Súlyos kockázat a nagy meleg a zöldség- és gyümölcstermesztésben, mivel az ágazat területének csak a 20 százalékát öntözik - mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) vezetője.
Nagy meleg, kisebb gyümölcs
Az elnök elmondta: a tavalyi aszály miatt is jóval kisebb lett a gyümölcsök mérete, mint amit a nemzetközi szabványok előírnak és amit a piac igényel. A nagy hőség miatt ez a veszély az idén is fennáll. Nem változott ugyanis az, hogy a magyar zöldség-gyümölcs ágazat területének csak a 20 százalékát öntözik - tette hozzá Mártonfffy Béla.
A kisebb gyümölcs az idén is piaci gondokat, nehezebb értékesítést, kevesebb bevételt hozhat. A kényszeréréstől is tartani lehet a dinnyétől kezdve a szilván és a kajszin át, az almáig. A terméskiesés mértékéről azonban csak a hőség végét követően lehet érdemben nyilatkozni - közölte a FruitVeB vezetője.
Hangsúlyozta: mindez mutatja, mennyire fontos az öntözés a kertészetben, így a zöldség-gyümölcs ágazatban is. Példaként hozta a korszerű öntözési módok elterjesztését - a mikro- és csepegtető öntözés alkalmazását - az intenzív gyümölcstermesztésben.
Húszmilliárd forint kellene korszerűsítésre
Hozzátette: a szakemberek az unió 2014-2020-as költségvetési időszakában a gyümölcstermesztésben mintegy 20 milliárd forint befektetését tartanának szükségesnek ahhoz, hogy a korszerű ültetvények aránya a mostani egyharmadról a szükséges kétharmadra nőjön. A zöldség-gyümölcs ágazat tervezett egymillió tonna többlettermelésének eléréséhez is elengedhetetlen feltétel a korszerű öntözési technológiák alkalmazása - mondta Mártonffy Béla.