Hirdetés
Hirdetés

Pusztító hőség: jövő héten tényleg 43 fok lesz? Utánaszámoltak

2017. július 30., 08:40

Egy külföldi meteorológiai előrejelzés 43-44 fokos hőmérsékleti csúcsok esélyét adta ki jövő hétre Magyarországra - ettől aztán tényleg leolvasztaná az agyunkat. A nemzetközi időjárásportálok hírét persze a hazai újságok is átvették, a hazai szakma pedig utánajárt, honnan jött ez az előrejelzés, ami abszolút rekordot jelentene, és mekkora a bekövetkezésének valószínűsége?

Futótűzként száguldott végig a magyar interneten egy külföldi előrejelzés, ami egy modell alapján azt írta: akár 43 Celsius fokos abszolút hőmérsékleti csúccsal is tetőzhet Magyarországon a kánikula a jövő héten. Az extrém hőséget az úgynevezett GFS modell alapján prognosztizálták:

Hirdetés

Az előrejelzést viszonylag hosszú időtávra adták, augusztus 4-ére - a híradások is megjegyezték, hogy ilyen időtávra azért elég nagy az esélye, hogy a számítások tévednek. A hazai meteorológiai közösség egyik kulcsszereplője, az Időkép szakemberei most tiszta vizet öntöttek a pohárba.

Röviden: nem lesz 43 fok

A prognózis bekövetkezte az Időkép szerint teljesen valószínűtlen. Egyrészről ők is az időtáv miatt kételkednek, egy hétre legalább 2-3 fokos szórással lehet becslést adni. Másrészről - ami a fontosabb - valami nem stimmel a használt amerikai GFS modellel, amihez épp nemrég adtak ki egy frissítést. A frissítés az eddigi visszajelzések alapján rosszul sült el, és pont a hőmérsékletek irreális mértékű felülbecslésre panaszkodnak a meteorológusok - írja az Időkép. Egy amerikai meteorológust is idéznek, aki szerint az új GFS-t nem lett volna szabad éles üzembe helyezni ekkora blődségekkel.

Akkor nem is lesz kánikula?

Dehogynem. Az Időkép - több modell alapján számítva - is azt írja, jövő héten rekkenő hőségre számíthatunk, már hétfőn 32-37 fok lehet a hőmérséklet, szerdára-csütörtökre 39 fokig durvulhat a hőség, a jelenlegi várakozások szerint 40 fok körül tetőzhet a hőség. Az abszolőt rekord egyébként 41,9 fok, azért nem kizárt, hogy ez megdől - bár biztos nem a GFS alapján írt Alpokalján, inkább a Kiskunságon van erre esély.

Szóval egyrészt szakmailag blődségnek tűnik 43 fokkal riogatni a magyar lakosságot - másrészt viszont mennyivel érezzük majd jobban magunkat, ha nem 43, hanem csak 40-41 fok lesz a hét második felében...?

Turisták lógatják a lábukat a vízbe a kánikulában az Akvárium klub tetőmedencéjénél a belvárosi Erzsébet téren.
MTI Fotó: Kallos Bea
Turisták lógatják a lábukat a vízbe a kánikulában az Akvárium klub tetőmedencéjénél a belvárosi Erzsébet téren. MTI Fotó: Kallos Bea
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Átütő siker: egyre kevesebb magyar hal meg ebben a betegségben

Átütő siker: egyre kevesebb magyar hal meg ebben a betegségben

Az elmúlt hat évben drasztikusan csökkent a szívritmuszavarral küzdők halálozási rátája.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Utánajártunk

  • BUX35758.06-0.37%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?