3p
Javában tart a betakarítás, jól alakulnak a terményátlagok országszerte.

Bár nehezítette egy kicsit a betakarítást az elmúlt időszak esőzése, nem okozott fennakadást, ráadásul a talajnak is jót a víz - közölte Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdálkodásért felelős államtitkára.

Lesz bőven kukorica

Az államtitkár elmondta, hogy a legfrissebb adatok szerint kukoricából 6,7 millió tonnás termés várható, legalábbis az eddigi termésátlag alapján. Eddig a kukorica csaknem 40 százalékát takarították be országszerte, és átlagosan 5,5 tonnás hozam volt a hektáronkénti átlag. Czerván György elmondta, hogy tavaly átlagosan 4 tonna volt a termés, míg az elmúlt 5 év átlaga 6,1 tonna/hektár.

A megyék közül Borsodban, Baranyában és Békésben volt a legmagasabb átlaghozam. Borsodban csaknem 7, utóbbi kettőben pedig 6 tonna feletti. A sort a Jászság zárja, ahol 4,7 tonnás volt az átlag. Az államtitkár hozzátette, hogy a kukoricát szárítani kell, mert a nedvességtartalma 19-28 százalékos volt. A számok alapján az látszik, hogy nagyjából 2,5 millió tonnát exportálhatnak, mert a hazai szükségletre, az ipari felhasználással együtt is elegendő lesz 4,2 millió tonna.

Lehet nyugodtan szotyizni

Az államtitkár ismertetése szerint a napraforgót a terület 85 százalékán már betakarították. Úgy tűnik, hogy a nagy meleg nem tett kárt a termésben. Az eddigi adatok alapján a hozam (2,7 tonna hektáronként) lényegesen meghaladja a tavalyi 2,1 tonnás átlagot. Itt is nagy szórás van a megyék között. Tolnában például a 3 tonnás átlagot is elérték, míg Hevesben a 2 tonnást sem (1,9 tonna). Az átlagos olajtartalom 44-47 között alakul- Csongrádban például alacsonyabb, míg a Hajdúságban magasabb.

Cukorrépából is a tavalyit meghaladó átlagra számítanak az előzetes adatok alapján a minisztériumban. Míg tavaly átlagosan 42 tonna jött le egy hektárról, addig idén csaknem 48 tonnás az átlag. A cukortartalom pedig 14-17 százalék között változik. Az államtitkár elmondta, hogy a tervezett 2 milliárd forintos kiegészítő támogatást teljes egészében kifizetik még idén.

Raktározási gondok nincsenek sehol, mivel a hazai raktározási kapacitás elegendő a szükségletek fedezéséhez. Emellett rendkívüli esemény sem volt, igaz, hogy nagyjából 1700 hektáron elfagyott a termény paprikából és csemegekukoricából, de összességében minden rendben volt.

Csökkentek az árak

Czerván György hozzátette, hogy az árak jelentően csökkentek. Például a búza esetében május óta nagyjából 25 százalékkal. Így tonnánkén 43-47 ezer forint körül stagnálnak az árak. Nagy a kerslet Kínában és Argentínában.

A kukorica ár január óta körülbelül 20 százalékkal lett alacsonyabb. Tőzsdei jegyzése 40 forint körül tartja magát, ugyanakkor a szabadpiaci kereskedelemben 36 ezer forint körül alakulnak az árak. Az államtitkár szerint itt egyébként van egy kis elmozdulás felfelé. Az árakat jelentőse befolyásolják a világpiaci árak alakulása. Ráadásul jó terméskilátások vannak Ukrajnában, Oroszországban és az USA-ban sem lesz olyan rossz, mint azt korábban várták.

Van tartalék a világban

Világszerte 1930 millió tonna gabonakészlet várható, miközben a felhasználás körülbelül 1893 millió tonna körül alakul majd. Vagyis - tette hozzá Czerván György - körülbelül 37 millió tonna tartalék van a rendszerben.

Európában tavalyhoz képest 9,3 százalékkal nőtt a gabona mennyisége, míg az elmúlt öt év átlagában 6 százalékos emelkedés figyelhető meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár A franciák és a lengyelek még szigorúbbak lennének az ukránokkal
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 06:31
Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.
Agrár Újabb fordulat a bolti kasszáknál, a pénztárosok legyőzik a riválisaikat
Buksza blog | 2024. március 19. 10:39
Várhatóan Európában is vissza fognak szorulni az önkiszolgáló pénztárak, ahogy az az Egyesült Államokban már elkezdődött. A magyarázat ugyanis univerzális: nagy a lopási és a félreszkennelési veszteség.
Agrár Valami mázsaszámra bűzlik Prágában
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 13:02
Cseh gazdák trágyát szórtak kormányzati épületek elé Prágában csütörtökön, felújítva korábbi tiltakozásukat a cseh főváros utcáin.
Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
Agrár Traktorok borították fel a menetrendet Prágában
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 12:47
Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.
Agrár Csúcson az MBH AgrárTrend Index
Szirmai S. Péter | 2024. február 13. 18:42
Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a hazai agrobiznisz. Mintegy 2700 milliárd forintos pályázati forrás érkezik, kisebb az infláció, a jobb tervezhetőség javítja az agrárkilátásokat. Ez derül ki a kedden bemutatott MBH AgrárTrend Indexből.
Agrár Kevesebb pénzből is több profitot csinált a PepsiCo
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 15:25
A PepsiCo Inc., a világ egyik legnagyobb üdítőital-gyártója csökkenő bevételről és növekvő profitról számolt be pénteken közzétett negyedik negyedéves pénzügyi jelentésben.
Agrár Blokádot építettek a lengyel gazdák
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 13:30
Eltorlaszolták az összes lengyel-ukrán határátkelőt.
Agrár Kezdhetünk aggódni: az egekbe szállhat a csoki és a kakaó ára
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 12:05
Egy év alatt megduplázódott a kakaóbab ára, és nem úgy tűnik, hogy itt a vége az áremelkedésnek.
Agrár Kemény félév előtt állnak az ukránok, egyre több orosznak nem tetszik a háború
Privátbankár.hu | 2024. február 6. 07:44
Az év első felében várhatóan folytatódni fog az ukrán hadsereg lőszerhiánya, mivel időre van szükség a nyugati és az ukrán fegyvergyártás felfuttatására. A második félévben enyhülhet a probléma.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG