4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jól érzi magát, de egyelőre nem jöhet haza az a magyar, aki egy tiroli karanténban rekedt. A férfi, aki anonimitást kért, a Privátbankár.hu-nak adott interjúban azt mondta: a településen valószínűleg mindenki fertőzött. Beszélt arról is, hogy az ott ragadt emberek nehezen viselik a bizonytalanságot, az orvosok pedig csak a súlyos betegeket látogatják.
Ischgl turista-paradicsomnak számít. (Archív) EPA/STR AUSTRIA

- Hol vagy most pontosan, mennyire fertőzött területen?

- Ischglben vagyok egy völgyben (falu Tirolban az osztrák-svájci határnál, légvonalban mintegy 20 kilométerre van az osztrák-svájci-olasz határtól – a szerk.),  ami az egész ausztriai fertőzéshullám gócpontja. Négy faluval vagyunk egy karanténban.

- Hogyan ragadtál ott?

- A hegyen dolgozom egy étteremben, ahonnan csak sível vagy transzporttal lehet lejutni. Amikor szólt a főnökünk, hogy aki akar, mehet, én úgy döntöttem, hogy maradok, mivel elég kaotikus volt minden.

Később kiderült, hogy már azokat sem engedték ki a faluból, akik megpróbáltak kijutni.

Aki pedig elment az étteremből, az automatikusan elvesztette az állását.

- Mit jelent a karantén a gyakorlatban? Nem hagyhatod el a falut vagy a házadat sem?

- Kijárási tilalom van, a völgyet nem lehet elhagyni. Elvileg csak boltba, gyógyszertárba lehetne kimenni.

- Hivatalosan mit közöltek veletek, mit kell csinálnotok?

- Hivatalosan semmi információt nem kaptunk, még a cégtől sem. Kapunk bőségesen enni, a szállás is meg van oldva, a cég pedig karantén idejére is állományban tart. Más a helyzet egyes hoteleknél: szállást adnak, de a munkaviszonyt megszüntették vagy szabadságolják a dolgozókat.

- Kértél orvosi segítséget vagy vírusvizsgálatot?

- Nem, hiszen semmi bajom sincs, fitt vagyok. Bár az elmúlt hetekben folyamatosan megfázással küzdöttem, komolyabb tüneteket nem észleltem. Minket nem is tesztelnek, mert 90 százalékra veszik, hogy betegek vagyunk.

Állítólag van néhány idős beteg, akik nagyon rosszul vannak. Az itt dolgozók többsége azonban 20 és 45 év közötti, így nincs olyan sok beteg.

Az orvosok csak a súlyos eseteket látogatják. Az ismerősöm párja például kért segítséget, de nem mentek ki hozzá túlterheltség miatt. Másnap mentek volna ki, de addigra javult az állapota.

A rendelő itt van a szállással szemben. Ha valakinek gondja van, telefonon be kell jelentkeznie. Én még nem mentem, és nem is tudom, hogy lehet-e tesztet kérni.

- Hogyan viselik a karantént a völgyben élők?

- A helyiek szerintem jobban, hiszen itt télen többször is előfordul, hogy hetekre le kell zárni a völgyet. Az itt ragadt emberek viszont nehezebben viselik a bizonytalanságot.

Nem tudjuk, hogy tényleg kiengednek-e minket április elején. Nem tudjuk, hogy ha majd hazamegyünk, otthon is karanténba kell-e vonulnunk. Nem tudjuk, leszünk-e tesztelve.

Ezekre a kérdésekre még a konzulátus sem tudott válaszolni.

- Ha tünetmentes vagy, akkor elhagyhatod a térséget?

- Nincs semmi infónk arról, hogy melyek a feloldás feltételei. A konzulátus szerint a karantén jövő hét péntekig (március 27-ig) van érvényben, de ők is csak abból indultak ki, hogy múlt pénteken 14 órakor zárták le a völgyet. Legutóbb viszont azt hallottuk, hogy április 5-ig meghosszabbították a karantént.

- Összességében mire számítasz a közeljövőben? Mi a túlélési stratégiád?

- Abban bízok, hogy haza tudunk menni és gyorsan találok egy munkát, amiben az én színvonalamon tovább folytathatom a kis életemet, és amiben örömömet is lelem.

A túlélési stratégiám a fókuszált figyelem. Nem akarom hagyni, hogy első lépcsőben a vírussal, a második lépcsőben pedig a gazdasági következményekkel keltett tömegpánik elsodorjon. Szerintem a tömeghisztéria tovább fog eszkalálódni a szenzációhajhász média által.

A gazdaságot nem féltem, mint mindig, pár év alatt kiheveri majd az 1-2 hónapos leállást. Amúgy is egy mesterséges lény, és gyorsan megtalálja az utat a regenerálódásra és az egyensúly visszaállítására. Az éttermek átállnak majd kiszállításra, tömérdek futárra lesz szükség. Az online üzletek forgalma tovább nő, ami ismét logisztikai munkahelyeket teremt majd. A sportesemények átállnak e-sporteseményekre és az e-sport lesz az új "cirkusz" a népnek.

Ez a kollektív pihenés jót fog tenni a Földnek és az embereknek. Elcsillapodik a városok zaja, az emberek meghallják a belsőjüket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG