BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2020. március 27. 08:30

A koronavírus a legtöbb áldozatot továbbra is Olaszországban követeli, a legtöbb fertőzött azonban már az Egyesült Államokban van. Az olaszoknál ismét növekedni kezdett az új diagnosztizált betegek száma. Kínában már nem terjed a vírus, azt most a külföldiek hozzák be. Peking ezért lezárta a határokat. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.

Kihalt utca az olaszországi Anconában 2020. március 26-án. EPA/STEFANO SACCHETTONI

Négy nap csökkenés után ismét jelentősen növekszik a napi új fertőzöttek száma Olaszországban: tegnap 4492 új beteget regisztráltak az ANSA hírügynökség szerint.

Több mint 80 ezer fertőzött

Összehasonlításul: szerdán 3491, kedden 3612, hétfőn 3780, vasárnap pedig 3957 új esetet jelentettek. A diagnosztizált fertőzöttek száma tegnap estére összességében meghaladta a 80 ezret – ebben benne vannak az elhunytak és a felgyógyultak is.

A fertőzéssel összefüggésben tegnap 662-en vesztették életüket – szerdán 683, kedden 743, hétfőn 601, vasárnap 651 volt ez a szám. A halálos áldozatok száma így összesen 8100 fölé nőtt. Ezzel Olaszország világelső.

Tetőzött a járvány?

Szakértők nem zárták ki, hogy elérkezett a "tetőzés", amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezekben a napokban várt.

A WHO főigazgató-helyettese, Ranieri Guerra szerint a számok alakulásától függetlenül, az olaszoknak továbbra is szigorúan be kell tartani az óvintézkedéseket, írja az MTI. 

Sok a látens beteg, sok az idős

A Corriere della Sera vizsgálatában arra jutott, hogy a magas olasz halálozási ráta a következő faktorokra vezethető vissza:

a fertőzöttek alulbecsült száma, a több mint egyharmadában 65 év feletti lakosság és a magas várható élettartam, a Pó-alföld szennyezettsége, valamint az intenzívebb társadalmi élet.

Az olasz napilap szerint a legfőbb ok, hogy a fertőzöttek valós száma az ismertnél sokkal magasabb. Minden igazolt beteg mellett ugyanis legalább további 5-10 nem diagnosztizált fertőzött van.

Az olasz statisztikai hivatal március 12-i számításai szerint az akkori több mint 12 ezer regisztrált beteg mellett további több mint 105 ezer, nem nyilvántartott, tünetmentes vagy nagyon enyhe tünettel rendelkező fertőzött volt. Ekkora létszámmal számolva a halálozási ráta is alacsonyabb lenne, és megközelítené a kínait.

A lap emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy magas a 65 év felettiek aránya.

A fertőzésben elhunyt olaszok átlagéletkora 80 év körül mozog, és több mint 48 százalékukat legalább három más betegség miatt is kezelték.

57 ezer fertőzött Spanyolországban

Ami a többi országot illeti, a haláleseteket tekintve Olaszország után már Spanyolország következik, ahol több mint 4300-an vesztették életüket a járvánnyal összefüggésben. A fertőzöttek száma meghaladja az 57 ezret.

Az egészségügyi és szociális intézményekben továbbra is gondot jelent a védőfelszerelések nagy mennyiségű utánpótlása, Madrid ezért a NATO segítségét kérte.

Németországban mintegy 44 ezer fertőzött mellett 267 a halálos áldozatok száma, több mint 5600-an meggyógyultak.

Franciaországban csaknem 30 ezer a fertőzöttek száma, 1698-an vesztették életüket és csaknem 5 ezren távozhattak egészségesen a kórházból. A kedd reggel életbe léptetett egészségügyi szükségállapot két hónapig lesz érvényben.

Az Egyesült Királyságban 580-ra emelkedett a halálos áldozatok száma, a regisztrált fertőzötteké pedig csaknem 12 ezerre. A betegségből eddig 150-en gyógyultak fel.

Csúcstartó lett az USA

Az Egyesült Államokban mintegy 86 ezer fertőzöttet, 1296 halottat és 753 gyógyult beteget tartanak nyilván. Ezzel már itt van a legtöbb fertőzött a világon.

Ugyanakkor a héten egy televíziós beszélgetésben Donald Trump amerikai elnök a szigorítások enyhítését, valamint a munkába visszatérést szorgalmazta, és közölte: tervei szerint az Egyesült Államokban már április közepén ismét a régi kerékvágásban zajlik majd az élet.

Peking lezárja a határokat

Kínában, ahol a járvány tavaly év végén elkezdődött, 81 782 esetet tartottak nyilván, 3291-en haltak meg és mintegy 74 ezren gyógyultak meg. Csütörtök reggel óta haláleset nem történt. Péntekre virradóra a kínai hatóságok 55 új fertőzöttet regisztráltak, közülük azonban 54-en külföldről érkeztek.

Peking csütörtökön bejelentette, átmenetileg lezárja határait a külföldről érkezők előtt. A rendelkezés nem vonatkozik a diplomáciai testületekre, más, "szükséges gazdasági, kereskedelmi, tudományos vagy technológiai tevékenység céljából" Kínába utazni kívánó külföldiek vízumot kérhetnek.

Iránban a fertőzöttek száma meghaladta a 29 ezret, a halottak száma pedig 2234. Kianus Dzsahánpúr iráni egészségügyi minisztériumi szóvivő szerdán arra figyelmeztetett, hogy a tesztelések felgyorsításával a regisztrált fertőzöttek száma tovább nő majd.

Félmillió regisztrált fertőzött

Összességében eddig több mint 530 ezer fertőzöttet regisztráltak világszerte. Mintegy 24 ezren vesztették életüket, és 122 ezren gyógyultak meg.

A vírusfertőzést 176 országban mutatták ki. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek egymástól.

Az AFP francia hírügynökség számítása szerint a világ 70 országában vagy régiójában már több mint 3 milliárd embert szólítottak fel otthonmaradásra.

Orbán Viktor kormányfő ma reggel jelentette be, hogy szombattól kijárási korlátozás lép életbe Magyarországon.

Nem okozunk-e még a vírusnál is nagyobb kárt azzal, hogy bezárjuk-e fél világot? Meddig tartható a jelenlegi válságkezelési módszer, és lehet-e reális alternatívája? És merünk-e erről szabadon gondolkodni? Videókommentárunkat itt tekinthetik meg:

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Jövőre is kitarthat a globális recesszió
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 20:49
Egyre több elemző gondolja így. 
Makro / Külgazdaság Lecsippent a kormány a sportkiadásokból
Székely Sarolta | 2020. május 26. 20:13
A koronavírus-járvány miatti válsághelyzet látszólag a sportkiadások átgondolására késztette a kormányt. A nem hivatalos sportbüdzsé megvágása ennek ellenére inkább csak szimbolikus, mint drasztikus.
Makro / Külgazdaság Előbb jöhetnek a budapesti enyhítések
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 19:56
A tervezettnél gyorsabban szabadulhat fel a főváros.
Makro / Külgazdaság Tovább lazítana az osztrák kancellár
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 19:28
Enyhítene a koronavírus-fertőzés visszaszorítása érdekében bevezetett korlátozásokon Sebastian Kurz.
Makro / Külgazdaság Két héten belül dönthetnek a veszélyhelyzet megszüntetéséről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 18:47
Erről a Miniszterelnökség államtitkára beszélt. 
Makro / Külgazdaság Véres húst dobhat az iszlamistáknak a beszorult Erdogan
Káncz Csaba | 2020. május 26. 18:31
A gazdaságilag és külpolitikailag beszorult török elnök egyes jelek szerint pénteken robbanthat a Hagia Szophia ügyében. Ahogyan a Hidegháború évtizedeiben a török politikai vezetés az egyszerű embereket a kommunista veszéllyel riogatta, úgy most az iszlám tradícióinak megvédése a fő üzenet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Szél Bernadett: itt van az új ágykapacitás-számítás!
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 17:10
A Magyar Helsinki Bizottság pert indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen, mert megtagadták tőlük a közadatokat, Szél Bernadettnek viszont sikerült kiszámolnia a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjára felkerült statisztikákból azt, hogy kinek van igaza az ágykapacitásokat illetően. 
Makro / Külgazdaság Elmaradt az izgalom az MNB-nél
Csabai Károly | 2020. május 26. 16:51
Merthogy a mai szeánszon a hazai jegybankárok a piaci várakozásoknak megfelelően nemcsak, hogy nem változtattak a kamatszinteken, hanem ezúttal új bejelentést sem tettek. A következő, június 23-ára ütemezett ülés azért lehet izgalmasabb, mert akkor ismerhetjük meg a friss inflációs jelentés keretszámait, amelyet sajtótájékoztatón kommentálhatnak az MNB illetékesei.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely: a költségvetés a magyar önkormányzati szektor csődjét jelenti
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 15:14
Meglehetősen pesszimista nyilatkozatot tett a főpolgármester. Karácsony Gergely szerint a kormánynak az elmúlt hetekben az önkormányzatok ellen folytatott küzdelme a jövő évi költségvetésben is visszaköszön.
Makro / Külgazdaság Jövőre is készenlétben a kormány: hatalmas összeget szánnak munkanélküli segélyekre
Székely Sarolta | 2020. május 26. 14:46
Az elmúlt egy évtizedben nem költött annyit a kormány munkanélküli ellátásra, mint amennyit a 2021-es költségvetésbe épített be. Az előirányzat emelkedése azonban nemcsak a munkanélküliség növekedésével van párhuzamban.
hírlevél