1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Évente 103 milliárd forintot lehetne megspórolni össztársadalmi szinten, ha sikerülne visszaszorítani a készpénzfizetést. A jegybanknak vannak ötletei arra is, hogyan
Jelentős össztársadalmi költsége van annak, hogy magas a magyar gazdaság készpénzigénye, hangzott el a jegybank csütörtöki, a hazai pénzforgalom jelenéről és jövőjéről megrendezett konferencián. A jegybank a készpénzkímélő fizetési módok szélesebb körű elterjedése érdekében fogalmazott meg javaslatokat

Simor András nyitóbeszédében elmondta: a forgalomban lévő készpénz meghaladja a GDP 8 százalékát, a magyar gazdaság készpénzigénye tehát nemzetközi összehasonlításban is rendkívül magas. Az összes fizetési tranzakció több mint 80 százaléka készpénz igénybevételével történik; Simor András szerint ebben olyan jelenségek játszanak közre, mint például a lakosság sárga csekkekhez, készpénzben kifizetett nyugdíjakhoz való ragaszkodása.

A jegybankelnök kiemelte: ha a fizetések lebonyolítása terén el tudnánk érni a fejlett észak-európai országok hatékonysági szintjét, az évente akár 103 milliárd forint társadalmi költségmegtakarítást eredményezhetne.

A társadalom számára rendkívül drága készpénzes forgalom visszaszorítása érdekében az MNB az állami szféra és a magánszektor (a pénzintézetek, hitelintézetek, bankok, takarékszövetkezetek stb) számára is megfogalmaz javaslatokat.

Lajos Brigitta, az MNB szakértője az állami fizetési szokásokat feltérképező kutatás eredményeit mutatta be a konferencián. Eszerint az állami szférában 2009-ben minden 3. befizetés készpénzben történt, ez 45 millió tranzakciót jelent. Ebből "mindössze" 27 millió a sárga csekkes befizetések száma: ez azt jelenti, hogy alapvetően nem az állam generálja a sárga csekkek forgalmát. A készpénzes forgalom a felmérés szerint a legnagyobb arányban az önkormányzatoknál jellemző. Ugyanebben az évben 55 millió darab készpénzes kifizetést hajtott végre az állam mintegy 3400 milliárd forint értékben.

Ahogy az Bartha Lajos, az MNB pénzforgalmi és értékpapírelszámolási igazgatójának előadásából kiderült: az állam számára azt javasolják, hogy a Magyar Posta hálózatát vonják be a pénzforgalmi szolgáltatások (pl. sárga csekk) elektronizálásával az infrastruktúra fejlesztésébe. Támogassák a bankkártya-elfogadási hálózat bővülését például a bankközi jutalék szabályozásával. Tegyék lehetővé, hogy lehessen mindent állami szolgáltatásért elektronikusan fizetni, lehetőség szerint a nyugdíjakat, szociális támogatásokat elektronikusan, úgynevezett alapszámlákra fizessék ki. Simor András szerint lehetővé kell tenni akár a súlyadó, a gyermekétkeztetés térítés vagy az okmányirodai ügyintézés díjának elektronikus úton történő kifizetését is.

Simor András előadásában kiemelte: a pénzforgalom modernizálásának, a készpénzfizetés visszaszorításának megvan az a hasznos mellékhatása is, hogy a rejtett gazdaság mozgásterét szintén csökkenti, még ha természetesen önmagában nem is elegendő a feketegazdaság visszaszorítására.
Bartha Lajos a javaslatok között említette a házipénztárak használatának minimalizálását. Az állam és alrendszerei pénzforgalmának modernizálását és a számlavezetés, likviditásmenedzsment racionalizálását a Magyar Államkincstárnak kellene koordinálnia. A szakértő szerint fontos követelmény, hogy az állam szüntesse meg a készpénz elsődlegességét a szabályozásban, valamint tegye kötelezővé a különböző fizetési módok díjának feltüntetését a közüzemi számlákon.

Lajos Brigitta elmondta: a készpénzforgalom visszaszorítása szempontjából az is káros, hogy az állami befizetések teljesítéséhez gyakran automatikusan mellékelik a sárga csekket is, ezzel terelve az állampolgárokat a készpénzes fizetési módok felé.

A magánszektornak azt javasolja az MNB: a pénzintézetek koncentráljanak a napközbeni elszámolás országos projektjére, valamint dolgozzanak a vidéki lakosság hatékonyabb elérésén. Erre azért is lenne nagy szükség, mert a magyarországi települések egyharmadában nincs egyetlen olyan kereskedelmi egység sem, amelyben lehetséges a bankkártyás fizetés; 1330 településen nincs bankfiók vagy ATM.

Bartha Lajos szerint fontos, hogy a magánszektor szereplői ösztönözzenek az árazással az elektronikus fizetési módok használatára, elektronizálják az utalványpiacot, hozzanak létre mindenki által elérhető elektronikus számlabefizetési és -bemutatási mechanizmust, valamint alakítsák ki az online fizetési mechanizmusokat.

A konferencián elhangzott: nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a készpénzmentes fizetési forgalom elsősorban adminisztratív eszközökkel, jogszabályokkal erősíthető.

Privátbankár - Gáspár András

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG