1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tombol a nyár, így egyre többen kelnek útra Európán belül és azon kívül. Ahhoz azonban, hogy nyugodtan teljen a nyaralás nem árt néhány esetben előre tájékozódni. Többek között arról, hogy veszély esetén kihez kell fordulnunk, milyen jogok illetnek meg minket a járatok késése, illetve törlése esetén, valamint hogyan utazhatunk együtt háziállatainkkal.

A nyaralási szezon elérkeztével európaiak milliói kelnek útra az Unió határain belül és azon kívülre. Van azonban néhány utazással kapcsolatos tudnivaló, melyet minden uniós polgárnak érdemes figyelembe vennie. Legyen szó akár az egészségbiztosításról, az utazásszervezővel való utazási nézeteltérések megoldásáról vagy háziállattal történő utazásról, ezek a tippek hasznos betekintést nyújtanak abba, miként nyújt segítséget az Európai Unió az uniós nyaraló polgárainak.

1. Sürgős orvosi ellátásért kihez lehet fordulni?

Az unió területén belül, valamint Izlandon, Norvégiában, Liechtensteinben és Svájcban is orvosi ellátás szükségessége esetén segítséget nyújt az európai egészségbiztosítási kártya. Az unió tájékoztatása szerint külföldi baleset, vagy betegség esetén a kártyával pénzt, időt és vesződséget is meg lehet takarítani. A kártyát a nemzeti egészségbiztosítást nyújtó szerveknél lehet – díjmentesen – igényelni, és ugyanolyan feltételek mellett, ugyanolyan áron (néhány országban ingyen) jogosít sürgős kezelés igénybevételére, mint azokat, akik az adott országban vannak biztosítva.  

2. Kit kell hívni veszély esetén?

A 112-es szám az egységes európai segélyhívószám, mely az EU egész területén díjmentesen elérhető, vezetékes és mobiltelefonról egyaránt. A nap 24 órájában elérhető 112-es számon keresztül érkező hívásokat az illetékes segélyszolgálatnak (helyi rendőrség, tűzoltóság vagy mentőszolgálat) továbbítják. A 112-es számot mára valamennyi uniós tagállamban a továbbra is meglévő nemzeti segélyhívó számok (például a 999 vagy a 110) mellett lehet tárcsázni. Dánia, Finnország, Málta, Hollandia, Portugália, Románia és Svédország úgy döntöttek, hogy saját nemzeti segélyhívó számuk is a 112 lesz. A 112-es számot az EU határain kívül, például Horvátországban, Montenegróban és Törökországban is használják.

3. Mi a teendő, ha nincs az adott országban magyar nagykövetség, vagy konzulátus?

Minden magyar állampolgár automatikusan uniós állampolgárnak minősül, így az Unió területén kívül is jogosult konzuli támogatásra, abban az esetben is, ha Magyarországnak nincs ott képviselete. Ebben az esetben a magyar állampolgárok bármely más EU-tagállam konzulátusát vagy nagykövetségét felkeresheti és segítséget kérhet, ha letartóztatják, komoly balesetet szenved, illetve fontos papírokat veszít el.

4. Kihez kell fordulni, ha eltűnt a gyerek?

Az Európai Unió megegyezett egy közös segélyhívó számban (116 000), amelyen a gyermekek eltűnése az EU 27 tagállamán belül bárhol bejelenthető. A szülők, akiknek gyermeke eltűnt, vagy az elveszett vagy elszökött gyermekek, illetve olyan személyek, aki információval tudnak szolgálni az eltűnt gyermekekről, ezt a telefonszámot hívhatják, és ezen keresztül felvehetik a kapcsolatot egy tapasztalt szervezettel, amely pszichológiai, jogi vagy adminisztrációs támogatást és gyakorlati segítséget nyújt számukra.


5. Lefoglaltam egy szervezett utazást, de az utazásszervező csődbe ment

A szervezett utazást szabályozó irányelv megvédi a nyaralni induló európai fogyasztókat, és fedezi az előre lefoglalt szervezett utak költségeit, az alábbiak közül legalább kettőt beleértve: 1) utaztatás, 2) szállás, 3) egyéb idegenforgalmi szolgáltatások, például városnézés. Az irányelv által biztosított védelem a katalógusokban közölt információkra, a szankció nélküli útlemondásra, a szolgáltatásokért viselt felelősségre (pl. elvárt színvonal alatti hotelek) és az utazásszervező vagy a légitársaság csődje esetén szükséges védelemre terjed ki.

6. Háziállattal utazna? Erre kell ügyelni

Az Unión belül háziállattal történő utazás esetében az állatútlevélben érvényes veszettség elleni védőoltásnak kell szerepelnie. Amennyiben az Egyesült Királyságba, Írországba, Finnországba vagy Máltára szeretnénk eljutni, a háziállatnak parazitaellenes kezelésen is át kell esnie. Ezek a szabályok kizárólag kutyákra, macskákra és vadászgörényekre vonatkoznak. Fiatal kutyák, macskák vagy egyéb háziállatok esetében ajánlatos az adott EU-tagállam illetékes hatóságainál megérdeklődni, mik a háziállattal történő odautazás különleges feltételei.

Abban az esetben, ha az uniós állampolgár valamely EU-n kívüli országból érkezik haza a háziállatoknak állatútlevélre van szükségük. Az utazási célállomástól függően előfordulhat, hogy a veszettség elleni oltáson túl a háziállatoknak további vizsgálatokon kell átesniük, és három hónapot kell várniuk az EU-ba való belépés előtt.

7. Hozhatok haza húst vagy sajtot a külföldi nyaralásomról?

Az EU tájékoztatása szerint egy nem uniós országból való hazatéréskor tilos behozni bármilyen húsipari vagy tejterméket, akár saját magának szánja, akár másoknak adná ajándékként. Néhány szomszédos ország, Horvátország, a Feröer-szigetek, Grönland vagy Izland ez alól kivételt képez. Halat és bizonyos kagylókat is haza lehet hozni, amennyiben súlyuk nem haladja meg a 20 kg-ot; a Feröer-szigetek és Izland esetében nincs érvényben súlybeli korlátozás. Más állati eredetű termékek, például a méz esetében szintén 2 kg-os súlybeli korlátozás áll fenn.

Az EU tagállamain belül az állati eredetű termékek szállítására ezek a szabályok nem vonatkoznak. Nem érvényesek abban az esetben sem, ha Andorrából, Liechtensteinből, Norvégiából, San Marinóból vagy Svájcból érkezik az adott élelmiszer.

8. Hogyan csökkenthetjük telefonszámlánkat az utazás alatt?

2012. július elsején lépett életbe a mobiltelefonos roaminggal kapcsolatos új szabályozás. A legfontosabb újdonság a mobilinternetes roaming esetében az ársapka, amely az okostelefon-generációra vonatkozó roamingot jelenti. A hívások és a szöveges üzenetek díjai szintén csökkentek – alacsonyabbak, mint a normál hazai költségek. Az új szabályok szerint a díjak a következők: a híváskezdeményezés díja percenként legfeljebb 29 cent + áfa, a hívásfogadás percdíja: 8 eurócent plusz áfa, a szöveges üzenet küldésének díja: 9 eurócent plusz áfa, valamint külföldi adatletöltés és internetes böngészés díja megabájtonként (egy kilobájtos számlázási egységgel): 70 eurócent plusz áfa.

9. Késik a repülő, törölték a járatot?

Az Unió tagállamait különleges jogok illetik meg, ha egy menetrend szerinti, vagy charterjárattal (járattörlés, vagy késés esetében) kapcsolatos problémák esetében. Légi utazás esetén, ha törlik a járatot, akkor az utast ugyanolyan kártalanítás illeti meg, mint a beszállás megtagadása esetén, kivéve ha az utast legalább 14 nappal az indulás előtt tájékoztatták a járat törléséről, ha az eredeti időpontokhoz közeli másik járatot biztosítottak számára, illetve ha a légitársaság bizonyítani tudja, hogy a járat törlésére különleges körülmények miatt került sor. A fentiek mellett az utast több választási lehetőség illeti meg: a jegy árának visszatérítése hét napon belül, átfoglalási lehetőség azonos úti céllal és hasonló feltételek mellett, emellett a légitársaságnak szükség esetén segítséget kell nyújtania az utas számára.


Hosszú késés esetén a légitársaság segítséget kell nyújtania az utas számára amennyiben legfeljebb 1500 km-es járat esetén a késés meghaladja a két órát; 1500 km-t meghaladó, Európai Unión belüli járatok, valamint 1500 és 3500 km közötti egyéb járatok esetén a késés meghaladja a három órát; 3500 km-t meghaladó, az Európai Unión kívüli úti céllal rendelkező járatok esetén a késés meghaladja a négy órát. Amennyiben a késés meghaladja az öt órát, az utas megszakíthatja az utazást. Ebben az esetben a teljes jegyárat vissza kell téríteni számára, valamint biztosítani kell számára, hogy repülőgéppel visszatérhessen oda, ahol az utazást eredetileg megkezdte.

10. Késik, vagy törlik a vonatot?

Amennyiben nemzetközi vonaton utazunk, és a vonat az utazási szerződésben meghatározottnál legalább egy órával később érkezik a célállomásra, akkor jogosultak vagyunk a jegyár kompenzációjára, feltéve ha a késésért a vasúttársaság felelőssé tehető. 60-119 perc késés esetében a késő vonatra váltott jegy árának 25 százaléka jár, legalább 120 perc késés esetén a késő vonatra váltott jegy árának 50 százaléka jár.

A visszatérítendő összeget az igény benyújtását követően egy hónapon belül meg kell kapnia utalvány vagy készpénz formájában (igény szerint). A társaság a szabályok értelmében kizárólag a legalább 4 euró értékű kártérítéseket köteles kifizetni. Más kártérítési szabályok érvényesek InterRail, Eurail, stb. jegyekre, illetve bérletekre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG