<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Előreláthatólag a mostanihoz hasonló nagyságrendű - azaz jelenlegi árfolyamon 1400 milliárd forint - uniós agrár- és vidékfejlesztési forrás áll majd Magyarország rendelkezésére 2014-2020 között, a következő uniós költségvetési időszakban.

V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta: az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) a mostani EU-költségvetési időszakban rendelkezésre álló uniós támogatási forrás 93 százalékát már lekötötték az agráriumban. A lekötött források több mint 60 százalékát kifizették, a fennmaradó hányad kifizetésére pedig még mintegy két és fél év áll rendelkezésre.

Forrásokat csoportosítanának át

A vidékfejlesztés finanszírozására - például a vidéki örökség megőrzésére vagy a közösségvezérelt célok megvalósítására - az 1400 milliárd forintból mintegy 20 százalék jutott. A következő uniós költségvetési időszakban ezen a területen a korábbihoz hasonló arányú támogatással, de várhatóan mégis több pénzzel lehet majd számolni. Forrásokat szeretnénk ugyanis bevonni erre a területre például a szociális és gazdaságfejlesztési innovációs, valamint a regionális fejlesztési alapból is - fejtette ki az államtitkár.

V. Németh Zsolt minderről a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) Tanácsának ülése előtt beszélt a szaktárcánál. A fórumon - amely nem volt sajtónyilvános - a tanács tagjai kaptak tájékoztatást a vidékfejlesztés aktuális kérdéseiről, például a támogatásokkal összefüggésben, de szóba került a vidékfejlesztési program társadalmi vitája is.

Négy terület lesz kiemelt

Mezőszentgyörgyi Dávid, az MNVH főtitkára az MTI-nek elmondta: az EMVA támogatás III-as és IV-es tengelyének - azaz a falumegújítás, vidéki örökség megőrzése, valamint a Leader (a közösségvezérelt program) - megvalósítására az összes forrás 17 százaléka állt rendelkezésre az unió mostani költségvetési ciklusában.

A III-as tengely forrásainak lekötési aránya meghaladja a 80 százalékot, a IV-es tengelyé pedig egy hónapon belül várhatóan 90 százalék felett lesz. A következő uniós költségvetési ciklusban pedig reális cél, hogy ennek a területnek - új néven a VI-os prioritásnak - a forrásaránya tovább növekedjen, és 20 százalék körüli legyen.

A főtitkár jelezte: a következő EU tervezési ciklusban - 2014-2020 között - magyar döntés alapján Magyarországon négy terület lesz hangsúlyos. Ezek: az állattenyésztés, a vízgazdálkodás és az öntözés, a nagy kézi munkaigényű ágazatok - például a kertészet, a kosárfonás, de a gyógynövény-termesztés is -, valamint az élelmiszeripar fejlesztése.

Agrár Átalakulások előtt áll a takarmányipar
Márkázott tartalom | 2023. január 27. 11:23
Ideális étrend az állatok számára?
Agrár A beszállítókra panaszkodott a Tesco elnöke
Privátbankár.hu | 2023. január 22. 18:00
De nem a magyarokra.
Agrár Sokakat érintő bejelentést tett a gyorsétteremlánc
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 12:27
2023-ban elkezdi partner franchise hálózatának kiépítését a Pizza Hut Magyarországon: az alkalmi gyorsétteremlánc több új éttermet nyitna országszerte, amihez már keresik a partnereket. Ez egy igazán különleges lehetőség, hiszen ritkaságnak számít, amikor egy globálisan ismert márka új kapukat nyit számára új piacokon. A hálózat fejlesztését első körben 50 ezer lakos feletti városokban tervezik, minden helyszínt egyenként mérlegelnek és felmérik a benne rejlő lehetőségeket.
Agrár A kormány megmondóembere már most lefújná az élelmiszerárstopot
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 11:29
Parragh László nem tartja kizártnak, hogy már most kivezetik az árstopot, még ha csak fokozatosan is.
Agrár A logika azt diktálná, hogy az élelmiszerárstopot is el kellene törölni
Privátbankár.hu | 2023. január 9. 17:49
Ahogy tette azt az üzemanyagárstoppal, amelyet alapvetően az egyre terebélyesedő hiány láttán a korábban berögzített december 31. helyett már Mikulás napján eltörölt. Hogy ez milyen hatással járt az inflációra, azt pénteken tudhatjuk meg. Mindenesetre az élelmiszerárstop kivezetése mellett is nemcsak az e körben is megmutatkozó hiányjelenségek szólnak, hanem az is, hogy egyáltalán nem biztos, annak inflációnövelő hatása lenne, sőt. Ezt a témát is körüljárta főszerkesztőnk, Csabai Károly a Trend FM hétfő reggeli adásában.
Agrár Eljött az idő: érkezhetnek Ukrajnába a német Marder harckocsik
Privátbankár.hu | 2023. január 6. 20:11
A tűzszünetet egyik fél sem vette komolyan – továbbra is folyamatosan lövik egymást. Esti háborús összefoglaló.
Agrár Jövőre átalakul a lakossági állampapírok köre - több pénzt vonnának be
Privátbankár.hu | 2022. december 30. 08:27
Jövőre újra nőni fog a teljes forint lakossági állampapír-állomány az idei visszaesés után, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 960 milliárd forintos emelkedéssel számol - derül ki a 2023-as évi finanszírozási tervből, amely az ÁKK honlapján érhető el.
Agrár Itt a legolcsóbb a magyar termőföld
Privátbankár.hu | 2022. december 20. 17:11
A termőföldek ára 8,5 százalékkal, négy éve nem látott mértékben emelkedett 2021-ben az előző évi 6,6 százalék után - közölte a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank. 
Agrár Raskó György: a rossz támogatási rendszer teszi tönkre a magyar mezőgazdaságot!
Tiszóczi Roland | 2022. december 19. 05:33
Miért alacsony Magyarországon a mezőgazdaság és az élelmiszeripar termelékenysége, hogyan járul ehhez hozzá a rossz hazai és az uniós támogatási rendszer, és európai összevetésben miért negatív csúcstartó a magyar élelmiszer-infláció? A természeti kincseivel ilyen rosszul sáfárkodó ország alig van még egy a világon! Interjú Raskó György agrárközgazdásszal.
Agrár Terrorelhárítási központot foglaltak el szélsőségesek Pakisztánban
Privátbankár.hu | 2022. december 18. 17:04
Szélsőségesek foglaltak el az északnyugat-pakisztáni Bannu régióban egy terrorelhárítási központot, ahol túszokat is ejtettek - közölték vasárnap helyi tisztségviselők.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG