Hirdetés
Hirdetés

A török líra összeomlott, erre a forint és a BUX emelkedik

Eidenpenz József, 2017. október 09., 19:03

Az európai és észak-amerikai részvények szerényen emelkedtek ma, jó és rossz hírek egyaránt voltak. Kínában két éves csúcson járt a tőzsde a jegybank jelzései miatt. Törökországban minden zuhant. A magyar részvények és deviza szintén emelkedtek valamelyest.

A koreai-amerikai háborús szócsaták folytatódnak, Donald Trump adócsökkentési tervei kapnak hideget is, meleget is. A Dow Jones Ipari Átlag és a Nasdaq Composite index, ha csak kis mértékben emelkedett is, de új csúcsokon járt hétfőn kora este az USA-ban. A héten nagy bankok gyorsjelentései érkeznek, ám a bankrészvények ma nem teljesítettek jól, inkább a technológiai szektor szereplői emelkedtek.

Reggel a kínai részvények több mint két éves csúcsra érkeztek, a kínai központi bank múlt héten bejelentett lazítására adott (az ünnepek miatt késleltetett) válaszul, a CSI300 index 1,2 százalékkal ment fel. A spanyol-katalán ellentét éppen enyhülni látszott, tárgyalásra késznek látszott a központi kormány. Augusztusban ráadásul több mint hat éve a legnagyobb, az elemzői várakozásokat messze meghaladó mértékben nőtt a német ipari termelés az előző havihoz képest.

Hirdetés

Szépen húzott a Mol

Este hatkor az USA-ban az S&P 500 index minimális, fél pontos mínuszban volt, a Nasdaq Composite index és a Dow Jones 0,1 százalékos pluszban. A német DAX 0,2, a francia CAC 0,1 százalékos emelkedéssel zárt, a brit FTSE 100 hasonló mértékű süllyedéssel. Az angol font viszont szépen emelkedett.

Itthon a BUX index nem mozgott sokat, hol szerény mínuszban, hol kis pluszban volt, de inkább az utóbbi volt a gyakoribb. Végül 0,2 százalékos emelkedéssel végzett, ami pár ponttal 38 ezer fölé tudta repíteni. A Mol egy százalékkal 2990-re, az OTP 0,6 százalékkal 10 370-re erősödött. A Richter 1,4 százalékkal 6628-ra esett, a Telekom pedig 0,6 százalékkal 479-re ment le. Az Opimus öt százalékkal drágult, a Konzum minimális mértékben gyengült.

Térségünk jól, a többi feltörekvő rosszul

A forint a török líra szomorú sorsa ellenére erősödött, 311,90 volt az euró este, 40 fillérrel olcsóbb. Minimális mértékben erősebb lett a lengyel zloty, a román lej, a cseh korona is, míg az orosz rubel, a dél-afrikai rand, a mexikói peso és a brazil reál elég rendesen, fél-egy százalékkal gyengültek.

A török líra ugyanis jókora zuhanással kezdte a napot, és úgy is folytatta, amekkorát a tavaly júliusi puccskísérlet óta nem látott. A kiváltó ok az amerikai és a török kapcsolatok megromlása volt, miután a törökök letartóztattak egy követségi dolgozót. (Részletesebben itt írtunk róla.) A nap folyamán még egy munkatárs ellen adtak ki letartóztatási parancsot. A török részvénypiac is 2,7 százalékkal esett (lírában, euróban inkább 5,4 százalék körüli mértékben).

Makroadatok itthon és az olaj

Egyre többet importál az ország, kopik a külkertöbbletünk – írtuk ma. A belső fogyasztás és a beruházások élénkülése tovább pörgeti majd az importot, így a nemrég még csúcsokat döntő külkertöbbletünk további lemorzsolódása várható. Holnap új magyar inflációs adat jön.

Az OPEC biztató célzásokat tesz arra, hogy nem hagyja esni az olaj árát jövőre sem, a legújabb hurrikán, a Nate pedig hamar vesztett erejéből és alig okozott károkat. Így a nap első felében az amerikai WTI picit emelkedett, a Brent pedig esett. A nap végére mindkét olajfajta pluszban volt, de a WTI jobban. Az olaj is magához térni látszik, ismét 1280 dollár felett van.

Külföldön is jönnek számok

Erőre kapott a hétvégén a bitcoin, a 4650 dolláros mai árfolyam már csak kevesebb mint tíz százalékra van a kicsivel 5000 dollár feletti történelmi rekordtól.

A héten nem lesz hiány makroadatokból, brit, valamint EU-s ipari termelési adatok jönnek, valamint a kínai külkereskedelmi adatokra is érdemes figyelni. Monetáris politika szempontjából a szerdán érkező Fed jegyzőkönyv, valamint az EKB elnökének csütörtöki beszéde lehet az érdekes. A hét első felében érkezik az IMF friss világgazdasági előrejelzése, amely szintén érdekes információkat tartalmazhat” – írta a KBC Equitas.

Tesla és GE: zuhanás

A Tesla részvényei csúnyát estek, miután a legutóbbi bejelentés miatt piac kételkedik abban, hogy a cég mennyire lesz képes a tervezett járműmennyiséget leszállítani. A részvény két százalékkal esett, 350 dollár alá. A General Electric négy százalékkal zuhant, vélhetően azért, m,ert sorban hagyják ott menedzserei, most a pénzügyi vezető távozott. A nyertesek között az AMD és az Nvidia chipgyártók voltak, közel három százalékos emelkedéssel.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Hatalmas fa és családlátogatás - hogy karácsonyoznak a magyarok?

Hatalmas fa és családlátogatás - hogy karácsonyoznak a magyarok?

Magyarországon a legtöbb ember nagy karácsonyfát választ, amit aztán a nappaliban állít fel. A Szenteste túlnyomórészt szűk családi körben telik, jóllehet, a megkérdezettek csaknem 4%-a egyedül ünnepel – derül ki az Otthontérkép.hu legfrissebb, kérdőíves kutatáson alapuló összefoglalójából.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?