Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Közben a hazai ártőzsdén alig változott az ár.

Az elmúlt hét legnagyobb érdekességét az szolgáltatta, nőtt a FAO januári élelmiszerár-indexe, amit többek között a gabonafélék drágulása generált. hogy  És való igaz, ha január elejétől nézzük a görbéket, akkor az USA-ban a búza és a kukorica is, míg Európában a kukorica egyértelműen drágult. Még ha nem is dinamikusan. Ez a folyamat egyébként a kedvezőtlen időjárásra (búza) és a bizonytalan dél-amerikai terméskilátásokra (kukorica) vezethető vissza. Ha a január a drágulásról szólt is, a múlt hét inkább stagnálásról. A Magro Gabonaindex (MGX) aktuális értéke 8345 ponton állt.

De a magyar kukoricapiac továbbra sem mozdul

Mintha megállt volna az idő. A BÉT-en maradt a 42 500 Ft-os tonnánkénti ár márciusi lejáratra, de a hazai fizikai piacon sem láttunk változást. Továbbra is 40 ezer Ft alatt jár az országos átlagár (39 675 Ft) a Magro.hu piactéren. A Dunántúlon 41 ezer, keleten 39 ezer Ft körül alakult.

Számszakilag 0,5 százalékos mínuszban zárta a múlt hetet a kukorica Párizsban, de ez az elmúlt hetek emelkedése után még nem jelenti a folyamat végét és a trendfordulót, sokkal inkább tekinthető egy ideiglenes stagnálásnak. A jövő hetekben a 170,50 eurós tonnánkénti árszintről éppúgy mozoghat felfelé, mint lefelé az árfolyam.

Továbbra sem tudott átjutni a 3,70 USD vékánkénti árszinten a márciusi lejáratú kukorica Chicagóban. Január közepe óta gyakorlatilag helyben jár az árfolyam. Jelenleg 6 ezer tonna kukorica keresi új gazdáját a hazai piactéren és 9 ezer tonnát vennének.

Mi történt a búza piacán?

A hazai búzakereskedelem az egyetlen változást az jelenti az előző héthez képest, hogy az ékezési és takarmánybúza ára jobban különvált. Előbbi 41 500, utóbbi 40 500 Ft körül alakult tonnánként a hazai fizikai piacon. Ez 41 159 Ft-os országos átlagárat eredményezett. A hazai árutőzsdén egyébként minden változatlan. Márciusi lejáratra az étkezési búza jegyzése maradt 41 ezer, a takarmánybúzáé pedig 39 500 Ft-on.

Párizsban a januári hónap végén volt egy jelentős, 3 százalékos gyengülés a búza árában, de aztán két nap után minden visszatért a „normál” kerékvágásba, vagyis a 170 eurós szinthez.

Egy nap kivételével továbbra is a vékánkénti 4,20 és 4,40 USD közötti ársávban mozog a búza ára Chicagóban. Hol fel, hol lefelé mozog a görbe. A múlt hét végén 4,30 USD-on fejezte be a hetet.

Jelenleg 3 ezer tonna búza keresi új gazdáját a hazai piactéren és 8 ezer tonnára van vevő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Sokkal több pénzt költ a kormány a vidék támogatására, mint eddig
Baka F. Zoltán | 2021. január 12. 08:27
Itt a korszakváltó bejelentés, amit beharangoztunk.
Agrár Újra megjelent a madárinfluenza Magyarországon - már ölik a pulykákat
Privátbankár.hu | 2021. január 6. 14:57
Madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta szerdán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságokban. A vonuló vadmadarak miatt a betegség fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra.
Agrár Lázár János és Csányi Sándor is ott van a Szent István Egyetem alapítványi kuratóriumában
Privátbankár.hu | 2021. január 4. 09:43
Az egyetem február elsején nevet vált, és Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemként működik tovább.
Agrár Jó hír a hazai földbirtokosoknak: nem lesz árcsökkenés
Privátbankár.hu | 2021. január 3. 10:33
Az elmúlt évtizedben megkétszereződtek a termőföldárak Magyarországhon. A hazai földbirtokosoknak jó hír, hogy még a formálódó válság sem csökkenti az árakat, legfeljebb stagnálnak, így aki most venne földterületet, a visszapattanó gazdasági konjuktúra idején jól járhat.
Agrár A magyar zöldpaprikának is betett 2020
MTI | 2020. december 31. 08:59
Csökkent a termőterülete, és az átlaghozam javulása ellenére magasabb lett az ára, miközben csökkent az exportja és nő az importja.
Agrár Joe Bident beoltották koronavírus ellen
MTI | 2020. december 22. 06:36
A megválasztott amerikai elnök élő tévéadásban kapta meg a Pfizer-BioNTech vakcináját.
Agrár Agrárpénzügyi all-in – interjú a Takarék Agrár Üzletág vezetőjével
Natív tartalom | 2020. december 17. 16:29
Már több mint egy éve annak, hogy a Takarékbank elindította az Agrár Régiókat és az Agrárcentrumokat. Az azóta eltelt idő elegendőnek tűnik egy kis visszatekintésre, összegzésre, a tanulságok levonására, a tapasztalatok megosztására. Erre kértük fel Hollósi Dávidot, a Takarékbank Agrár Üzletágának ügyvezető igazgatóját.
Agrár Már hivatalos: jogfosztottá vált Deutsch Tamás a néppárti frakcióban
Wéber Balázs | 2020. december 16. 21:25
Erről döntött szerda este az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja.
Agrár Tönkreteheti a baromfiágazatot a gabonaárak elszállása
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 09:20
Kormányzati segítséget kérnek: bér- és járuléktámogatást valamint 5 százalékos áfát.
Agrár Magyarország több tízmilliárdos katonai üzletet kötött Izraellel
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 13. 10:17
A magyar hadsereg megvásárolja Izraeltől a kis hatótávolságú rakéták és tüzérségi lövedékek ellen védelmet nyújtó Vaskupola rendszer radarrendszerét - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.
Friss
hírlevél