néz
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 15:48
Július elsején indul az online árfigyelő adatbázis. A rendszer készen áll a tesztelésre. A kiskereskedelmi cégek mindenben támogatják a rendszer elindulását és megkezdik a teszteléshez szükséges adatok feltöltését, annak érdekében, hogy elindulhasson a rendszer július elsején.
Makro / Külgazdaság Elképesztő technikai áttörést hoz az ukrajnai háború
Káncz Csaba | 2023. június 6. 15:26
Ukrajnában a pilóta nélküli fegyverrendszerek egyre fontosabbá válnak a háborúban. Közben elképesztő tudású drónok jelennek meg sorra a világ geopolitikai törésvonalai mentén. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kijev: Oroszország terroristállam
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 13:44
Ukrajna terroristaállamnak nevezte Oroszországot az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bírósága (ICJ) meghallgatásán a Nova Kahovka-i víztározó gátja elleni robbantásos támadás miatt.
Makro / Külgazdaság A hazai cégek fele teljesen áthárítja az inflációt a vevőkre
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 12:29
Megviseli a nagyvállalatokat a 20 százalék feletti infláció, tízből kilenc cég működését befolyásolja negatívan – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi méréséből. Az infláció  nagymértékű emelkedését elsősorban költségcsökkentéssel és áremeléssel kompenzálják a cégek. Utóbbinál a vállalatok közel fele teljesen beépítette az infláció mértékét az áraiba.
Makro / Külgazdaság Már megint mi történik a gázárakkal?
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 11:59
Több mint 6 százalékos mínuszban a nemzetközi gázügyletek elszámolásakor irányadó TTF-típus jegyzése.
Makro / Külgazdaság Hullanak a német tankok Ukrajnában Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 11:14
Több mint másfél ezer ukrán katonát, valamint 28 harckocsit, köztük nyolc német Leopard tankot és három francia AMX-10RC kerekes harckocsit semmisített meg az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők újabb támadásának visszaverése során a donyecki régió déli részén - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője keddre virradó éjjel.
Makro / Külgazdaság Új tervvel mentené meg az Amazonast Lula da Silva
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 10:46
Új tervet hirdetett az amazóniai illegális erdőirtások felszámolására Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG