3p

Észak-Korea egy bonyolult adathalász (phishing) művelettel megtámadta a legnagyobb dél-koreai internetes portált, a Navert, ahol illegálisan gyűjtött személyes adatokat - közölte az egyik szöuli titkosszolgálat szerdán.

 A dél-koreai nemzeti hírszerző szolgálat (NIS) szerint Phenjan egy olyan adathalászprogramot töltött fel a Naverre, amely lemásolta a teljes dél-koreai weboldal összes oldalát, beleértve a hírrovatokat, a tőzsdei híreket és az ingatlaninformációkat is.

A Naver az egyik legnagyobb dél-koreai technológiai vállalat: az online keresések mintegy 70 százalékát ezen keresztül bonyolítják, és mintegy 25 millió felhasználónak ez a kezdőoldala az internetes böngészőjében. Sok felhasználó naponta veszi igénybe a Naver szolgáltatásait, beleértve a navigációs térképeket, a fizetőeszközöket, a blogokat és a beszélgető fórumokat.

A NIS közleménye szerint a dél-koreai hírszerzés által a naverportal.com néven azonosított kémoldalt a Naver-felhasználók fiókadatainak és jelszavainak megszerzésére hozta létre Phenjan.

Észak-Korea illegálisan gyűjtött személyes adatokat. Fotó: Depositphotos
Észak-Korea illegálisan gyűjtött személyes adatokat. Fotó: Depositphotos

"Mivel Észak-Korea országunk elleni online adatszerzési hackermódszerei egyre kifinomultabbak, fokozott éberségre szólítjuk fel a dél-koreai lakosságot" - fogalmazott a titkosszolgálat közleménye. A NIS lépéseket tett, hogy megakadályozza a dél-koreai internetfelhasználók hozzáférését az észak-koreai weboldalhoz.

Phenjan korábban a Naver bejelentkezési oldalának megkettőzésével próbálta ellopni a dél-koreai portál felhasználóinak azonosítóit és jelszavait, de a dél-koreai titkosszolgálat szerint a Naver teljes tartalmának lemásolása új módszert jelent.

A Naver szerkesztői is fokozott óvatosságra intették az oldal használóit.

"Arra kérjük felhasználóinkat, hogy alaposan ellenőrizzék: helyes-e a weboldal címe, és legyenek fokozottan óvatosak, amikor belépnek a Naverbe" - hangsúlyozta a cég közleménye. A Yonhap dél-koreai hírügynökség jelentése szerint Phenjan májusban feltörte a szöuli nemzeti egyetemi kórház belső hálózatát: akkor több mint 800 ezer beteg és kórházi alkalmazott személyes adatait lopta el.

Szöul, Tokió és Washington szerint Észak-Korea 2022-ben 1,7 milliárd dollárnyi kriptovalutát lopott el az interneten, és Phenjan részben ezzel a "rosszindulatú kibertevékenységgel" támogatta saját fegyverprogramját.

Az észak-koreai online kémkedéssel és kibertámadásokkal szembeni hatékonyabb fellépés érdekében Szöul megerősíti együttműködését a Google kiberbiztonságra szakosodott leányvállalatával, a Mandianttal - közölte a dél-koreai külügyminisztérium szerdai közleményében.

"Észak-Korea rengeteg kibertámadást hajt végre: kriptovalutákat tulajdonít el az interneten és érzékeny információkat szerez meg illegálisan" - fogalmazott a szöuli külügyi tárca.

Ez a kibertevékenység "nemcsak a vállalatoknak és az ártatlan embereknek jelent anyagi károkat, hanem komoly fenyegetést jelent a globális online számítástechnikai környezetre is" - tette hozzá a dél-koreai külügyminisztérium közleménye.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Van még mit javítani a bankoknak a késedelmes lakossági hitelek kezelésén
Dr. Almási Adrienn | 2024. július 24. 13:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatos felügyelési tevékenységében ellenőrizte, hogy mennyiben felel meg a hitelintézetek gyakorlata a felügyelet 2022-ben megújított, a fizetési késedelemmel érintett lakossági hitelek pénzügyi intézmények általi kezelésével kapcsolatos elvárásokról szóló ajánlásának. Az MNB szektorszintű kockázatot nem azonosított, ám több hiányosságot tárt fel, és határidő tűzésével azok megszüntetésére hívta fel a hitelintézeteket.
Makro / Külgazdaság Hacsak nem csontszáraz a tankja, várjon a tankolással csütörtökig!
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 11:50
A benzinesek kicsit, a dízelesek jobban örülhetnek.
Makro / Külgazdaság Inkasszózzák Magyarországot?
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 10:32
Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, 45 napon belül fizesse meg a 200 millió eurós átalánybírságot a menekültügyi uniós elvek megsértése miatt. Végső esetben az országnak járó uniós forrásokból vonhatják le a bírság összegét.
Makro / Külgazdaság Milliárdos bevásárlás a kajak-kenu sportakadémiánál
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 09:53
Több mint 1,1 milliárd forintért szerez be orvosi készülékeket két vállalkozástól a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia.
Makro / Külgazdaság Már védelmi pénzt követelő gengszterhez hasonlítják Trumpot
Csernátony Csaba | 2024. július 24. 09:32
Donald Trump nem téved, amikor azt állítja, hogy Tajvanon van a jó minőségű chipek gyártására képes félvezetőipar majdnem 100 százaléka. Ám hogy ezt az Egyesült Államoktól „elvették” volna, az csacsiság.
Makro / Külgazdaság Meglepetésadatot közölt a KSH
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal szerint bruttó átlagkereset 652 ezer forint volt 2024. májusban, ami 14,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A reálkereset 10,4 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság A fél világ kezdhet félni az orosz repülőgépektől - de nem a szokásosoktól
Litván Dániel | 2024. július 24. 06:11
Hiába csempészik ezeket, fogynak az Oroszországban ragadt nyugati gépekhez való eredeti alkatrészek. Az egyik orosz megoldási terv kivitelezhetetlen, a másik viszont igencsak félelmetes - és nem csak az orosz utasok számára.
Makro / Külgazdaság Régen tettek ilyet Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 14:00
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 25 bázisponttal, 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A döntés megfelel az elemzői konszenzusnak.
Makro / Külgazdaság Ukrajna elkerüli-e az augusztusban közelgő államcsődöt?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 11:33
Ukrajna hétfőn közölte, hogy előzetes megállapodást kötött a 19,7 milliárd dollárnyi fennálló nemzetközi kötvényadósságának egy részét birtokló magántulajdonosok csoportjával, ezzel elkerülve a különben fenyegető csődöt.
Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG