4p
Ezt ígérte évértékelőjében a vidékfejlesztési államtitkár. 3 év alatt kevesebb mint 6 milliárd forint jutott a tanyákon élőkre, több mint 300 ezren vannak.

Az elmúlt 3 évben csaknem 6 milliárd forint jutott a tanyákon a népesség megtartását szolgáló feltételek fejlesztésére, azonban Budai Gyula államtitkár szerint még több éven át szükség van a Tanyafejlesztési Program forrásaira ahhoz, hogy a tanyák mintegy 300 ezer lakosa számára adottak legyenek a belterületeken élőkéhez hasonló életkörülmények.

2011-ben indult a program

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára szerint eddigi működése alapján a Tanyafejlesztési Program a magyar vidékfejlesztés egyik legsikeresebb programja. Az MTI-nek adott értékelésében emlékeztetett: a programot 2011-ben azért indította a kormány, hogy javítsa a tanyákon élők életminőségét, az ott gazdálkodók termelési feltételeit.

Elmondta: Magyarországon több olyan civil szervezet működik, amely a tanyákon élő mintegy 300 ezer ember sorsának, életkörülményeinek javításáért fogott össze, ide sorolta a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesületét, valamint a falu- és tanyagondnoki hálózatot. Olyan közvetlen anyagi források azonban a legutóbbi évekig nem álltak rendelkezésre, amelyek lehetővé tették volna a külterületi utak karbantartását, a tanyák villamosításának támogatását, vagy a tanyagazdaságok bővítését, egyebek mellett állatok vásárlását. Ezért határozta el a kormány már 2010-ben a Tanyafejlesztési Program elindítását.

Ismertetése szerint 2011-ben csaknem 1 milliárd forintra pályázhattak a tanyán élők, illetve a tanyás települések önkormányzatai. Az összeg 2012-ben már elérte az 1,5 milliárd forintot, 2013-ban pedig 2 milliárd forintra nőtt. Sőt, a nagy érdeklődésre tekintettel a nemzeti forrásból megvalósuló tanyafejlesztési projektek finanszírozására a VM megnövelte a rendelkezésre álló keretet mintegy 1,5 milliárd forinttal.

A Tanyafejlesztési Program projektjeire az egyéni pályázók -  a tanyagazdák - az uniós de minimis (csekély összegű) támogatás felső határáig, vagyis 7500 eurót (mintegy 2,2-2,3 millió forint) kitevő összegre pályázhatnak. A tanyás régiókban lévő önkormányzatok 200 ezer euróig (60 millió forint) pályázhattak egy-egy projekt megvalósítására. Az önkormányzatok számára 90, a tanyagazdák esetében 75 százalékos a támogatás intenzitása. Budai Gyula megjegyezte: itt a közelmúltban annyi változás történt, hogy a 40 év alatti gazdák támogatási szintje szintén 90 százalékra emelkedett, az egyéni tanyavillamosítást pedig teljes mértékben önerő nélkül valósíthatják meg a nyertesek.

Népszerű az útépítés

Az államtitkár kiemelte, hogy a program az elmúlt években folyamatosan alakult, a pályázati célterületek és azok keretösszegei az igényekhez igazodtak. Példaként említette, hogy a tanyák megközelíthetőségét biztosító utak karbantartására lényegesen több pályázat érkezett a vártnál, és jelentős igény mutatkozott a tanyákon megtermelt áruk piacra juttatásának segítésére is. Az egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó terület a tanyák villamosítása, ezért 2013-ban már nemcsak önkormányzatok pályázhattak a tanyavillamosítási támogatásra, hanem egyéni tanyagazdák is, és 2013-ban e célra mintegy 450 millió forintot fordítottak - tette hozzá. A tanyasi utak karbantartására az idén több mint 500 millió forintos pályázati forrás jutott. Új célterület volt az induló tanyagazdaságok támogatása is, erre a forrásra szintén jelentős számban, mintegy 200-an pályáztak 2013-ban.

Budai Gyula elmondta, hogy a Tanyafejlesztési Program 2014-ben folytatódik, hiszen létjogosultságát az eddig elért sikerek alátámasztják. Emlékeztetett arra, hogy  a kormány döntése értelmében 2020-ig minden magyar tanyát árammal és a megközelíthetőséget biztosító, járható úttal kell ellátni. 2014-ben is legalább akkora pályázati forrásra számíthatnak a tanyán élők, mint 2013-ban - szögezte le az államtitkár.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár A globális felmelegedés kinyírja a magyarok kedvenc gyümölcseit
Szirmai S. Péter | 2024. szeptember 4. 09:31
A klímaváltozás, a veszteséges előállítás miatt egyre több fontos növénnyel hagynak fel a gazdák. Az aszályos vidékeken öntözés nélkül már a repce, sőt a kukorica, a napraforgó termesztését is sok kis gazdaság kénytelen befejezni.
Agrár Kína megorrolt Kanadára
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 3. 17:48
Kína kedden közölte, hogy dömpingellenes vizsgálatot indít a Kanadából származó repcére, és elítélte Kanada egyoldalú korlátozó intézkedéseit, miután Ottawa vámokat vetett ki a kínai elektromos járművekre.
Agrár Állatjóléti támogatási program indult Dániában
Bózsó Péter | 2024. augusztus 27. 15:31
A dánok az Európai Unió direktívájának betartását komolyan veszik, a finnekhez és a svédekhez hasonlóan.
Agrár Megoldás a mezőgazdasági munkaerőhiányra?
Szirmai S. Péter | 2024. augusztus 26. 15:13
Újra virágzik, a földpiaci befektetők figyelmét is felkeltette az egy-két hónapos otthoni online villám tanfolyamokkal csábító olcsó aranykalászos gazda képzés, amivel a piaci szereplők szerint enyhíteni lehet a szektorban a komoly munkaerőhiányt. 
Agrár Sokakat tesz boldoggá a Penny
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 14. 09:49
Közzétették a négynapos ünnepi nyitvatartásukat.
Agrár Nagy bejelentést tett a magyarok kedvenc söreinek gyártója
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 14. 09:17
A Carlsberg féléves bevétele 2,6 százalékkal nőtt.
Agrár Ukrajnában a Big Mac Index helyett itt a Borscs Index
Mester Nándor | 2024. augusztus 12. 18:44
Az ukránok szerint ezzel a nem hivatalos módszerrel reálisabb képet lehet alkotni az ukrán gazdaságról.
Agrár Nincs elég traktoros Ukrajnában, a bortermelők viszont fellélegezhetnek
Mester Nándor | 2024. augusztus 8. 14:28
A háború súlyosbította a munkaerőhiányt az ukrán mezőgazdaságban. Közben folyamatosan meg kell küzdeni az áramhiánnyal, ami megdrágítja a termelést. A kormány a bor- és gyümölcstermelők számára könnyítéseket vezetett be, hogy tarthassák az exportcélokat.
Agrár FAO: júliusban alig változtak a globális élelmiszerárak
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 2. 15:50
Gyakorlatilag nem változott, minimálisan csökkent az élelmiszerek világpiaci ára júliusban havi szinten az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapján pénteken közzétett adatok szerint.
Agrár Romániában most nagyon nem jó birkának lenni
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 2. 06:58
A kiskérődzők pestise egyre terjed az országban, ahol a hatóságok rengeteg állat megsemmisítését rendelte el.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG