Hirdetés
Hirdetés

Putyin átrendezi Oroszországot

Káncz Csaba, 2017. április 06., 08:33

Az orosz elnöknek politikailag érzékeny időszakban jött a terrortámadás és az ellenzéki demonstráció. Egy évvel az elnökválasztás előtt kemény kezet kell felmutatnia a nép előtt a terrorral és a korrupcióval szemben, de megértőnek kell mutatkoznia az orosz tiltakozók és a szír néppel szemben. Otthon közben meg kell találnia a közös hangot azzal a 10 millió muszlimmal, akiket a szláv népesség többsége gyűlöl.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy katonai bázison (Kép forrása: MTI/EPA pool/Szergej Karpuhin)
Vlagyimir Putyin orosz elnök egy katonai bázison (Kép forrása: MTI/EPA pool/Szergej Karpuhin)

Kirgiz származású orosz állampolgár lehetett a hétfői szentpétervári metrórobbantás elkövetője. A 22 esztendős Akbarzson Dzsalilov merénylete legalább 14 ember halálát okozta, további 50-en pedig az életükért küzdenek a kórházakban. Dzsalilov évek óta dolgozott egy szusi-bárban szakácsként és borzalmas tette most átalakítja az orosz belbiztonság tájképét. Egy országét, amelyben legalább 10 millió muszlim hitű polgár él.

A hírhedt terrorista keltetőhely

A közép-ázsiai vendégmunkások milliói nélkül (akiket az orosz szélsőségesek csak ’feketeseggűek’-nek hívnak), Oroszországban már nem működne a vendéglátás, a Szocsi téli olimpia helyszíne soha nem épült volna meg, a szemetet nem szállítanák el és a jövő évi foci-VB-re sem készülnének el a stadionok és a szállodák. Az, hogy ez a nagy társadalmi csoport most biztonsági kockázattá vált, már önmagában egy tragikus fejlemény.

Hirdetés

A kirgizisztáni Os városa, ahonnan a tettes származik, már megélt egy komoly etnikai összecsapást a helyi kirgizek és üzbégek között. A Fergánai medence, ahol a város fekszik, pedig hírhedt arról, hogy a terroristák keltetőhelye. A brutális állami elnyomás ellen lázadó fiatalok itt gyakran találnak támogatást a mecsetek radikális hitszónokainál.

Medvegyev a gyűlölet céltáblája

A merénylet komoly politikai csapás Putyin elnök számára, egy évvel a foci-VB előtt és szintén egy évvel az elnökválasztás előtt, ahol Putyin – jó eséllyel - újraválasztásban reménykedik. De a merénylet megingatja Putyin imázsának tartóoszlopait, amelyek a stabilitáson és biztonságon alapulnak.  Holott március 26-án így is politikai földrengést okoztak az ellenzéki tüntetések 82 orosz városban, ahol tízezrek tiltakoztak az elképesztő szintű korrupció ellen. A demonstrálók között ráadásul megdöbbentően sokan voltak a tizenévesek.

A tiltakozás politikai lángjához a szikrát Alekszej Navalnij ellenzéki vezető egy YouTube videója szolgáltatta, amelyet eddig elképesztő módon több, mint 17 millióan néztek meg Oroszországban. Navalnij ebben Dmitrij Medvegyev miniszterelnököt vette célba, aki az orosz ellenzék szerint több, mint 1.2 milliárd dollár értékű vagyont harácsolt össze strómanjain keresztül magának: egy palotát, két luxusjachtot (ja kérem, ott is jachtja van a strómannak?!), összesen százhektárnyi birtokot, valamint állattenyésztő és borgazdaságokat odahaza és Olaszországban.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Kiegyezésre várva otthon és Szíriában

A negyedik elnöksége elé néző Putyin népszerűségi indexe eközben stabilan 80 százalék fölött áll. A nyugati szankciók következtében előállt gazdasági nehézségek paradox módon az elnököt erősítik, még a szovjet propaganda-iskolákban jól bevált ’ostromlott erőd’ pszichózisát kihasználva. Putyin az elnökválasztásig szinte bizonyosan játssza tovább a ’jóságos cár’ szerepét, leváltva jó pár népszerűtlen kormányzót, sőt esetleg magát Medvegyevet is.

Putyinnak kemény kezet kell felmutatnia a nép előtt a terrorral és a korrupcióval szemben, de megértőnek kell mutatkoznia az orosz tiltakozók és a szír néppel szemben. Az orosz elnöknek végre politikai megoldást kell találnia Szíriában, egy olyan egyensúlyt, ahol nem a damaszkuszi Asszád-klán ragadja vissza a totális hatalmat. Otthon pedig meg kell találnia a közös hangot azzal a 10 millió muszlimmal, akiket a szláv népesség többsége gyűlöl. Putyinra nem kis feladat vár: hűvös fejjel kell megtalálnia a kiegyezés ösvényét a morajló birodalom érdekcsoportjai között.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

Míg a 90-es évek elején kevesebb, mint 10 ezer forint volt a kötelező átlagdíj és mindössze 19 milliárd forintot fizettünk a mostani 140 milliárddal szemben. Azt is kevesen tudják, hogy nálunk a legolcsóbb a kötelező Európában. Már év közben is lehet biztosítót váltani, de mit fedez pontosan a biztosítás?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?