Hirdetés

Röhejes bérek miatt rohad a földeken a magyar gyümölcs

2018. május 08., 16:39

Kinek van kedve ennyiért napszámozni, ha Ausztriában megkapja ennek a két-háromszorosát?

A Népszava cikke szerint a napszámoshiány óriási gondokat okoz a magyar szamócatermesztőknek, ugyanis rengetegen inkább a szomszédos nyugati országokba, például Ausztriába mennek el gyümölcsöt szedni. Itthon ugyanis 800-1400 forintot lehet keresni ezzel óránként, míg kint 8-10 eurót (átlagosan 2500-3100 forintot) adnak ugyanezért a munkáért. Magyarországon 8-900 hektáron terem szamóca, a legkevesebbet a szabolcsi, a legtöbbet a Pest-, illetve Győr-Sopron-Moson megyei munkások keresik.

Apáti Ferenc, FruitVeb-Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke szerint volt olyan magyar gazda, aki a munkaerőhiány miatt hagyott fel a termesztéssel, az évi 10 ezer tonnás termés jó része így a kocsányon vész. Megoldást jelenthetne, ha Romániából, Ukrajnából és a Vajdaságból is fogadnának alkalmi vendégmunkásokat, ám az észak-keleti szomszédunkból az emberek inkább Lengyelországba mennek, vagy továbbállnak nyugatra, fűzte hozzá a szakértő.

Hirdetés

Rövid időre meg se éri?

Azért is nehéz a szamóca szüretre embert találni, mert a legtöbb kertészeti ágazathoz képest csak rövid időre képes foglalkoztatni az alkalmi munkásokat. A szamócázás ugyanis meglehetősen rövid munka, még a tavaszi-nyár eleji betakarítási időszakkal és az augusztustól októberig tartó ültetési és földmunka feladatokkal együtt is legföljebb 4-6 hónapi elfoglaltságot jelentenek. Amikor viszont van munka, akkor cserébe sok ember kell: egy-egy szedési időszakban hektáronként 8-15 napszámos is elkel. Amennyiben azonban nem sikerül embereket találni, Apáti szerint a gazdák kénytelenek lesznek bért emelni – ez viszont meglátszik majd a gyümölcs árában is.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Megint az EU asztalára került a házi pálinka, de nem biztos, hogy lesz okunk örömre

Megint az EU asztalára került a házi pálinka, de nem biztos, hogy lesz okunk örömre

A házi pálinkafőzés annak ellenére virágkorát éri Magyarországon, hogy a kormánynak az Európai Bíróság 2014-es ítéletének folyományaként fel kellett adnia a jövedékiadó-mentességet. Egy négy évvel később előterjesztett európai bizottsági javaslat újra felcsillantotta a szeszfőzők előtt a reményt, ám ezúttal a tagállamok szintjén blokkolják hosszabb ideje a dossziét.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Utánajártunk

  • BUX43929.17-1.32%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?