4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sok érintett cég és szervezet viszont nem is tudja, hogy jelentkeznie kéne a hatóságnál. Közeleg az uniós kiberbiztonsági irányelv alkalmazásának első fontos mérföldköve.

Már csak szűk három hete maradt nyilvántartásba vetetni magukat azoknak a cégeknek, amelyek az új uniós kiberbiztonsági irányelv, NIS2 alapján elfogadott magyar szabályozás hatálya alá esnek. A regisztráció határideje ugyanis az idén január 1-je előtt már működő cégek, szervezetek számára 2024. június 30-a, és aki nem tesz ennek a kötelezettségének eleget, az akár súlyos bírságra is számíthat.

Kire is vonatkozik a tavaly elfogadott magyar törvény (azaz a röviden csak Kibertan-törvényként emlegetett 2023. évi XXIII. törvény a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről)?  A törvény előírásai bizonyos ágazatokban tevékenykedő szervezetekre vonatkoznak, ezen belül meghatároz olyan stratégiai szempontból kiemelten kritikus, valamint kritikus ágazatokat, amelyek területén szintén alkalmazni kell azokat az ott működő cégeknek, szervezeteknek.

A törvény mellékletei alapján a stratégiai szempontból kiemelten kritikus ágazatok a következők:

 • az energia
 • a banki és pénzügyi szolgáltatások,
 • a víz,
 • az egészségügy,
 • a szállítás,
 • a gyógyszeripar,
 • a digitális infrastruktúrák,
 • a kihelyezett szolgáltatók,
 • a közigazgatás, és
 • a világűr földi támogatói infrastruktúrái

Kritikus ágazatnak számítanak:

 • a hulladékgazdálkodás,
 • a postai és futárszolgálatok,
 • az elektronikai gyártás (pl: orvostechnikai eszközök, elektronikai- és optikai termékek, villamos berendezések)
 • a járműgyártás
 • az élelmiszer előállítás és forgalmazás
 • a digitális szolgáltatások (pl: onlie piactér, online keresőmotor, közösségimédia-szolgáltatási platform)
 • a vegyipari gyártás és forgalmazás
 • a kutatóhelyek

Fontos kitétel, hogy a fenti ágazatokban tevékenykedő, és 50, vagy annál több főt foglalkoztató, 10 millió eurót elérő árbevételű cégre vonatkoznak alapesetben a törvény előírásai, de vannak további szervezetek, amelyek ugyan alatta vannak ezeknek a határoknak, ám bizonyos kritikus szolgáltatásokat végeznek.

Sok érintett, kevés jelentkező

Márpedig mindez a korábbi törvényhez képest nagyon jelentősen kibővítette az érintettek körét, a becslések szerint mintegy 2500 szervezet lehet Magyarországon. Nekik a felügyeleti hatóságként kijelölt Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságánál, azaz az SZTFH-nál kell nyilvántartásba vetetni magukat.

Minden NIS2-vel kapcsolatos kérdésre választ kaphat a Klasszis Média témával foglalkozó rendezvényén
Minden NIS2-vel kapcsolatos kérdésre választ kaphat a Klasszis Média témával foglalkozó rendezvényén
Fotó: Klasszis Média

Csakhogy sokan az intenzív tájékoztató kampány ellenére még mindig nem tudják, hogy rájuk is vonatkozik az új szabályozás. Annak, akinek kételyei vannak, mindenképpen érdemes az SZTFH oldalán tájékozódnia, illetve akár segítséget is kérni a hatóság munkatársaitól, mert nincs és nem is lesz központi értesítés, nyilvántartásba vétel, mindenkinek magának kell megtennie a megfelelő lépéseket, és a jogszabály nem ismerete vagy annak hibás értelmezése nem fog felmentést adni a nyilvántartásba vétel elmulasztása, illetve a törvény 2024. október 18-án hatályba lépő egyes rendelkezéseinek be nem tartásának következményei alól.

Márpedig ezek a következmények meglehetősen súlyosak is lehetnek. Az uniós irányelv szerzőinek ceruzája a büntetési tételek tekintetében igen vastagon fogott, maximumként a 10 millió eurót, illetve az éves árbevétel 2 százalékát határozták meg. Ugyan az erre vonatkozó magyar szabályozást még nem fogadták el, de az biztos, hogy hazánkban is súlyos büntetésre kell számítania annak, aki elmulasztja a Kibertan-törvény előírásainak való megfelelést.

Ha nem tudja, hogy az Ön szervezetére, cégére vonatkoznak-e a NIS2 előírásai, illetve bármilyen kérdése van a szabályozásnak való megfelelés, illetve a kiberbiztonság témakörében, regisztráljon NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban, hasznos tippek és trükkök című, 2024. június 18-án, 16 órai kezdettel megrendezett eseményünkre, amelyen a hatóság képviselői, valamint a téma legjobb hazai szakértői is ott lesznek.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Tudomány-technika Gigabírságot róhat ki az EU a Twitter utódjára
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 15:21
Az X közösségimédia-platform megsértette az Európai Unió digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályát. A szolgáltató teljes világméretű éves forgalmának 6 százalékáig terjedő bírságot is kiszabhatnak rá.
Tudomány-technika Itt a rózsaszínű rizs! Jó étvágyat!
Buksza blog | 2024. július 2. 15:08
A néhány évvel ezelőtti óriás felhajtás után lecsendesedett a növényi alapú húspótló élelmiszerek körüli felhajtás, ám ez csak azt jelenti, hogy nyugodtabb körülmények között folyik ezek fejlesztése.
Tudomány-technika "Nem lehet nyom nélkül felszívódni" - egy magyar cég az egész világon üldözi a kiberbűnözőket
Privátbankár.hu | 2024. június 25. 10:07
Megvannak a módszerek a kiberbűnözők kézre kerítésére, de a magyar piac nem képes kitermelni ezek költségeit.
Tudomány-technika Komoly versenyelőnyt jelent egy kiberbiztonsági audit
Dobos Zoltán | 2024. június 24. 18:51
A kiberbiztonsági törvény hatályba lépése körüli teendőkről, kétségekről, hasznos tanácsokról rendezett szakmai konferenciát a lapunkat is megjelentető Klasszis Média. A panelbeszélgetésen Király Anna, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága kiberbiztonsági szakértője, Pataki Tünde, az Invitech stratégiai és kiemelt ügyfelek csoport üzletágvezetője és Alföldi Judit, a Tigra információbiztonsági üzletágvezetője osztotta meg tapasztalatait.
Tudomány-technika Véget érhet a tengeralattjárók kora? Ez nagyon rossz hír lenne mindannyiunk számára
Litván Dániel | 2024. június 24. 05:41
Az új technológiák belátható időn belül semissé tehetik a tengeralattjárók legfontosabb előnyét. De miért lenne veszélyesebb hely a világ, ha eltűnnének ezek a teljes emberi civilizáció megsemmisítésére képes fegyverek?
Tudomány-technika Egy kibertámadás a vadászgépekre nagyobb veszélyt jelent, mint egy ellenséges rakéta
Kormos Olga | 2024. június 22. 14:27
Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv. Ennek apropóján tartott a Klasszis Média Lapcsoport konferenciát a NIS2-ről, ahol Bor Olivér kiberbiztonsági és kommunikációs szakértő a kiberbiztonsági trendekről beszélt.
Tudomány-technika Félelmetes adat: óriási pusztítást végez a gyerekek közt ez a jelenség
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 13:53
Sokkoló tanulmányt tett közzé egy bostoni nonprofit.
Tudomány-technika Ha letelik a június végi határidő, a hatóság mindenkit megtalál
Litván Dániel | 2024. június 16. 13:02
Már csak két hét maradt az önkéntes regisztrációra, és megvannak a módszerei a hatóságnak, hogy megtalálják a kiberbiztonsági törvény által érintett, de nem jelentkező cégeket. De ezek már bajban lesznek.
Tudomány-technika Véletlenül hozta a frászt a világra a NASA
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 07:37
Szürreális helyzet miatt volt kénytelen magyarázkodni az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal.
Tudomány-technika Küszöbön az Atlanti-óceán áramlásának összeomlása?
Kormos Olga | 2024. június 2. 18:05
Vészes ütemben olvad Grönland jege, ezért jogosan merül fel a kérdés, hogy emiatt a közeljövőben vajon összeomlik-e az Atlanti-óceán áramlási rendszere vagy sem? Az ugyanis éghajlati katasztrófát jelentene. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG