2p
Nagyjából 150 pályázatot érint az új szabály. A 100 hektárnál nagyobb földekre vonatkozik a módosítás.
A nagy érdeklődést az állami földek iránt feltehetőleg az új földtörvény váltotta ki. Az új jogszabály szerint ugyanis változnak a földvásárlás és a földbérlet szabályai is. Részletek >>

Húszezer hektár állami földet érinthet a módosítás, amely szerint a legalább százhektáros területekre több nyertest is lehet hirdetni - mondta a Napi Gazdaságnak a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) elnöke.

Sebestyén Róbert a lap csütörtöki számában ismertette: a múlt heti rendeletmódosítás 148 pályázati felhívást érint az eddig meghirdetett 5500 közül. A feltételek változtatását elsősorban a jelentős érdeklődés indokolta, valamint az, hogy minél több gazda juthasson állami földterülethez.

Társbérletben

A jogszabály szerint  - ahogy arról a Privátbankár beszámolt - a 100 hektáros birtoktestek esetében, ha az értékelés szerint a második legjobb pályázó pontszáma csak 10 százalékkal marad el a győztesétől, a földalapkezelő a terület adottságai, a birtokpolitikai irányelvek és a vidékfejlesztési stratégia céljait figyelembe véve dönt arról, hogy hirdet-e második nyertest is, megosztva közöttük a területet. A 100-150 hektár közötti termőföldeknél a legjobb mellett további két, a 150-200 hektár közöttinél három, míg a 250 hektár fölötti nagyságú területre legfeljebb további négy nyertest hirdethetnek - ebben az esetben öt pályázó között oszlana meg a terület a felek közötti együttműködési megállapodás alapján.

Ha a pályázó nem fogadja el a több nyertessel kapcsolatos változást, visszaléphet, az NFA pedig a befizetett díjat visszatéríti. Ha a földhasználók nem tudnak megállapodni a földhasználatról, az NFA vagy javaslatot tesz a megosztás mértékére, vagy eredménytelennek nyilvánítja a pályázatot, majd a birtoktestet több részre bontva újra meghirdeti a területet - mondta az elnök.

Az értékelési eljárással kapcsolatos NFA-utasítás várhatóan augusztus második felére készül el, de még a vidékfejlesztési tárcának is jóvá kell hagynia.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Francia szélsőbalosok rárontottak a mezőgazdasági víztárolóra – aszálykár?
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 11:35
Francia rendőrök csaptak össze víztároló-ellenes tüntetőkkel La Rochelle-ben, ahol többen megsérültek.
Agrár Sokkal több pénzt akarnak a magyar gazdák az EU-tól Orbán Viktor segítségével
Privátbankár.hu | 2024. július 3. 10:22
A magyar EU-elnökség alatt több uniós támogatást akarnak az édesvízi halgazdálkodásra és a talajvédelem elősegítésére.
Agrár Génmódosított kukoricát is lehet élelmiszerként használni - Brüsszel megadta az engedélyt
Privátbankár.hu | 2024. július 2. 17:44
Az Európai Bizottság két, géntechnológiával módosított kukoricafajta élelmiszerként és takarmányként való felhasználását engedélyezte - közölte kedden a brüsszeli testület.
Agrár Ukrajna túllépte a határt, az EU rögtön intézkedett
Privátbankár.hu | 2024. július 2. 16:07
Az Európai Unió keddtől újra vámokat vezetett be az ukrán cukor és tojás importjára.
Agrár Drágulhat a hús, ha divatba jön az új adó
Buksza blog | 2024. június 27. 14:31
A világ első mezőgazdasági szén-dioxid-kibocsátási adójának bevezetésével Dánia megtette az első lépést, amelynek követői lehetnek más országok is.
Agrár Megszületett az EU első agrárszektoros széndioxid-adója
Szirmai S. Péter | 2024. június 27. 05:38
Dánia 2030-tól szén-dioxid-adót vet ki a mezőgazdaságra, miután a kormány hétfőn megállapodott az agrár- és zöldszervezetekkel.
Agrár A Zwack is megszenvedte a tavalyi horribilis inflációt
Privátbankár.hu | 2024. június 26. 16:32
Mégis lesz osztalékfizetés, így döntöttek a most megtartott éves közgyűlésen.
Agrár Milliókat bukhatnak a mezőgazdasági vállalkozók
Privátbankár.hu | 2024. június 25. 09:13
Több tényező is egyszerre sújtja őket.
Agrár Kell-e félnünk az újabb járvány-berobbanástól?
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 08:55
Mit tehetünk ellene?
Agrár Bezárja csíkszeredai gyárát a tejfeldolgozó Lactalis
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 15:54
Az üzem mind a 95 munkavállalóját elbocsátják, a csíkszeredai üzem feladatait a Lactalis négy másik romániai üzeme veszi át - írja az economica.net a vállalat közleménye alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG