<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A katasztrofális időjárási körülmények a vetőmag-előállításban is nagy károkat okoztak - túl sok mag hullott át a rostán, ezért változtatni kell a követelményeken.

A rendkívüli aszályhelyzet következtében kialakult alacsonyabb termésátlagok és gyengébb minőség miatt a kalászos vetőmagok minősítésénél enyhítéseket vezetett be az agrártárca a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács javaslatára, ezzel véleményük szerint elkerülhető lesz a vetőmaghiány - közölte a szakmai szervezet csütörtökön az MTI-vel.

Az Alföldön és a Tiszántúlon a kalászos gabonák termése történelmi mélységekbe zuhant az ősz óta tartó folyamatos csapadékhiány és a rekordokat döntő hőség miatt. A katasztrofális időjárási körülmények a vetőmag-előállításban is nagy károkat okoztak - ismertette Polgár Gábor, a vetőmag szövetség ügyvezető igazgatója.

Az aszály miatt nem csak az alacsonyabb termésátlaggal kell a vetőmag-előállítóknak számolniuk, hanem a korábbi évekhez képest rosszabb minőséggel is, ugyanis a betakarított termés magméret tekintetében messze elmaradt a minőségi követelményektől. Emiatt a vetőmagok csak igen nagy tisztítási veszteséggel lettek volna feldolgozhatók, ami sok esetben ellehetetlenítette volna a termés vetőmagként történő értékesítését - állapították meg a közleményben. Ezért a szakmaközi szervezet azzal a kéréssel fordult az Agrárminisztériumhoz, hogy a rendkívüli időjárási körülményekre való tekintettel adjanak felmentést a kalászos növények vetőmagjaira vonatkozó áthullási rosta követelményei alól.

Ez az év semmilyen szempontból sem hasonlít a korábbiakra - az aszály miatt a vetőmagokra érvénes szabályozás is változik. Fotó: DepositphotosEz az év semmilyen szempontból sem hasonlít a korábbiakra - az aszály miatt a vetőmagokra érvénes szabályozás is változik. Fotó: Depositphotos

A javaslatot az agrártárca elfogadta. A július utolsó napjaiban életbe lépett rendeletmódosítás szerint így

nem kell alkalmazni a rostaméret és a hozzá kapcsolódó áthullási követelményeket a 2022-es évben betakarított kalászos vetőmagok minősítésénél.

Polgár Gábor elmondta, az engedmények nem jelentik, hogy a termelők gyengébb vagy rosszabb minőségű vetőmagot kapnak. Mivel a kisebb magvak is felhasználhatóvá válnak, így a rendelkezésre álló vetőmag nagyobb vetésterületre lesz elegendő.

Ugyanakkor a jogszabály-módosítás a vetőmag feldolgozóknak is több feladatot ad, mivel a vetőmagtételeket egyenként, alapos modellezés és más minőségi paraméterek betartása után lehet fémzárolni - tette hozzá.

A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a vitás kérdések elkerülése érdekeben azt tanácsolja a forgalmazóknak, hogy adjanak hiteles tájékoztatást a vevőknek a vetőmag tételek tisztaságvizsgálattal összefüggő minőségi eredményeiről.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Nem jön tulipán Amszterdamból? Gázválság sújtja a holland üvegházakat, helyzetbe kerülhet a magyar zöldségtermesztés
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 11. 05:49
Közel egynegyedével csökkentették gázfelhasználásukat a holland üvegházak, miközben az ágazat 40 százaléka, különösen a virágtermesztők bajban vannak. Egyes üvegházi növények termesztése Spanyolországba, Marokkóba, Kenyába vagy akár hazánkba is költözhet. A magyar zöldségtermesztés a geotermikus energia üvegházakban történő nagyarányú felhasználása miatt most relatíve jó helyzetbe kerülhet.
Agrár Búcsút inthetünk október 1. után az árstopoknak?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 27. 12:56
Ha két szakmai érdekképviseleten múlna, akkor mindenképpen.
Agrár Horrorárakon lehet majd tojást venni?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 27. 07:22
Karácsonyig is eltarthat a tojás drágulása, így az év végére elérheti a 100 forintot a darabár.
Agrár Putyin letarolja az ukrán földeket, de így is lesz elég krumpli és gabona Ukrajnában
Mester Nándor | 2022. augusztus 24. 19:38
Az agrár cégeknél viszont nincs elég férfi, elvitték őket katonának.
Agrár Az aszály a szüretet is előbbre hozta
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 22. 12:26
Az időjárási körülmények a szőlőnek sem kedveztek, ezért korábban kezdődik a szüret és áremelkedés is indokolt lenne.
Agrár Egy szomorú nyár mérlege: kegyetlen erdőtüzek tomboltak Európában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 17:03
Idén jegyezték fel a legsúlyosabb erdőtüzeket azóta, hogy 2006-ban megkezdték a természeti tűzkárok közös regisztrálását. 
Agrár A héten sem várható eső, egyre tragikusabb aszály sújtja Magyarországot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 19:11
A hőség és az aszály is fokozódik a következő napokban.
Agrár Nincs megállás, megint nőttek a termelői árak a mezőgazdaságban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 13:55
Az előző havi megtorpanás után júniusban ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak a májusi 45,4 százalék után júniusban átlagosan 48,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint.
Agrár Csak döcögött az iparunk
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:18
Júniusban az ipari termelés volumene 1,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztítva 4,8 százalékkal nőtt. Az előző havinál 0,6 százalékkal nagyobb volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított kibocsátás - erősítette meg pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Agrár Bekeményít az MNB az agrárbiztosítókkal szemben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 10:52
A növénytermesztőknek egyre súlyosabb károkat okozó csapadékhiány és hőhullámok nyomán az MNB kiemelten tekinti át a továbbiakban, hogy a mezőgazdasági biztosítók eleget tesznek-e az aszálykárok gyorsított felmérésére és kárkifizetésére vonatkozó kormányzati elvárásnak.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG