4p
A világ nagy fővárosaiban is érzékelik a transzatlanti válságot, nem véletlen, hogy az orosz elnök, a kínai- és az indiai miniszterelnök is az EU nagy fővárosaiban folytat tárgyalásokat. Az egyre romló német-amerikai és egyre javuló német-kínai kapcsolatok tükrében nem meglepőek a hangok, hogy Berlinnek új geo-stratégiai szövetségeket kellene kötnie. Putyin elnök is villámsebességgel Párizsba érkezett, hogy Macronnal fontos európai kérdéseket vitasson meg.

Forrong az európai geopolitika, miután az amerikai elnök a múlt héten a transzatlanti kapcsolatok vonatkozásában a "lovak közé dobta a gyeplőt". A politikai hőmérsékletet csak fokozza, hogy Németországban már javában dúl a választási kampány és most a nagy pártok egymást túlharsogva próbálják elhatárolni magukat Trumptól. Mindenekelőtt a megbicsaklott szociáldemokraták próbálják ezt a válságot kampánytémává tenni.

Közös német-indiai értékek

Káncz Csaba

A világ nagy fővárosaiban is érzékelik a transzatlanti válságot, nem tekinthető véletlennek, hogy az elmúlt órákban az orosz elnök, a kínai- és az indiai miniszterelnök is az EU nagy fővárosaiban folytat tárgyalásokat. Egyértelműen Washington felé intézve szavaikat Merkel német és Modi indiai vezetők berlini tárgyalásaik után kijelentették, hogy a gazdaság nyitottsága és a klímavédelem tekintetében közös állásponton állnak – sőt Modi hozzátette, hogy India akkor is betartja a Párizsi Klímavédelmi Megállapodást, ha az USA kilépne abból. Merkel a maga részéről Indiát egy megbízható partnernek nevezte, amely „tisztelettel van a nagy vállalások és projektek iránt.”

A sajtótájékoztatóval egy időben Trump újra Twitter üzenetet küldött rajongóinak és a világnak, amely szerint Amerikának óriási kereskedelmi deficitje van Németországgal, ráadásul a németek sokkal kevesebbet fizetnek a NATO számára, mint amennyit kellene. „Márpedig ez meg volt változni” – tette hozzá figyelmeztetőleg az elnök.

Globális szabályozói vákuum

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök is Berlinben folytat tárgyalásokat ezekben az órákban és ráadásul pénteken részt vesz Brüsszelben az EU-Kína csúcstalálkozón is. Az egyre romló német-amerikai és egyre javuló német-kínai kapcsolatok tükrében nem meglepő, hogy a vezető német sajtóban megjelentek a hangok, miszerint Berlinnek új geostratégiai szövetségeket kellene kötnie. Henrik Müller professzor amellett kardoskodik a Spiegel-ben, hogy Trump visszavonulása Amerika tradicionális vezető szerepéből destabilizáló hatású.

Ezért szerinte Európának és Kínának össze kell fognia a globális kereskedelem és klímaváltozási politika területén. Müller szerint Washington a második világháború után globális gazdaságpolitikai intézményeket hozott létre, úgymint az IMF, a Világbank és a WTO elődjét. Most pedig hirtelen szükségessé vált, hogy „Európa és Kína közösen töltse be a globális szabályozói vákuumot.”

Rómában is választás jöhet

Putyin elnök is villámsebességgel Párizsba érkezett, hogy az újonnan megválasztott elnökkel fontos geopolitikai kérdéseket vitasson meg. Mindkettőjük számára világos ugyanis, hogy például Ukrajna kérdésében hiába is várnának Trump diplomáciai erőfeszítéseire. Ezért tehát a szíriai rendezés mellett megvitatták a kelet-ukrajnai helyzetet, ezen belül a „normandiai formátum” (Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország) következő csúcstalálkozóját is előkészítették.

Európa izgalmas új kérdése Olaszország helyzete is, itt ugyanis egyre nő az esélye annak, hogy az előrehozott olasz parlamenti választásra már idén szeptemberben sor kerül. Ez mindenképpen növeli a piaci és politikai volatilitást, miután Olaszország a leginkább euroszkeptikus Eurozóna tagállam. A vezető olasz pártok közül a mintegy 30 százalékos támogatottsággal rendelkező Öt Csillag Mozgalom erősen euroszkeptikus álláspontot képvisel.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG