8p

A demokraták évek óta figyelmeztetnek az orosz befolyásra a Trump által túszul ejtett Republikánus Pártban. Most azonban már a kongresszus néhány prominens republikánus tagja is megkongatja a vészharangot. Káncz Csaba jegyzete.

Az Európai Parlament a héten szankciókkal sújtotta Tatjana Ždanoka lettországi európai parlamenti képviselőt, akit idén azzal vádoltak meg a médiában, hogy Oroszországnak kémkedett. Januárban a The Insider című orosz oknyomozó újság arról számolt be, hogy Ždanoka évekig az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), a szovjet KGB utódjának megbízásából dolgozott. Ždanoka tagadta a vádakat, és februárban azt mondta az európai parlamenti képviselőknek, hogy ő csupán "a béke ügynöke".

A titkosszolgálati háború sosem ért véget?
A titkosszolgálati háború sosem ért véget?
Fotó: Depositphotos

A demokraták évek óta figyelmeztetnek az orosz befolyásra a Donald Trump által túszul ejtett Republikánus Pártban. Most azonban még a kongresszus néhány prominens republikánus tagja is megkongatta a vészharangot.
"Úgy gondolom, hogy az orosz propaganda sajnos bejutott az Egyesült Államokba, és megfertőzte a pártom bázisának egy jó részét" - mondta Michael McCaul képviselő, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke a múlt héten Julia Ioffe Pucknak. 

Mike Turner képviselő, a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke ennél is tovább ment, és néhány nappal később a CNN Jake Tapper műsorában elmondta: "Közvetlenül Oroszországból érkező, Ukrajna-ellenes és oroszbarát üzeneteket látunk, amelyek közül néhányat még a képviselőházba is eljutnak." 

Greene a frontvonalban

Mely republikánusokra gondolhatnak? Ken Buck képviselő hétfőn nem habozott megnevezni, Marjorie Taylor Greene képviselőre, mondván: "Marjorie most az Ukrajna-ügyre összpontosít, a Kremlből szerzi be a beszédtémáit, és gondoskodik arról, hogy népszerű legyen, és hogy nagy visszhangot kapjon". Maga Greene pénteken kijelentette, hogy "gyűlöl mindenkit", aki támogatja Ukrajnát Oroszország ellen.

A radikális, trumpista szárny már hangosan kimondja, amit egykor zárt ajtók mögött suttogtak. Még 2016-ban, amikor republikánus képviselő volt - de még nem volt a képviselőház elnöke - Kevin McCarthy azt mondta egy zártkörű megbeszélésen, amelyet a republikánus párt vezetőivel tartott: "Szerintem két ember van, akit Putyin fizet: Dana Rohrabacher képviselő és Trump ... Istenre esküszöm". (Rohrabacher, akit egykor "Putyin kedvenc képviselőjének" neveztek, 2018-ban elvesztette a mandátumát.)

McCarthy, akit 2017-ben szembesítettek a kiszivárgott hanganyaggal, azt állította, hogy az csak vicc volt. De bárki, aki odafigyel arra, hogy az orosz hírszerző szolgálatok hogyan működtetik a befolyásolási műveleteiket, tudja, hogy ez halálosan komoly kérdést vet fel: Fizetnek-e orosz ügynökök republikánus tisztségviselőknek?

Európai lebukás

Gondoljunk csak a múlt heti hírre, miszerint a hatóságok több európai országban egy hatalmas korrupciós hálózatot lepleztek le, amelyben európai politikusokat fizettek azért, hogy Ukrajna-ellenes és oroszbarát propagandát terjesszenek. A cseh média által idézett és az ország miniszterelnöke által megerősített hírszerzési források szerint a hálózatot az oroszbarát ukrán oligarcha, Viktor Medvedcsuk szervezte. A német, francia, lengyel, belga, holland és magyar politikusokat állítólag közvetlenül készpénzzel, illetve kriptopénzváltókon keresztül fizették ki.

Az ügy rávilágít egy fontos félreértésre, amely Trump első elnökválasztási kampánya során merült fel azzal kapcsolatban, hogyan is működnek a rosszindulatú befolyásolási műveletek: Ezek nem egyszerűen bot- vagy trollhálózatok a közösségi médiában, amelyek felerősítik a hazugságokat és a propagandát. Itt bizony az orosz biztonsági szolgálatok ügynökei találkoznak politikusokkal, újságírókkal, aktivistákkal és más befolyásoló személyekkel, és fizetnek nekik, hogy bizonyos feladatokat hajtsanak végre.

Olyan narratívákat és politikákat erőltetnek, amelyek Oroszországot segítik, de ezeket helyi arc mögé rejtik. (A fent említett esetben a népszerű Voice of Europe weboldalt használták a propaganda terjesztésére és a kifizetések megkönnyítésére). Ez Oroszország számára hihető tagadhatóságot biztosít, ugyanakkor valószínűbbé teszi, hogy a közönség megbízik az üzenetekben. Ez Oroszországon belül is célt szolgál, mivel a belföldi propaganda állítólag azt mutatja, hogy más országokban az emberek egyetértenek a Kreml álláspontjával.

A Voice of Europe botránya csupán a legújabb példája az orosz befolyásnak a kontinensen. Tavaly a Organized Crime and Corruption Reporting Project (Szervezett bűnözésről és korrupcióról szóló jelentéstevő projekt) feltárta, hogy németországi, olaszországi és ciprusi politikusokat orosz ügynökök fizettek azért, hogy olyan jogszabályokat vezessenek be, amelyeket szó szerint az orosz hírszerzés munkatársai írtak. 

Az OCCRP arra is talált példákat, hogy parlamenti munkatársak, pártaktivisták és agytrösztök tagjai saját nevük alatt jelentettek meg cikkeket európai sajtóorgánumokban, miközben a cikkeket valójában az orosz tartótisztek írták. Egy osztrák aktivista még a tartótisztjének is panaszkodott egy, a Kremllel egyeztetett cikk minősége miatt. "Nem vagyok robot" - mondta. Ennek ellenére a saját neve alatt tette közzé a cikket egy svájci médiumban.

Naivitás lenne azt gondolni, hogy ugyanez a minta nem létezik az Egyesült Államokban, tekintve, hogy számos republikánus politikus összehangolt oroszbarát beszédtémáinak bőséges bizonyítéka van. Csak ezen a héten Marjorie Taylor Greene beszélt Steve Bannonnal az ukrajnai keresztényüldözésről - ami a Kreml kedvenc üzenete -, amelynek célja az ukrán ortodox egyház Moszkva-barát szárnyának erősítése.  

Az orosz behatolás módozatai

Ahogy a nemzeti hírszerzés igazgatója 2021-ben írta, az orosz hírszerzés ügynökei és megbízottjaik "igyekeznek prominens amerikai személyeket és médiaközvetítőket felhasználni arra, hogy narratíváikat az amerikai tisztségviselők és a közönség felé közvetítsék. Ezek az orosz megbízottak találkoztak a Trump-kormányzathoz kötődő amerikai személyekkel, és anyagokat bocsátottak rendelkezésükre, hogy hivatalos vizsgálatokat szorgalmazzanak; felbéreltek egy amerikai céget, hogy petíciót nyújtson be amerikai tisztviselőknek; és megkíséreltek felvenni a kapcsolatot több magas rangú amerikai tisztviselővel. Emellett kapcsolatba léptek az amerikai média ismert szereplőivel is."

2017-ben Andrew Intrater 250 ezer dollárt adományozott Trump beiktatási alapjának, majd néhány hónappal később 35 ezer dollárt Trump újraválasztási kampányának. Intrater márpedig Viktor Vekselberg orosz oligarcha unokatestvére, akit az USA 2018-ban szankciókkal sújtott Putyinhoz fűződő kapcsolatai miatt. Nem meglepő módon az oligarchák szerves szerepet játszanak az orosz befolyásolási műveletek finanszírozásában. Az egyik oligarcha elárulta Robert Mueller különleges ügyésznek, hogy Putyin negyedévente találkozókat tartott az oligarcháival, hogy megvitassák a stratégiai kiadásokat.

2018-ban egy texasi székhelyű cég pénzt adományozott Mike Johnson képviselőházi elnöknek. Ez a cég 88 százalékban három orosz tulajdonában van. A múlt héten pedig megtudtuk, hogy a Trump Media hitelt kapott egy orosz banktól, hogy segítsen a cégnek talpon maradni, mielőtt a tőzsdére ment volna, mégpedig akkor, amikor egyetlen amerikai bank sem adott hitelt Trumpnak.

Orbán Viktor segít

Az Európa Hangja propagandahálózat által támogatott szervezetek között volt a magyarországi Alapjogokért Központ, amely "a nemzeti identitás, a szuverenitás és a zsidó-keresztény társadalmi hagyományok megőrzését tekinti elsődleges feladatának". Ezt a kamu agytrösztöt a magyar kormány finanszírozza, és már kétszer szervezett Budapesten konferenciát a Konzervatív Politikai Akcióbizottságnak (CPAC), amely az amerikai jobboldal politikájának alakításában vesz részt. A következőt április 25-26-n tartják Budapesten és már most botrányok lengik körül.

A Heritage Foundation - amely a „2025-ös Projekt” nevű jövőbeli republikánus kormányzat szakmai tervezetének élére állt - egyre szorosabb barátságot ápol Magyarországgal, és a múlt hónapban még Orbánt is vendégül látta egy pódium-beszélgetésen. Nagyon is valószínű, hogy a Heritage rendezvényén olyan emberek is részt vettek, akik az oroszok fizetési listáján szerepelnek, és az ő szerepük az oroszbarát politika befolyásolása és támogatásának kiépítése.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Érdekes részlet derült ki Robert Fico merénylőjéről
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 16:58
A támadó egyúttal elnézést is kért.
Nemzetközi Putyin új húzása miatt nézhetnek nagyot nyugaton
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 16:00
Az orosz elnök elővette a szemet szemért-elvet.
Nemzetközi Izrael már üzent, ha elítélik sem áll meg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 14:27
A háború folytatódni fog.
Nemzetközi Megint kellemetlenkedtek Orbán Viktornak - tovább ketyeg az óra
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 14:03
Az Európai Bizottságot nem nyűgözte le a kormány válasza. 
Nemzetközi Hszi Csin-ping bekeményített: rajzanak a kínai harci gépek Tajvannál
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 11:53
Hatalmas erődemonstrációba kezdett Kína Tajvannál.
Nemzetközi Tovább zajlik a tisztogatás, újabb orosz tábornokot tartóztattak le
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 10:54
A vezérkari főnök helyettese nyolctól tizenöt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.
Nemzetközi Megmagyarázta váratlan döntését Rishi Sunak
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 10:28
Most jött el a megfelelő időpont a brit miniszterelnök szerint, de a várakozások szerint történelmi vereség várhat pártjára.
Nemzetközi Macron most békét és nyugalmat szeretne - messze Európától
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 09:54
Megérkezett a súlyos zavargások helyszínére a francia elnök.
Nemzetközi Kereskedelmi háború küszöbén Brüsszel és Peking
Káncz Csaba | 2024. május 23. 09:31
A közelgő kereskedelmi háború egy keserű igazságra is rávilágít: a Nyugat túl sokáig pihent a babérjain. Az EU álláspontja szerint a Kínával szemben az elektromos autók és más termékek tekintetében hozott intézkedéseknek meg kell felelniük a WTO előírásainak. Az USA azonban már megkerüli a WTO-t. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Nagy lépésre készül Amerika, Putyin kitérhet a hitéből
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 09:06
Miközben az oroszok éppen nukleáris fegyverekkel gyakorlatoznak, az Egyesült Államok újabb eszkalációs lépést tenne. Háborús híreink csütörtök reggel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG