1p
Európában a bankrendszer problémái, míg az Egyesült Államokban a gazdaság falán lévő repedések indokolják az újabb pénznyomda beindulását. Egy újabb likviditásbővítő intézkedés azonban nem biztos, hogy ugyanazt a kedvező hatást érné el, mint a korábbiak. Ehhez hasonlóan az IMF-megállapodás nem lenne gyógyír Magyarország összes problémájára, melyek közül kiemelkedik a munkanélküliség magas szintje.

Itt az európai W

Háda Bálint, a Qaestor Csoport vezető elemzője elmondta, hogy a várakozásaik szerint ez euróövezetben az idei év második és harmadik negyedévében is recesszió lesz, amellyel a W alakú válságforgatókönyv rajzolódik ki, melynek a mélypontja azonban még nem becsülhető meg. Az elemző szerint úgy tűnik, hogy az USA gazdasága kezd magára találni, a lakossági fogyasztás is kezd helyreállni. Mindezek mellett a hitelezés feltételei is javulást mutatnak. Kérdéses azonban a folyamat fenntarthatósága, hiszen a lakosság a felvett hiteleket nem jelentős beruházásokra fordítja, és továbbra is többet költ, mint a jövedelme. A hitelezési környezet az Európai Unióban is javult, a kép azonban nem annyira kedvező, mint az USA-ban.

Jegybanki pénznyomdáért kiáltanak a piacok

Egy újabb jegybanki pénzpumpát Európában elsősorban a bankrendszer problémái, míg az Egyesült Államokban a gazdaság falán lévő repedések indokolhatnak. Háda Bálint véleménye szerint az USA tőkepiaca egy újabb mennyiségi lazítás után kiált, valamint a Fed-nek és a kormányzatnak is érdeke, hogy ne történjenek jelentős zuhanások a részvénypiacokon, mivel ez az egyedüli terület, amelyen eddig a lakossági megtakarítások nem szenvedtek el nagy veszteségeket.

Az EKB újabb likviditásbővítő intézkedéseit indokolná, hogy az európai bankszektor továbbra is jelentős kockázatokat hordoz. Az euróövezeti kereskedelmi bankoknak továbbra is nagyösszegű, az idei évben lejáró kötelezettségei vannak, így a bankoknak pénzre van szükségük, melyet az EKB-tól vagy állami finanszírozásból lehet előteremteni. Mindezek mellett a bankszektor kockázata Európában a legmagasabb és folyamatosan növekvő tendenciát mutat.

Háda Bálint felhívta rá a figyelmet, hogy az újabb likviditásnövelő intézkedések a korábbiakhoz hasonló hatást érhetnek el a részvény- és nyersanyag-piacokon, azonban az emelkedés mértéke és időtartama egyre inkább korlátozott lehet, ahogy a piaci szereplők bizalma fokozatosan csökken az ilyen intézkedések reálgazdasági hatásait illetően. Az elemző példaként említette, hogy a korábbi műveletek a kedvezőtlen helyzetben lévő ír, spanyol és portugál hozamszinteket sem javították érdemben, valamint a görög adósságrendezés is csak rövid időre oldotta meg a problémákat.

Az IMF-megállapodás csak ideig-óráig segítene

A szakértő szerint ugyanez a helyzet állna fenn Magyarország esetében is az IMF/EU-megállpodás létrejötte után. Egy ideig csökkenne Magyarország kockázati felára, azonban a megállapodás ténye hosszú távú csökkenésre nem lenne elegendő. Ahhoz, hogy a hazai kockázatok hosszú távon is csökkenjenek, a növekedési kilátásoknak kell lényegesen javulniuk, valamint az adósságállománynak kell jelentős mértékben csökkennie.

Háda Bálint úgy véli: az IMF hitel lehívását az fogja befolyásolni, hogy a megállapodás ténye a kockázati hozamokat mennyire és milyen időtávon csökkenti majd. Ha csak rövid távon lesz stabilizáló hatása, akkor várhatóan élni fog a kormány a hitel lehívásának lehetőségével.

Az IMF washingtoni központja (Fotó: IMF)

Háda Bálint Görögországgal kapcsolatban elmondta, hogy egy esetleges kilépés Közép-Kelet-Európában jelentős problémákat okozhat. A legésszerűbb dolog az lenne, ha Görögország bent maradna az EU-ban és magára venné a megszorítás terheit, a közvéleménykutatások azonban nem erre utalnak. Ha a választásokon kedvező forgatókönyv valósul meg, az is csak egy ideig garantálná a hangulat javulását, a problémák továbbra is fennmaradnának. A szakértő szerint egy esetleges görög kilépés az országra nézve egyenlő lenne az öngyilkossággal, és egy dominó-effektust indítana be, melynek következő elemei a spanyolokra és a portugálok lennének. Emellett a bankszektorban fellépő lánchatások felmérhetetlen következményekkel járnának.

A munkanélküliség a mi legnagyobb bajunk

Magyarországgal kapcsolatban az elemző elmondta, hogy belső gazdasági motor továbbra sem hajlandó beindulni. Fogyasztási oldalon sem várható változás, csak a nettó export mutat majd visszafogott növekedést. A hitelezési feltételek nem javultak tartósan, a bankok egyedül a jelzáloghitelezést illetően remélnek javulást. Komoly problémát jelent a magas munkanélküliség - ez a tényező az, amely a fogyasztás oldali növekedés beindulását hátráltatja, szintje 2012-ben 10,8 százalékos, jövőre 10,7 százalékos lehet.

A Quaestor várakozása szerint Magyarországon a GDP az idén 0,4 százalékkal csökken, jövőre pedig 0,6 százalékkal nőhet.  Az éves átlagos infláció az idei 5,8 százalékról 2013-ban 3,5 százalékra csökkenhet, a jegybanki alapkamatot pedig  2012 végére 6,50 százalékra, 2013 végére 6,00 százalékra várják a jelenlegi 7,00 százalékkal szemben.

A csökkentésére tett erőfeszítések ellenére az államadósság  továbbra is magas, és a társaság várakozása  szerint jövőre sem csökken jelentősen: az idén a GDP 78 százalékát, jövőre 76 százalékát teszi ki. A Quaestor az idén és jövőre is 2,7 százalékos államháztartási hiánnyal számol

A szakértő szerint az MNB nehéz helyzetben van: a 3 hónapos hozamok szintjéből arra lehet következtetni, hogy 25-50 bázispont közeli kamatemelést vár a piac, miközben mindenütt kamatcsökkentés van napirenden. A Quaestor várakozásai szerint kamatcsökkentésre a nyáron nem nagyon lesz lehetőség, azt azonban még nem lehet tudni, hogy a megállapodás után lehet-e szó róla.

A Quaestor elemzői kiemelték, hogy a magyar részvénypiacot továbbra is alacsony forgalom jellemzi és a legjobb befektetési lehetőségnek továbbra is a Mol-t tartják. A szakértő szerint a következő időszak olyan negatív tényezőket nem fog hozni, amely aláásná a társaság teljesítményét. Az OTP-vel kapcsolatban Háda Bálint elmondta, hogy a portfólió teljesítménye tovább romlott, és abban az esetben ha a forint árfolyama tartósan gyenge szinteken marad további romlás várható.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG