Hirdetés
Hirdetés

Nemsoká vége a jó világnak, egyre óvatosabbnak kell lenni

Fellegi Tamás, 2017. november 30., 12:30

A Generali Alapkezelő ma tartott befektetői reggelije keretében előadások hangzottak el a makrogazdasági helyzetről, a jegybank politikájáról és a lakossági befektetésekről. A leglényegesebb kérdés persze az, hogy majdnem egy évtizednyi tőzsdei emelkedés után, igen alacsony kamatkörnyezetben mit tehetnek a befektetők?

Hazai helyzet

Végh Richárd, a tőzsde elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy itthon a lakosság teljes pénzügyi megtakarítása 46 ezer milliárd forint, ami 3 év alatt 30 százalékos növekedés, ugyanakkor a közvetlen részvénymennyiség 460 milliárd, ami ennek egy százaléka. A 460 milliárd nominálisan rekordösszeg, de az aránya nem nőtt az összes befektetésen belül.

A befektetési alapok iránt már lényegesen nagyobb az érdeklődés, az egyéni befektetők szívesen bízzák profikra a pénzt. Ebben a szektorban ugyanakkor az intézményi befektetők is konzervatívak: kisebb a részvényállományuk, mint a szomszédos országokban.

Hirdetés

Ez elvileg annyiból kedvezőtlen, hogy a tőke kevéssé finanszírozza a reálgazdaságot, viszont tény, hogy kevés a vonzó kötvény és részvény, kevés az új kibocsátás. Ugyanakkor egy előnye is lehet az alacsonyabb kitettségnek: a jelenlegi rendkívül régóta tartó emelkedő trend, a túlfeszült piacok óhatatlanul komoly korrekciót fognak eredményezni, így viszont kevésbé fognak sérülni a befektetések.

Öreg, de különös bika

Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő befektetési vezetője arról beszélt, hogy a jelenlegi tőzsdei bikapiac már igen érett, igen régi, viszont nem mutatja azokat a jellemzőket, amelyek ilyenkor szokásosak: nincs nagy volatilitás, nincsenek heves árfolyam ingadozások. Mindez persze változhat majd, amikor a jegybankok megszüntetik a pénznyomtatást, sőt elkezdik visszavonni a fedezetlen pénzeket.

Ezek után felmerül a kérdés, hogy mikor kell megszabadulni a kockázatos befektetésektől? Pallag szerint akkor, ha az infláció megjelenik, a Generali szerint ez már jövőre bekövetkezhet, és ha ehhez érdemi kamatemelések is társulnak (értelemszerűen egyelőre Amerikában), akkor már felmerülhetnek az aggályok. Pallag szerint amúgy is Amerikára érdemes figyelni, hisz a globális tőkepiaci folyamatok onnan indulnak ki.

Intő jel

Intő jelnek tekinthető, hogy Amerikában a munkabérek növekedése az indokoltnál magasabb, ami óhatatlanul inflációs nyomáshoz fog vezetni, ugyanakkor rövid időn belül a többi jegybanknak is át kell térnie a szigorítási ciklusra. A jelenlegi bikapiac a jövő év végén, ha kitart addig, immár megdönt minden korábbi rekordot a hosszát tekintve, így viszont meredeken nő az esélye, hogy véget ér.

Óvatosság

Ezek alapján a Generali már a kötvényhozamok emelkedésére, azaz az árfolyamok csökkenésére számít. Ami a részvénypiacokat illeti, még az európai tőzsdéken várnak némi emelkedést, Amerikában mérsékeltebb emelkedési potenciált látnak. A részvények mindazonáltal ígéretesebbek, mint az állampapírok, miután utóbbiak árfolyama számára már nincs felfelé út, a hozamok tovább már nem csökkenhetnek.

A befektetőknek így egyre kevésbé lesz könnyű dolga, az alacsony kamatkörnyezet lehetetlenné teszi az érdemi kockázatmentes befektetést, miközben a kockázatosabb eszközökben is egyre rövidebb a még várható emelkedő szakasz. A Generali ilyen körülmények között konzervatív stratégiát követ, így ha esetleg a vártnál korábban érne véget a 8 és fél éve tartó emelkedő trend, kevésbé érintse a befektetőket ennek hatása, ugyanakkor a még meglévő emelkedési potenciálból is profitálhassanak.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavai szerint nem várható, hogy a 2019. december 31-e után meghosszabbítanák az újépítésű lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfakulcsot. A kedvezményes lakásáfa megszűnése több szektorban is komoly negatív hatással járhat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?