Hirdetés
Hirdetés

Putyin átrendezi Oroszországot

Káncz Csaba, 2017. április 06., 08:33

Az orosz elnöknek politikailag érzékeny időszakban jött a terrortámadás és az ellenzéki demonstráció. Egy évvel az elnökválasztás előtt kemény kezet kell felmutatnia a nép előtt a terrorral és a korrupcióval szemben, de megértőnek kell mutatkoznia az orosz tiltakozók és a szír néppel szemben. Otthon közben meg kell találnia a közös hangot azzal a 10 millió muszlimmal, akiket a szláv népesség többsége gyűlöl.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy katonai bázison (Kép forrása: MTI/EPA pool/Szergej Karpuhin)
Vlagyimir Putyin orosz elnök egy katonai bázison (Kép forrása: MTI/EPA pool/Szergej Karpuhin)

Kirgiz származású orosz állampolgár lehetett a hétfői szentpétervári metrórobbantás elkövetője. A 22 esztendős Akbarzson Dzsalilov merénylete legalább 14 ember halálát okozta, további 50-en pedig az életükért küzdenek a kórházakban. Dzsalilov évek óta dolgozott egy szusi-bárban szakácsként és borzalmas tette most átalakítja az orosz belbiztonság tájképét. Egy országét, amelyben legalább 10 millió muszlim hitű polgár él.

A hírhedt terrorista keltetőhely

A közép-ázsiai vendégmunkások milliói nélkül (akiket az orosz szélsőségesek csak ’feketeseggűek’-nek hívnak), Oroszországban már nem működne a vendéglátás, a Szocsi téli olimpia helyszíne soha nem épült volna meg, a szemetet nem szállítanák el és a jövő évi foci-VB-re sem készülnének el a stadionok és a szállodák. Az, hogy ez a nagy társadalmi csoport most biztonsági kockázattá vált, már önmagában egy tragikus fejlemény.

Hirdetés

A kirgizisztáni Os városa, ahonnan a tettes származik, már megélt egy komoly etnikai összecsapást a helyi kirgizek és üzbégek között. A Fergánai medence, ahol a város fekszik, pedig hírhedt arról, hogy a terroristák keltetőhelye. A brutális állami elnyomás ellen lázadó fiatalok itt gyakran találnak támogatást a mecsetek radikális hitszónokainál.

Medvegyev a gyűlölet céltáblája

A merénylet komoly politikai csapás Putyin elnök számára, egy évvel a foci-VB előtt és szintén egy évvel az elnökválasztás előtt, ahol Putyin – jó eséllyel - újraválasztásban reménykedik. De a merénylet megingatja Putyin imázsának tartóoszlopait, amelyek a stabilitáson és biztonságon alapulnak.  Holott március 26-án így is politikai földrengést okoztak az ellenzéki tüntetések 82 orosz városban, ahol tízezrek tiltakoztak az elképesztő szintű korrupció ellen. A demonstrálók között ráadásul megdöbbentően sokan voltak a tizenévesek.

A tiltakozás politikai lángjához a szikrát Alekszej Navalnij ellenzéki vezető egy YouTube videója szolgáltatta, amelyet eddig elképesztő módon több, mint 17 millióan néztek meg Oroszországban. Navalnij ebben Dmitrij Medvegyev miniszterelnököt vette célba, aki az orosz ellenzék szerint több, mint 1.2 milliárd dollár értékű vagyont harácsolt össze strómanjain keresztül magának: egy palotát, két luxusjachtot (ja kérem, ott is jachtja van a strómannak?!), összesen százhektárnyi birtokot, valamint állattenyésztő és borgazdaságokat odahaza és Olaszországban.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Kiegyezésre várva otthon és Szíriában

A negyedik elnöksége elé néző Putyin népszerűségi indexe eközben stabilan 80 százalék fölött áll. A nyugati szankciók következtében előállt gazdasági nehézségek paradox módon az elnököt erősítik, még a szovjet propaganda-iskolákban jól bevált ’ostromlott erőd’ pszichózisát kihasználva. Putyin az elnökválasztásig szinte bizonyosan játssza tovább a ’jóságos cár’ szerepét, leváltva jó pár népszerűtlen kormányzót, sőt esetleg magát Medvegyevet is.

Putyinnak kemény kezet kell felmutatnia a nép előtt a terrorral és a korrupcióval szemben, de megértőnek kell mutatkoznia az orosz tiltakozók és a szír néppel szemben. Az orosz elnöknek végre politikai megoldást kell találnia Szíriában, egy olyan egyensúlyt, ahol nem a damaszkuszi Asszád-klán ragadja vissza a totális hatalmat. Otthon pedig meg kell találnia a közös hangot azzal a 10 millió muszlimmal, akiket a szláv népesség többsége gyűlöl. Putyinra nem kis feladat vár: hűvös fejjel kell megtalálnia a kiegyezés ösvényét a morajló birodalom érdekcsoportjai között.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Komoly hibák a BKK-nál, de meddig mehet el egy etikus hacker?

Komoly hibák a BKK-nál, de meddig mehet el egy etikus hacker?

Az egyik legkomolyabb társadalmi botrányt az elmúlt napokban a BKK jegyvásárlási rendszerében hibát találó, majd azt bejelentő és nyilvánosságra hozó 18 éves hobbiinformatikus ügye volt. A T-Systems, a rendszert üzemeltető cégként feljelentette a hackert, az eljárás ugyan jogilag rendben van, de külföldön ez a feljelentés nem történt volna meg.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • július 17
  Ipari termelés, GDP és kiskereskedelmi forgalom
  Netflix (2017 Q2)
  július 18
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  Fogyasztói árindex
  ZEW index
  július 19
  Wizz Air (2018 Q1)
  Morgan Stanley (2017 Q2)
  július 20
  KSH: Keresetek (január–május)
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről
  Import és export
  EKB kamatdöntése
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói bizalom
  július 21
  General Electric (2017 Q2)

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön melyik országban tartana a leginkább terrortámadástól nyaralás közben?