3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A katasztrofális időjárási körülmények a vetőmag-előállításban is nagy károkat okoztak - túl sok mag hullott át a rostán, ezért változtatni kell a követelményeken.

A rendkívüli aszályhelyzet következtében kialakult alacsonyabb termésátlagok és gyengébb minőség miatt a kalászos vetőmagok minősítésénél enyhítéseket vezetett be az agrártárca a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács javaslatára, ezzel véleményük szerint elkerülhető lesz a vetőmaghiány - közölte a szakmai szervezet csütörtökön az MTI-vel.

Az Alföldön és a Tiszántúlon a kalászos gabonák termése történelmi mélységekbe zuhant az ősz óta tartó folyamatos csapadékhiány és a rekordokat döntő hőség miatt. A katasztrofális időjárási körülmények a vetőmag-előállításban is nagy károkat okoztak - ismertette Polgár Gábor, a vetőmag szövetség ügyvezető igazgatója.

Az aszály miatt nem csak az alacsonyabb termésátlaggal kell a vetőmag-előállítóknak számolniuk, hanem a korábbi évekhez képest rosszabb minőséggel is, ugyanis a betakarított termés magméret tekintetében messze elmaradt a minőségi követelményektől. Emiatt a vetőmagok csak igen nagy tisztítási veszteséggel lettek volna feldolgozhatók, ami sok esetben ellehetetlenítette volna a termés vetőmagként történő értékesítését - állapították meg a közleményben. Ezért a szakmaközi szervezet azzal a kéréssel fordult az Agrárminisztériumhoz, hogy a rendkívüli időjárási körülményekre való tekintettel adjanak felmentést a kalászos növények vetőmagjaira vonatkozó áthullási rosta követelményei alól.

Ez az év semmilyen szempontból sem hasonlít a korábbiakra - az aszály miatt a vetőmagokra érvénes szabályozás is változik. Fotó: Depositphotos
Ez az év semmilyen szempontból sem hasonlít a korábbiakra - az aszály miatt a vetőmagokra érvénes szabályozás is változik. Fotó: Depositphotos

A javaslatot az agrártárca elfogadta. A július utolsó napjaiban életbe lépett rendeletmódosítás szerint így

nem kell alkalmazni a rostaméret és a hozzá kapcsolódó áthullási követelményeket a 2022-es évben betakarított kalászos vetőmagok minősítésénél.

Polgár Gábor elmondta, az engedmények nem jelentik, hogy a termelők gyengébb vagy rosszabb minőségű vetőmagot kapnak. Mivel a kisebb magvak is felhasználhatóvá válnak, így a rendelkezésre álló vetőmag nagyobb vetésterületre lesz elegendő.

Ugyanakkor a jogszabály-módosítás a vetőmag feldolgozóknak is több feladatot ad, mivel a vetőmagtételeket egyenként, alapos modellezés és más minőségi paraméterek betartása után lehet fémzárolni - tette hozzá.

A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a vitás kérdések elkerülése érdekeben azt tanácsolja a forgalmazóknak, hogy adjanak hiteles tájékoztatást a vevőknek a vetőmag tételek tisztaságvizsgálattal összefüggő minőségi eredményeiről.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Kijev tárgyalni akar Varsóval a gabonaügyben
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 16:16
Ukrajna konstruktív kapcsolatokra törekszik Lengyelországgal, különösen az országba irányuló gabonaexport kérdésének megoldásában - jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy kedden sugárzott ukrán tévéműsorban.
Agrár Oroszország lesöpörte az asztalról az új javaslatokat
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 12:17
Irreálisnak nevezte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter New Yorkban szombaton az Ukrajna javasolta béketervet és a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításával kapcsolatos ENSZ-javaslatokat.
Agrár Még 10 évig lehetne használni a rákkeltő növényvédő szert az EU-ban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 16:51
Az Európai Bizottság a glifozát tartalmú növényvédő szerek Európai Unión belüli használati engedélyének tízéves meghosszabbítását javasolja.
Agrár Végveszélyben a magyarok kedvenc gyümölcse
Szirmai S. Péter | 2023. szeptember 20. 05:43
Miközben Lengyelországban virágzik, itthon nagy bajban van az almatermesztés. Évi ezer hektárral fogy a terület, elöregedtek az ültetvények és a termelők. A klímaváltozás, a versenyképtelen termesztés miatt félő, pár éven belül nettó almaimportőrré válik az ország, miközben rohamosan nő a mindent kibíró bodzaültetvények területe. Bogyót együnk alma helyett?
Agrár A szlovákok is beintenek Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 16:59
Jozef Bíreš szlovák agrárminiszter szerint nyilvánvalóan nem lehet érv az ellenőrizetlen élelmiszer-behozatalra egy tagországba. A tárcavezető arra reagált, hogy Ukrajna a Kereskedelmi Világszervezethez fordult, miután Magyaroroszág, Lengyelország, Románia és Bulgária mellett Szlovákia is nemzeti hatáskörben hosszabbította meg az ukrán gabona importtilalmát.
Agrár Gabonatrükköt lepleztek le a romániai gazdák
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 14:13
Moldovai áruként érkezett ukrán eredetű búza és repce Romániába – hívták fel a figyelmet az ország gazdái a kormányhoz eljuttatott levelükben. Az importtilalom ellenére behozott, az uniós előírásoknak meg nem felelő árut hazaival keverve adták tovább román áruként, ezzel pedig a bizalmat kockáztatták.
Agrár Tüntetnek a bolgár gazdák az ukrán gabona ellen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 14:45
A román kormány az importtilalmat védi, de segít a tranzit szállításokban.
Agrár Horvátországban nemcsak nyaralt Orbán Viktor, hanem tippeket is adott?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 12:57
Horvátországban életbe lépett egyes alapvető élelmiszerek árának korlátozása.
Agrár Ukrajna ezen a horvát kikötőn keresztül exportál gabonát
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 13. 15:46
Ukrajna több mint egy éve exportál gabonát egy észak-horvátországi kikötőn keresztül - mondta egy tisztviselő szerdán az AFP-nek.
Agrár Sok pénzből küldené el messzire az ukrán gabonát az Unió
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 13. 06:37
Magyarország is már kapott 16 millió eurót, a gabona pedig oda menjen, ahol szívesen látják.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG