3p
Az amerikai elnök kampányüzeneteinek és első rendeleteinek egyike volt az Obamacare program megszüntetése. Bár a felfüggesztését aláírta, az egészségbiztosítási rendszert azóta sem sikerült megreformálni, így a Barack Obama által életre hívott rendszer továbbra is érvényben van. Most azonban húsz szövetségi állam fogott össze ellene, ugyanis rájöttek: az adóreform miatt gyakorlatilag alkotmányellenessé vált. De hogy jutottunk idáig?
Donald Trump (Kép forrása: EPA/Mark Lyons)

Donald Trump első rendeleteinek egyike volt, hogy kidobta az elődje által bevezetett egészségbiztosítási rendszert. Az Obamacare megszüntetésének bejelentése is képlékeny talajon történt, Trump ugyanis szükségét érezte egy egészségügyi reformnak, arról azonban anno még nem volt ötlet, hogy ezt pontosan hogyan is kéne megvalósítani.

Ezek után az Obamacare felszámolása és az új egészségügyi reform bejelentése – több más reformmal együtt is – sorra megbukott a szenátuson és a szövetségi bírókon: a kitervelt rendeletek ugyanis vagy alkotmányellenesnek, vagy az emberi jogokat sértőnek bélyegezték.

Egy feltétellel maradhatna?

Trump végül ultimátumot adott a vezetésnek, elmondása szerint ugyanis hajlandó volt megkegyelmezni a társadalombiztosítási rendeletnek, ha a szenátus elfogadja az adóreformról szóló javaslatát. Ez egyébként önmagában is rengeteg ellentmondást tartalmaz. Ugyan végül sikerült keresztül verni az átfogó és régóta esedékes adóreformot a kongresszuson, az elfogadott salátatörvény több ponton is sántít.

Trump szerint a frissen elfogadott törvénymódosítás élénkíti majd a gazdaságot és hozzájárul új munkahelyek teremtéséhez, ugyanakkor az ellenzéki demokrata párti törvényhozók úgy vélik, hogy az adócsökkentések jobbára a tehetőseket segítik, valójában nem növelik lényegesen a költségvetési bevételeket, viszont végső soron emelhetik az államháztartási hiányát.  Ráadásul, ha lehet hinni a nagybankok lassan szivárgó jelentéseinek, az új adócsomag épp azokat segíti majd, akiktől Trump – legalábbis a kommünikében – el akarta venni a pénzt.

Mennyi az annyi?Csak érdekességképp: a Financial Times szerint a nagy nyertesek között lehetnek a bankok mellett az olajfinomítók és a vasúttársaságok. A Berkshire Hathaway befektetési holding (Warren Buffett milliárdos guru cége) is 15 százalékkal többet kereshet, ez 2,6 milliárd dollár. A Wells Fargo és a JPMorgan Chase 18-19 százalékkal növelheti eredményét. A nagyvállalatok mellett a magas jövedelmű amerikai magánszemélyek járhatnak még különösen jól.

Ebben ugyanakkor volt egy apró csavar, ami a mostani helyzethez vezetett: az adótörvény módosítási javaslata egyebek mellett tartalmaz egy olyan felvetést, hogy eltöröljenek egy követelményt, amely adófizetésre kötelezi azokat az amerikaiakat, akik nem kötnek társadalombiztosítást.

Most pedig rájöttek a turpisságra

Erre az apróságra jött rá most mintegy húsz szövetségi állam is, akik konkrétan beperelték az amerikai vezetést egy alkotmányellenes rendelet életben tartásáért, írja a Reuters. Egy texasi ügyvéd, bizonyos Ken Paxton elmondása szerint ilyen formában törvénytelen életben tartani az Obamacare-t, így „ideje, hogy az emberek megszabaduljanak ettől a béklyótól”. Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma egyelőre nem reagált a perre, így nem tudjuk, hogy Trump végül megjelenik-e a bíróság előtt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG