BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2020. március 28. 08:30

Csaknem ezer áldozatot követelt a koronavírus egyetlen nap alatt Olaszországban. Világszinten már az Egyesült Államokban van messze a legtöbb fertőzött. Donald Trump amerikai elnök felhatalmazást adott a tartalékosok mozgósítására. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.   

Koronavírus-gyanús betegeket kezelnek egy épületben a bresciai kórház mellett. EPA/FILIPPO VENEZIA

Rekordmértékben emelkedett a koronavírussal összefüggésben elhunytak száma Olaszországban – jelentette az ANSA olasz hírügynökség.

Csaknem ezer áldozat egy nap alatt

Tegnap 969-en vesztették életüket – ilyen sokan egy nap alatt még egy országban sem vesztették életüket a járvány kezdete óta. Ezzel a halálos áldozatok száma 9 ezer fölé emelkedett, amivel a dél-európai ország szintén világelső.  (Interjúnk: Válogatni kell a fertőzöttek között – interjú egy római kórház orvosával.)

A napi új fertőzöttek száma minimálisan csökkent. Pénteken 4401 új beteget diagnosztizáltak - csütörtökön 4492, szerdán 3491, kedden 3612, hétfőn 3780, vasárnap pedig 3957 új esetet jelentettek.

A diagnosztizált fertőzöttek száma tegnap estére összességében meghaladta a 86,4 ezret – ebben benne vannak az elhunytak és a felgyógyultak is. Ebben a tekintetben Olaszország megelőzte Kínát (81,9 ezer), viszont elmarad az Egyesült Államok mögött.  (Az USA-ban szintén meredeken emelkedik a fertőzöttek száma, Kínában, ahol hivatalosan már véget ért a járvány, hetek óta stagnál.)

Sok a látens beteg, sok az idős

A Corriere della Sera korábbi vizsgálatában arra jutott, hogy a magas olasz halálozási ráta a következő faktorokra vezethető vissza:

a fertőzöttek alulbecsült száma, a több mint egyharmadában 65 év feletti lakosság és a magas várható élettartam, a Pó-alföld szennyezettsége, valamint az intenzívebb társadalmi élet.

Az olasz napilap szerint a legfőbb ok, hogy a fertőzöttek valós száma az ismertnél sokkal magasabb. Minden igazolt beteg mellett ugyanis legalább további 5-10 nem diagnosztizált fertőzött van.

Az olasz statisztikai hivatal március 12-i számításai szerint az akkori több mint 12 ezer regisztrált beteg mellett további több mint 105 ezer, nem nyilvántartott, tünetmentes vagy nagyon enyhe tünettel rendelkező fertőzött volt. Ekkora létszámmal számolva a halálozási ráta is alacsonyabb lenne, és megközelítené a kínait.

A lap emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy magas a 65 év felettiek aránya.

A fertőzésben elhunyt olaszok átlagéletkora 80 év körül mozog, és több mint 48 százalékukat legalább három más betegség miatt is kezelték.

USA: több mint 100 ezer fertőzött

Az Egyesült Államokban már több mint 100 ezer az új típusú koronavírussal diagnosztizáltak száma – ezzel az USA világelső. Az elhunytak száma  több mint1700, a gyógyultaké pedig 894.

Donald Trump  elnöki rendelettel felhatalmazta a belbiztonsági minisztert és a védelmi minisztert a hadsereg és a parti őrség tartalékosainak, továbbá a katonaság orvosi személyzetének a mozgósítására, írja az MTI.

Az elnök kiemelte Kaliforniát, az északnyugati Washington államot, New Yorkot, Floridát és Louisianát mint azokat a tagállamokat, ahol különösen intenzíven terjed a vírus. Dicsérően szólt Andrew Cuomo, New York kormányzója és Ron DeSantis floridai kormányzó munkájáról.

Bejelentette, hogy hétfőn tanácskozik a kormányzati munkacsoport két tagjával, Anthony Faucival, az országos allergológiai és fertőző betegségek központjának igazgatójával és Deborah Birx főorvossal arról, mikor lehetne újra beindítani a hétköznapi életet, beleértve a munkát is az ország egyes vidékein. Az elnök már napok óta szorgalmazza ezt, de mindig hozzáteszi, hogy a végső döntést a szakemberek tanácsaira támaszkodva hozza majd meg.

A Johns Hopkins egyetem és kórház péntek délutáni adatainak közzététele után három olyan amerikai tagállam számolt be koronavírusos megbetegedés miatti halálesetről, ahol addig egyetlen fertőzött sem halt bele a kórba. Nebraska, Észak-Dakota és Maine államokban mindhárom halálos áldozatnak más, komoly betegsége is volt.

Négy államban, Hawaiion, Rhode Islandben, Nyugat-Virginiában és Wyomingban nem szedett még halálos áldozatot a vírus, bár ezekben a tagállamokban is regisztráltak már fertőzötteket.

Több mint 15 ezer amerikai hoztak haza

Ron DeSantis, Florida kormányzója elrendelte, hogy aki New York államból vagy Louisianából érkezik Floridába, annak kötelezően két hétig önkéntes karanténba kell vonulnia. Floridában egyébként, csakúgy, mint Kaliforniában, meghatározatlan időre meghosszabbították a Disney szórakoztató parkjainak zárva tartását.

Az MTI szerint Los Angelesbe péntek este megérkezett az amerikai haditengerészet Mercy (Kegyelem) nevű kórházhajója.

Az amerikai külügyminisztérium pénteken bejelentette: több mint 15 ezer amerikai állampolgár hazaszállításáról gondoskodtak. Eddig a minisztérium 93 munkatársánál állapították meg a vírusfertőzöttséget.

Lélegeztetőgépeket gyártanak

Az amerikai  elnök Peter Navarrót, a Fehér Ház kereskedelmi főtanácsadóját bízta meg a védelmi termelési törvény keretében elrendelt lélegeztetőgépek gyártásának összehangolásával.

Trump a törvény értelmében pénteken délután utasította a General Motorst mintegy 40 ezer lélegeztetőgép kötelező legyártására, és a sajtókonferencián azt is közölte, hogy tárgyalt a Boeing elnök-vezérigazgatójával, aki ígéretet tett heti mintegy ezer darab arcvédő gyártására.

Rengeteg lélegeztetőgépünk lesz

- fogalmazott az elnök, és kilátásba helyezte, hogy Washington később akár más országokat is elláthat ilyen berendezésekkel.

Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy amikor pénteken felhívta telefonon Boris Johnson brit kormányfőt, akinél diagnosztizálták a vírusfertőzést, és megkérdezte tőle, hogy van, Johnson rögtön azzal válaszolt:

Lélegeztetőgépekre van szükségünk.

Trump az amerikai egészségügy elhanyagolt állapotát kárhoztatta a lélegeztetőgépek és a kórházi raktárkészletek hiányáért. Mint mondta, nem az előző elnököt hibáztatja, hiszen az amerikai egészségügyet szerinte évtizedek óta elhanyagolták, nem fejlesztették, nem hajtottak végre beruházásokat. (Háttéranyagunk a témában: Versenyt futnak az országok a lélegeztetőgépekért.)

Több mint ötezer áldozat a spanyoloknál

Ami a  többi országot illeti, Spanyolországban csaknem 66 ezerre emelkedett a fertőzöttek száma, a járványban eddig több mint 5100-an vesztették életüket. Az országban rendkívül magas - több mint 9400 - a koronavírussal diagnosztizált egészségügyi dolgozók száma. A kormány elbocsátási tilalmat rendelt el a járvány idejére.

Németországban csaknem 51 ezer fertőzött mellett 351 a halálos áldozatok száma és több mint 6600 a gyógyultaké. Franciaországban több mint 33 ezer a fertőzöttek száma, mintegy kétezren vesztették életüket, 5700-an távozhattak egészségesen a kórházból. Édouard Philippe kormányfő szerint Franciaországban a helyzet nehéz lesz a következő napokban. A kormány várhatóan bejelenti a kijárási korlátozások meghosszabbítását.

Az Egyesült Királyságban 761-re emelkedett a halálos áldozatok száma, a regisztrált fertőzötteké pedig mintegy 15 ezerre. A betegségből eddig 151-en gyógyultak fel.

Iránban a fertőzöttek száma elérte a 32 ezret, miközben a halottak száma több mint 2300, a gyógyultaké pedig 11 ezer.

Kínában, ahol a járvány tavaly év végén elkezdődött, továbbra is mintegy 82 ezer esetet tartanak nyilván, mintegy 3300-an haltak meg és 75 ezren gyógyultak meg. Az ország megtiltotta a külföldieknek a belépést területére, mert jelenleg a beutazók jelentik a legnagyobb veszélyt a kórokozó terjedése szempontjából. Vasárnaptól jelentősen csökkentik a nemzetközi repülőgép-járatok számát is.

27 ezer áldozat világszerte

Világszerte eddig csaknem 600 ezren fertőződtek meg az új koronavírussal, a halottak száma 27 ezer, a gyógyultaké pedig 131 ezer fölé nőtt. A vírusfertőzést 177 országban mutatták ki.

Az AFP francia hírügynökség szerint már több mint hárommilliárd embert szólítottak fel otthonmaradásra a világ 70 országában vagy régiójában.

További kapcsolódó anyagok:

- Egy ország, amelyet nem bénított meg a vírus – interjú egy svédországi magyarral

- Belerokkan-e a világ a koronavírus elleni harcba? A hét videója

Itt valószínűleg mindenki fertőzött – interjú egy tiroli völgyben ragadt magyarral

- Olasz road movie – így lépett meg egy magyar család a vörös zónából

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Jövőre is kitarthat a globális recesszió
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 20:49
Egyre több elemző gondolja így. 
Makro / Külgazdaság Lecsippent a kormány a sportkiadásokból
Székely Sarolta | 2020. május 26. 20:13
A koronavírus-járvány miatti válsághelyzet látszólag a sportkiadások átgondolására késztette a kormányt. A nem hivatalos sportbüdzsé megvágása ennek ellenére inkább csak szimbolikus, mint drasztikus.
Makro / Külgazdaság Előbb jöhetnek a budapesti enyhítések
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 19:56
A tervezettnél gyorsabban szabadulhat fel a főváros.
Makro / Külgazdaság Tovább lazítana az osztrák kancellár
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 19:28
Enyhítene a koronavírus-fertőzés visszaszorítása érdekében bevezetett korlátozásokon Sebastian Kurz.
Makro / Külgazdaság Két héten belül dönthetnek a veszélyhelyzet megszüntetéséről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 18:47
Erről a Miniszterelnökség államtitkára beszélt. 
Makro / Külgazdaság Véres húst dobhat az iszlamistáknak a beszorult Erdogan
Káncz Csaba | 2020. május 26. 18:31
A gazdaságilag és külpolitikailag beszorult török elnök egyes jelek szerint pénteken robbanthat a Hagia Szophia ügyében. Ahogyan a Hidegháború évtizedeiben a török politikai vezetés az egyszerű embereket a kommunista veszéllyel riogatta, úgy most az iszlám tradícióinak megvédése a fő üzenet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Szél Bernadett: itt van az új ágykapacitás-számítás!
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 17:10
A Magyar Helsinki Bizottság pert indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen, mert megtagadták tőlük a közadatokat, Szél Bernadettnek viszont sikerült kiszámolnia a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjára felkerült statisztikákból azt, hogy kinek van igaza az ágykapacitásokat illetően. 
Makro / Külgazdaság Elmaradt az izgalom az MNB-nél
Csabai Károly | 2020. május 26. 16:51
Merthogy a mai szeánszon a hazai jegybankárok a piaci várakozásoknak megfelelően nemcsak, hogy nem változtattak a kamatszinteken, hanem ezúttal új bejelentést sem tettek. A következő, június 23-ára ütemezett ülés azért lehet izgalmasabb, mert akkor ismerhetjük meg a friss inflációs jelentés keretszámait, amelyet sajtótájékoztatón kommentálhatnak az MNB illetékesei.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely: a költségvetés a magyar önkormányzati szektor csődjét jelenti
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 15:14
Meglehetősen pesszimista nyilatkozatot tett a főpolgármester. Karácsony Gergely szerint a kormánynak az elmúlt hetekben az önkormányzatok ellen folytatott küzdelme a jövő évi költségvetésben is visszaköszön.
Makro / Külgazdaság Jövőre is készenlétben a kormány: hatalmas összeget szánnak munkanélküli segélyekre
Székely Sarolta | 2020. május 26. 14:46
Az elmúlt egy évtizedben nem költött annyit a kormány munkanélküli ellátásra, mint amennyit a 2021-es költségvetésbe épített be. Az előirányzat emelkedése azonban nemcsak a munkanélküliség növekedésével van párhuzamban.
hírlevél