Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az emberiség folyamatos növekedésével háttérbe szorulnak az érintetlen területek: az erdőket és mezőket betondzsungelek és megművelt földek váltják le. Ezt azonban még önmagában lerázná magáról a bolygó, ha mindeközben nem tűnnének el riasztó tempóban azok az apró kis lények, akik az egész rendszert egyensúlyban tartják. A méhekkel együtt a világ teljes rovarpopulációja is pusztulásra van ítélve – és ha ők mennek, mi sem maradunk sokáig.

Nem olyan régen még a méhek tömeges pusztulásáról írtunk, egy atkafertőzés ugyanis rengeteg kaptárban okozott teljes pusztítást világszerte. A fertőzés azóta szerencsére lassult, ugyanakkor továbbra is ott lebeg a veszély a világ feje felett – a méhek mellett ugyanis a többi rovart is kihalás fenyegeti. A The Guardian cikke szerint az elmúlt 27 évben a Németországban élő rovarok háromnegyede tűnt el teljesen, és évente további 6 százalék tűnik el nyomtalanul a Föld színéről.

A rovarok és bogarak apró, de kulcsfontosságú karakterei az egészséges – és egyáltalán, élő – ökoszisztéma fenntartásának. Ezek az élőlények végzik ugyanis a növények beporzását, emellett számos más fajnak szolgálnak eleségül (madaraknak, hüllőknek, stb.), ugyanakkor az elmúlt évtizedekben tömegesen tűntek el a bolygó felszínéről. A holland Radboud Egyetem egyik kutatója, Hans de Kroon elmondása szerint annyira aggasztó a tempó, hogy néhány éven belül valóságos „Armageddon” jöhet a Földre, ha nem lépünk közbe.

Évtizedek óta tart

A kutatók számos amatőr entomológus (rovartudós) felméréseit vették alapul, amelyek 1989-ig részletes adatokat tartalmaznak a rovar- és bogárpopuláció alakulásáról Németországban. A vizsgálatban több mint 1500 állatot vizsgáltak meg, amelyeket 63 természetvédelmi területen fogtak be a német területen. A felmérés kimutatta, hogy az elmúlt 27 évben évente 76 százalékkal csökkent a rovarok száma. Nyáron valamivel nagyobb volt a visszaesés, 82 százalék – ez azért is különösen kellemetlen, mivel ebben az időszakban van a rajzás. Szerencsére mára némileg lassult a kihalási ráta, évente mindössze a fajok 6 százalékától kell elbúcsúzni.

Az okok: mi vagyunk

A rovartudósok az állatok begyűjtése mellett részletes időjárási adatokat is gyűjtöttek, ezek alapján kiszűrhetőek lennének a nyári fluktuációk, ugyanakkor nem magyarázná a rovarok eltűnését. Ez ugyanis nem köthető kizárólag időjárási okokhoz, a nagy szárazság önmagában még nem ok a rovarok kihalására. Így tehát egyetlen lehetőség marad: mi magunk.

A kutatók szerint a természetes élőhelyek eltűnése, valamint a rovarirtók és a növényvédő szerek tömeges használata ugyanis mind-mind hozzájárul nem csak a globális felmelegedéshez, hanem az apró beporzók eltűnéséhez is. A rovartetemek ugyanis tömegével voltak megtalálhatók a művelt földeken, vagyis a kihalás akkor kezdődik, amikor „emberi kéz érintette” területre tévednek az állatok. A különböző kemikáliák a földbe és a vízbe kerülve beszivárognak a védett területekre is, így a pusztulás egyre nagyobb területet érint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Német befektetőt vonhat be Csányi Sándor az egyik agrárvállalkozásába
Csabai Károly | 2021. május 11. 11:31
Amennyiben a Gazdasági Versenyhivatal nem emel kifogást, akkor a 175 éves múltra visszatekintő C. Thywissen GmbH szakmai befektetőként kisebbségi üzletrészt szerez az Ökoil Kft.-ben. E társaságban jelenleg még az a KITE Zrt. az egyedüli tulajdonos, amely részvényeit csaknem teljes egészében az OTP-vezér birtokolja.
Agrár Velünk maradnak a magas élelmiszerárak
MTI | 2021. április 27. 13:27
Erre számítanak a Takarékbank szakértői. Az élelmiszeripari alapanyagok mellett az építőipari árak is nőttek, ami a mezőgazdasági beruházások költségeit emelheti.
Agrár Új vezető került a Siemens élére
Privátbankár.hu | 2021. április 21. 17:35
A magyarországi Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatói posztját 2021. május 1-jétől Jeránek Tamás veszi át, Dale A. Martin tizenegy, kiemelkedően sikeres év után saját döntésére elköszön a vállalattól, nyugdíjba megy - közöte a vállalat.
Agrár Súlyosbodik az élelmiszerválság az arab világban
Káncz Csaba | 2021. április 13. 14:44
Mik a főbb okai az arab államokban tapasztalható egyre súlyosabb élelmiszer-bizonytalanságnak?  A klímaváltozás és a környezeti leromlás is kihatnak az emelkedő élelmiszerárakra és a konfliktusok növekvő számára. Káncz Csaba jegyzete.  
Agrár Azt javasolják a kormánynak, kezdjenek oltani a stadionokban - regisztráció nélkül
MTI | 2021. április 10. 15:56
Ellenzéki pártok és a főpolgármester is azt javasolja a kormánynak, hogy törölje el a koronavírus elleni oltásokra szóló regisztrációt a lakosság minél gyorsabb és szélesebb körű beoltása érdekében.
Agrár Nagyot ment tavaly a takarmányexport
MTI | 2021. április 3. 13:05
Az élelmiszeripari melléktermékek, elkészített állati takarmányok árucsoport érte el - a gabonák után - a második legnagyobb exportárbevételt és külkereskedelmi aktívumot a 24 élelmiszeripari árucsoport közül 2020-ban - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentésében.
Agrár Bige László állítja: terhelő dokumentumai is vannak
Privátbankár.hu | 2021. március 30. 08:29
Interjút adott a Partizánnak Bige László, házi őrizetben lévő milliárdos, akit 112 milliárd forintos vagyonával a 10. leggazdagabb magyarnak tartottak 2020-ban. Ebben utalt rá, hogy terhelő információi is vannak.
Agrár Rekordösszegű kárenyhítő juttatást kapnak a gazdák
MTI | 2021. március 26. 13:36
A Magyar Államkincstár március 26-án megkezdi a 2020-as kárenyhítési évre benyújtott kérelmek után a kárenyhítő juttatások kifizetését, így az érintett termelők már jövő hétfőn megkapják a részükre jóváhagyott összeget - nyilatkozta Nagy István agrárminiszter pénteken.
Agrár Százmilliós földvagyont halmoztak fel a legnagyobb földbirtokos képviselők Magyarországon
Mester Nándor | 2021. március 22. 05:34
Megint jó évet zártak a parlamentben ülő kisbirtokosok. A kormánypárti veteránok közül néhányan 100 hektár fölé tornászták szántóik méretét és egyikük sem szeretne túladni ezeken, mint ahogy valószínűleg megművelni sem. Hasonló szándékai vannak az ellenzékieknek is. Egy most nyilvánosságra került szakanyag szerint az értéknövekedés évek óta tart, csak egy kicsit lassabb lett az elmúlt években. Kényelmesebb bérbeadni a földeket, elég jó árat lehet felszámítani. 
Agrár Összeütközött két járvány, közel 6 százalékkal csökkent tavaly a húsiparunk teljesítménye
MTI | 2021. március 18. 14:43
A madárinfluenza a és a koronavírus hatásai húzták le együtt az ágazatot.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.