<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A közösségi médiák átformálják az emberek világról alkotott képét.  Ukrajna egyelőre nyerésre áll az információs háborúban – de végül a hadszíntéri eredmények lesznek a döntőek.  Káncz Csaba jegyzete

Oroszország az elmúlt 15 évben minden európai konfliktusában – Észtországtól Grúziáig – felhasználta az információs hadviselés elemeit mind a konfliktus előkészítéseként, mind a konfliktus ideje alatt. A jelenlegi ukrán háború sem képez kivételt.

Ahogyan a 2020 őszén lezajlott II. Karabahi Háborút a történelem első „drónháborújának” nevezhetjük, úgy a jelenlegi orosz-ukrán háború minden jel szerint az első „TikTok háborúként” vonul be hadtörténetbe. A katonák és a civilek valós időben raknak föl az oldalra fényképeket és videókat, miközben a háború információs tartalommá válik a különböző platformokon.

Ugyanazon sablon, más kimenetel

A Kreml ugyanazt a sablont használta a mostani háborújának előkészületeihez, mint a 2014-es krími és donyecki intervencióihoz. Ebben szerepet játszottak az offenzív információs műveletek, a rendszeresen ismételgetett tagadások, valamint a tömeges dezinformációs kampány. Ez alkalommal viszont jóval nehezebb volt Putyin elnök dolga, hiszen folyamatosan érkeztek a hírek a csapatösszevonásokról az ukrán határon, beleértve távol-keleti csapattestek átvezényléséről.   

Nagy előny a háborúban, ha jól használják ezeket a platformokat. Fotó: depositphotos.comNagy előny a háborúban, ha jól használják ezeket a platformokat. Fotó: depositphotos.com

A Kreml mindkét esetben az oroszajkúak védelmét hozta fel alibiként, akiket meg kell védeni az „orosz-ellenes ukrán náciktól”.  Putyin folyamatosan megpróbálta az ukránokat agresszorként beállítani a hazai és a nemzetközi közvéleménynek. De mindennek van határa: amikor az orosz elnök azt állította, hogy csapatai azért lépnek ukrán földre, hogy „a kijevi rezsim genocídiumától” védjék meg az embereket, ez már teljesen hiteltelen volt a világban.

Mi változott meg 2014-től napjainkig?

Nos, mára a Nyugat sokkal aktívabb lett a befolyásoló műveleteiben, az amerikaiak pedig a hírszerzési információk proaktív nyilvánosságra hozatalában, amelyekkel összezavarják és elhiteltelenítik az orosz narratívát. Mindezek eredményeképpen a Kreml mindeddig képtelen volt meggyőzni akár az ukránokat, akár a nemzetközi közvéleményt, hogy az ukrajnai inváziója igazolható lenne.

S noha több éves börtönbütetéssel szembesülnek, több ezer háború-ellenes tüntető jelenik meg szerte Oroszországban. Az OVD-Info, amely gyűjti az ezirányú információkat, 49 különböző orosz városban számolt be őrizetbevételekről.  

Kikerülni az orosz korlátozásokat

A nyugati közösségi médiát üzemeltető vállalatok elkezdték segíteni az orosz közembert abban, hogy ki tudják kerülni a Kreml egyre erőteljesebb cenzori tevékenységét. A „Tor” nevű szoftver az internetes forgalmat egy elosztott szerverhálózatra tereli, így semlegesíteni tudja a weboldalak blokádját. 

Mivel a Kreml blokkolja oldalaikat, a Deutsche Welle, a BBC és a Twitter linkeket tett közzé, amelyek orosz nyelvű utasításokkal a Tor-oldalaikhoz vezeti az olvasót. A „Virtual Private Network” (VPN) applikációk pedig lehetővé teszik az oroszoknak, hogy hozzáférjenek tiltott honlapokhoz – és ezeket több millióan töltötték le mostanság az Apple és a Google oldalairól.

A világ leggazdagabb emberének számító SpaceX-vezér és Tesla alapító, Elon Musk eközben „Starlink”-műholdakkal támogatja Ukrajna szélessávú internetkapcsolatát. Az orosz invázió miatt megszakadt az internetkapcsolat Ukrajna egész területén. Bár az oroszok megpróbálták azonnal zavarni a terminálokat, ezt Musk csapatának sikerült kikerülnie.

Így uralja Kijev a nyugati médiát

Ukrajna ügyesen vette át a nemzetközi média narratívája fölötti ellenőrzést többek között azzal, hogy rögtön a konfliktus kezdetétől számokat közöl mind az orosz, mind az ukrán tárgyi és személyi veszteségekről, azonnali beszámolókkal az orosz bombázások rombolásairól és videókkal a fogságba esett orosz katonákról.  

Az ukrán információs hadviselésnek óriási szerencséje van Zelenszkij elnökkel, aki tüzes beszédeivel maga mellé állította a Nyugat politikusait és közvéleményét. Az ukrán vezető pontosan érti a képek erejét és terepszínű ruházatával egy hiteles, hősies ellenálló képét tudja kisugározni.  Ehhez képest Putyin  megjelenései kaotikusnak és inkompetesnek tűnnek.

Március 9-én Zelenszkij 5,1 millió Twitter-követőjével osztotta meg az oroszok által lebombázott mariupoli szülészet képeit.  Mindez óriási politikai erővel bír a mai mediatizált világban.

Mindazonáltal Kijevet óvatosságra kell, hogy intse: a világ két legnépesebb országában, Kínában és Indiában az orosz narratíva áll nyerésre az információs háborúban, ahogyan a Globális Dél számos más országában is. Ukrajnának azt sem szabad elfelejtenie, hogy összességében a hadszíntéren dől el a háború. Eddig óriási meglepetésre sok csatát megnyert, de a háborúnak még nincsen vége. 

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hét alapelv mentén építenék újjá Ukrajnát – esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 19:03
Az orosz-ukrán háború 131. napjának történései röviden.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja - radikálisan újra kell szabni Európát
Káncz Csaba | 2022. július 5. 18:26
Washington segítsége nélkül már az orosz zászló lobogna Lvivben és Odesszában. Mostantól az európai integrációt nem a konfliktusok elkerülésének vágya, hanem a veszélyes világban való sikeres navigálás igénye kell, hogy vezesse. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Magyarország volt az egyetlen, amely nem minősítgette a Brexit-népszavazás eredményét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 16:13
A külgazdasági és külügyminiszter szerint mára sikerült lerakni az Egyesült Királyság európai uniós kilépését követő időszak hatékony, kölcsönös tiszteleten alapuló brit-magyar együttműködésének alapjait.
Makro / Külgazdaság Újabb ország csapott oda az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 14:21
Több száz ember és 40 vállalat szerepel a japán kormány szankciós listáján. 
Makro / Külgazdaság Az Európai Parlament is rábólintott a horvát euróra
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 13:57
Az EP strasbourgi plenáris ülésén támogatta, hogy Horvátország huszadik országként csatlakozzon az euróövezethez január elsején.
Makro / Külgazdaság Aláírták Svédország és Finnország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 13:26
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arra számít, hogy a szövetséges tagállamok minél előbb ratifikálják Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Ismét dübörög a turizmus: túlszárnyalta a járvány előttit
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 11:41
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet.
Makro / Külgazdaság Üzent Fehéroroszország: befagyasztja több külföldi vállalkozás részvényét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 11:17
Minszk kedden közölte, hogy befagyasztja 190 fehéroroszországi külföldi vállalat, köztük az Ausztriában bejegyzett Lukoil Belarus (GMBH, korlátolt felelősségű) társaság külföldi részvényeit, válaszul az Ukrajna elleni orosz invázió támogatása és az emberi jogok megsértése miatti nyugati szankciókra.
Makro / Külgazdaság Így hat a lakásárakra a forintgyengülés
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:34
Főként Budapesten és a Balaton környékén magasabb az eurós áron hirdetett lakóingatlanok aránya.
Makro / Külgazdaság Jól rápirított a GVH a Casio termékek hazai nagykereskedőjére
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:17
A nemzeti versenyhatóság 325 millió forint bírságot szabott ki a Casio óra- és hangszertermékek hazai forgalmazójára, valamint cseh anyavállalatára, amiért meghatározták termékeik internetes viszonteladói árait a kiskereskedők felé, kiiktatva ezzel a vásárlókért folyó versenyt.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG