Hirdetés
Hirdetés

Pattanásig feszült a viszony Törökország és Amerika között – kezdődik a NATO felbomlása?

Káncz Csaba, 2017. október 10., 08:30
Cimkék
USA
, Törökország
, NATO

Az amerikai stratégáknak talán most kezdett el derengeni, hogy a Közel-Keleten már a Moszkva-Teherán-Ankara trió fújja a passzátszelet és első indulatukban a törökökön próbálják elverni a port. Ankara és Teherán véleménye szerint a kurd referendum „egy új Izraelt” hozna létre a térségben. Eközben a török pénzügyek rendkívül törékeny képet mutatnak.

Recep Tayyip Erdogan (Kép forrása: EPA)
Recep Tayyip Erdogan (Kép forrása: EPA)

Pattanásig feszült az USA-török viszony az utóbbi órákban. Kezdődött mindez azzal, hogy az isztambuli USA főkonzulátus egy helyi alkalmazottját, Metin Topuzt letartóztatták a török hatóságok. Az amerikai külügyminisztérium erre válaszul vasárnapi hatállyal minden nem-bevándorló vízumkiadást megszüntetett Törökországban, erre pedig a török fél hasonló lépéssel válaszolt. Ankara tegnap újból olajat öntött a tűzre, és körözést adott ki az amerikai főkonzulátus egy másik helyi alkalmazottja ellen is, miközben a hatóságok megkezdték feleségének és gyermekének kihallgatását. A török hatóságok szerint mindeketten kapcsolatban állnak a tavalyi (ön)puccs megszervezésével vádolt Fethullah Gülen hitszónokkal.

Ankara nem akar „új Izraelt” a térségben

Ankara kapcsolata ezzel a NATO vezető hatalmával olyan mélyre zuhant, mint utoljára 43 éve Észak-Ciprus lerohanásakor. Erdogan elnök nem hajlandó lenyelni, hogy a szíriai válságban a Pentagon ragaszkodik a kurdokkal (YPG) történő együttműködéséhez, amelyet Ankara terrorszervezetnek tart. Ráadásul az elmúlt órákban a török hadsereg felderítő műveleteket indított Szíriában, a kurdok által ellenőrzött Afrin kantonban, amely egyrészt növeli a konfrontáció valószínűségét a két fél között, másrészt a kurd terrorista akciók lehetőségét is Törökországon belül.

Hirdetés

A válság mostani belobbanását közvetlenül előzte meg Erdogan elnök teheráni látogatása, ahol iráni vendéglátóival kemény üzeneteket fogalmaztak meg az iraki Kurdisztán önállósodásával kapcsolatban. A két fél egyetértett abban, hogy a kurd népszavazás elsősorban Izrael érdeke, másodsorban az Egyesült Államoké. Ankara és Teherán véleménye szerint a kurd referendum „egy új Izraelt” hozna létre a térségben.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Az új triumvirátus

Ankara pár hete jelentette be, hogy orosz S-400-as légvédelmi rakétákat vásárol, ez pedig nemcsak katonai, hanem politikai szempontból is kiemelkedően releváns, hiszen ez jelzi Törökország további távolodását a nyugati világtól, miközben Oroszország egyre stabilabban veti meg a lábát a Közel-Keleten.

Az Ankara és Washington közötti feszültség belobbanását szintén megelőzte a szaúdi király moszkvai látogatása. Rijád ugyancsak bejelentette S-400-as rakéták vásárlását, amely komoly frusztrációt okozhatott Washingtonban. Az amerikai stratégáknak talán most kezdett el derengeni, hogy a Közel-Keleten már a Moszkva-Teherán-Ankara trió fújja a passzátszelet és első indulatukban a törökökön próbálják elverni a port.

A török líra a politikai feszültség belobbanására több százalékos eséssel reagált, így újabb lendületet kapott nyolc napja gyengülése. A lírát nemcsak a geopolitikai feszültségek gyengítik, hanem pénzügyi aggodalmak is, így az a tény, hogy az idei 39 milliárd dolláros török folyó fizetési mérleghiányt (amely a GDP 4.6 százalékát teszi ki), 70 százalékban „forró pénzek”-nek számító rövid távú portfólió beáramlások fedeznek és csupán 25-30 százalékát nettó FDI és hosszabb távú befektetési pénzek. Mindehhez járul még Törökország 165 milliárd dollárt kitévő rövid lejáratú adóssága. Az ország idei éves külső finaszanszírozási igénye több mint 200 milliárd dollárt tesz ki, amely a GDP 25 százaléka.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Barátkozz meg a gondolattal: van értelme munkaidőben chatelni

Barátkozz meg a gondolattal: van értelme munkaidőben chatelni

Minél nagyobb egy vállalat, annál nehezebb szót érteni és kapcsolatot tartani a többiekkel: a személyes kommunikáció ráadásul egyre inkább háttérbe szorul a technológiavezérelt világunkban. Felejtsük el az unalmas meetingeket és a belső postát – mutatunk öt gyors és hatékony módszert arra, hogy simán működjön a belső kommunikáció a cégnél.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?