1p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az időjárás miatt csúszott a dinnyeszezon. Átlagos nagyságú lesz a termés, bőven jut exportra is.
A CBA-üzletekben kóstolókkal népszerűsítik a magyar görögdinnyét. Részletek >>

Javában tart a dinnyeszüret Békés megyében. A becslések szerint 5600 hektáron termesztenek dinnyét, ami nagyjából 10 százalékkal nagyobb terület, mint a korábbi években. Átlagos, vagy valamivel kisebb mennyiségre számítanak idén - mondta Antal Gyula a Syngenta Kft. kampánymenedzser. A termés azért alakul úgy, ahogy, mert a termelők a tavaszi esőzések miatt csak április második felében tudták kiültetni a palántákat.

A társaság medgyesegyházi görögdinnye fajta és technológiai bemutatóján elmondták, hogy a kezdeti nehézségek után az elmúlt hetek napos időjárása sokat jelentett a termés szempontjából. A későbbi ültetésű dinnyénél egyébként magas hozamra és kiváló minőségre lehet számítani.

Az import sem segít
Szakemberek szerint a külföldről érkezett dinnyét valójában még a teljes érés előtt leszedik, hogy a gyümölcs kibírja a szállítást. Ugyanakkor a dinnye nem utóérő, mint több gyümölcs, így cukortartalma már nem változik, csak a színe lesz sötétebb.

A szakemberek szerint a hazai termelőknek az import is nehézséget okoz. Tavaly például 8 ezer tonna dinnyét hoztak Magyarországra. Évenként változóan, de időben először a Közel-Keletről, Jordániából, Iránból, majd Spanyolországból, Görögországból, később Macedóniából érkezik hozzánk görögdinnye.

A görögdinnye likopintartalma értékes az emberi szervezet számára a védekezőképesség szempontjából. A dinnyében lévő likopin könnyebben szívódik fel, mint a paradicsomból.

Ugyanakkor Magyarországon többet termelnek, mint amennyit megvesznek az emberek, ezért a maradék exportra megy. Az elsődleges célországok között van Lengyelország és Németország - mondta a bemutatón Wábel János, a Syngenta régióvezetője. Emellett Csehországba, Szlovákiába és a balti államokba is szállítanak. Mivel az idei magyar betakarítás később indult, vélhetően több lesz az import mennyisége az év végi statisztikai számokban is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Pénzt érő jó hírt kaptak a magyar gazdák
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 14:44
Egy kormányrendelet jó hírt hozott a gazdáknak.
Agrár Kijev tárgyalni akar Varsóval a gabonaügyben
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 16:16
Ukrajna konstruktív kapcsolatokra törekszik Lengyelországgal, különösen az országba irányuló gabonaexport kérdésének megoldásában - jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy kedden sugárzott ukrán tévéműsorban.
Agrár Oroszország lesöpörte az asztalról az új javaslatokat
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 12:17
Irreálisnak nevezte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter New Yorkban szombaton az Ukrajna javasolta béketervet és a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításával kapcsolatos ENSZ-javaslatokat.
Agrár Még 10 évig lehetne használni a rákkeltő növényvédő szert az EU-ban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 16:51
Az Európai Bizottság a glifozát tartalmú növényvédő szerek Európai Unión belüli használati engedélyének tízéves meghosszabbítását javasolja.
Agrár Végveszélyben a magyarok kedvenc gyümölcse
Szirmai S. Péter | 2023. szeptember 20. 05:43
Miközben Lengyelországban virágzik, itthon nagy bajban van az almatermesztés. Évi ezer hektárral fogy a terület, elöregedtek az ültetvények és a termelők. A klímaváltozás, a versenyképtelen termesztés miatt félő, pár éven belül nettó almaimportőrré válik az ország, miközben rohamosan nő a mindent kibíró bodzaültetvények területe. Bogyót együnk alma helyett?
Agrár A szlovákok is beintenek Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 16:59
Jozef Bíreš szlovák agrárminiszter szerint nyilvánvalóan nem lehet érv az ellenőrizetlen élelmiszer-behozatalra egy tagországba. A tárcavezető arra reagált, hogy Ukrajna a Kereskedelmi Világszervezethez fordult, miután Magyaroroszág, Lengyelország, Románia és Bulgária mellett Szlovákia is nemzeti hatáskörben hosszabbította meg az ukrán gabona importtilalmát.
Agrár Gabonatrükköt lepleztek le a romániai gazdák
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 14:13
Moldovai áruként érkezett ukrán eredetű búza és repce Romániába – hívták fel a figyelmet az ország gazdái a kormányhoz eljuttatott levelükben. Az importtilalom ellenére behozott, az uniós előírásoknak meg nem felelő árut hazaival keverve adták tovább román áruként, ezzel pedig a bizalmat kockáztatták.
Agrár Tüntetnek a bolgár gazdák az ukrán gabona ellen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 14:45
A román kormány az importtilalmat védi, de segít a tranzit szállításokban.
Agrár Horvátországban nemcsak nyaralt Orbán Viktor, hanem tippeket is adott?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 12:57
Horvátországban életbe lépett egyes alapvető élelmiszerek árának korlátozása.
Agrár Ukrajna ezen a horvát kikötőn keresztül exportál gabonát
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 13. 15:46
Ukrajna több mint egy éve exportál gabonát egy észak-horvátországi kikötőn keresztül - mondta egy tisztviselő szerdán az AFP-nek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG