1p
Az uniós pénzügyminisztereket nem hatotta meg néhány tagállam különvéleménye: a Magyarországot jövőre megillető kohéziós pénzek egy részét felfüggesztik - de júniusig még javíthatunk. Büntetést és haladékot is kaptunk - egyszeri tételekkel már nem lehet operálni, végre kell hajtani, amit az Ecofin-csoport elvár: újabb megszorítások jöhetnek.

Az uniós országok pénzügyminiszterei jóváhagyták a Magyarországot megillető kohéziós források részleges felfüggesztését a következő évre, de egyben úgy döntöttek, hogy amennyiben Magyarország megteszi a szükséges kiigazító lépéseket, az intézkedést már idén júniusban haladéktalanul hatályon kívül helyezik - közölte kedden Brüsszelben a dán EU-elnökség.

Matolcsy higgadtan kommentált: "ésszerű megoldás született"
Matolcsy György szerint a magyar nemzeti érdekek és az európai uniós értékek szempontjából egyaránt ésszerű megoldás született kedden Brüsszelben, az EU-tagországok pénzügyminisztereinek értekezletén a Magyarországgal kapcsolatos kezdeményezésekről. A miniszter szerint a döntéssel megszűnt az országgal szembeni kettős mérce.

Az ülés után újságíróknak nyilatkozva a pénzügyminiszter megerősítette, hogy amennyiben Magyarország megteszi a szükséges kiigazító lépéseket, az intézkedést már idén júniusban hatályon kívül helyezik

"Első ízben tapasztaltam miniszterként, hogy az EU-tagállamok legalább kétharmada kiállt Magyarország nemzeti érdekei mellett" - fogalmazott Matolcsy György. Az előzetesen kiszivárgott hírek szerint Magyarország mellett 4-5 tagállam állt ki

Úgy vélte, az ülésen elismerték azokat az eredményeket, amelyeket Magyarország az államadósság csökkentésében, a szigorú költségvetési politikában, az EU-átlag fölötti gazdasági növekedésben és a bővülő foglalkoztatásban elért.

Igazi hungarikum, ahogy ezt elértük

Magyarország az első uniós tagállam, mely ilyen büntetést kap, mindezt ráadásul úgy, hogy a tavalyi hiánycélt tartani tudtuk. Az EU-s pénzügyminiszterek alkotta Ecofin-csoport az eljárás során végig azt kifogásolta, hogy Magyarország nem fogadta meg a csoport - amúgy nem túl konkrét - ajánlásait, és egyszeri tételekkel sikerült leszorítani a hiányszámot a célszint alá.

Az EU-nak sokkal fontosabb, hogy a tagállamok hosszú távon képesek legyenek megfelelni a maastrichti kritériumoknak. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy a Lengyelország ellen folytatott eljárást az Ecofin felfüggesztette, miközben Varsó nem tudta teljesíteni a kitűzött hiánycélt (a hiányadat a GDP 5,4%-a lett szemben a magyar 2,94%-kal), de megfogadta a csoport ajánlásait. Nem szabad ugyanakkor elfeledni, hogy Magyarország az egyetlen tagállam, mely a csatlakozása óta eljárás alatt állt.

Újabb kiigazító lépések jöhetnek

Brüsszel legújabb elemzései alapján most 2012-ben a januári 2,75 százalék helyett már 3 százalékra, 2013-ban pedig 3,25 százalék helyett pedig már 3,6 százalékra becsüli az államháztartási hiány mértékét Magyarországon. A Bizottság rontott a növekedési előrejelzésen is, a korábbi 0,5 százalékról -0,1 százalékra, tehát recesszió közelire módosította a növekedést, miközben 2013-ban is kisebb, 1,6 százalékos GDP-bővüléssel számol. A kormány ugyan jelezte, hogy ennél optimistább forgatókönyvvel számol, de pár hete több, megszorító intézkedést is bejelentett. A romló gazdasági környezet azonban újabb kiigazításokat is megkövetelhet.

A múlt héten Orbán Viktor is jelezte, tudja, hogy egyszeri tételekkel (többek között különadókkal és a magánnyugdíjpénztári vagyon államosításával) sikerült csak tartani a kitűzött hiánycélt, de jelezte Magyarország elkötelezettségét, hogy meg akar felelni a maastrichti kritériumoknak. A kormányfő ezzel együtt élesen kritizálta az EU-t, ami miatt Magyarországgal szemben büntetést helyezett kilátásba, míg például Görögországban belement az adósság elengedésébe.

Büntetést és időt kaptunk - nehéz helyzetbe került Brüsszel

A március elején közös paktumot elfogadó és ezzel fiskális szigort hirdető EU nehéz helyzetbe került Magyarország ügyével. A múlt héten végbement a görög kötvénycsere, lényegében elengedték a görög államadósság egy részét, ma pedig Spanyolország kapott haladékot a deficitcél eléréséhez. Ilyen előzmények után kellett volna megbüntetni a "renitens" Magyarországot, mely az unortodox gazdaságpolitika útjáról tévedt vissza az Európai Bizottsághoz és az IMF-hez, hogy pénzügyi védőhálót kérjen.

Kiszivárgott hírek szerint az ülésen több tagállam is védelmébe vette Magyarországot, az ülés ráadásul jócskán elhúzódott, nem volt könnyű döntés. Azt is mondhatjuk, hogy salamoni ítélet született végül, hiszen Magyarország büntetést kapott - de időt is, hogy megfeleljen az Ecofin elvárásainak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG