Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A gabonafélék vámtarifájának eltörlése miatt aggódnak a gazdák, noha szakértők szerint nem kellene. A kukorica olcsóbb, a búza drágább lett egy hét alatt.

A kukorica átlagos felvásárlási ára a 11. hét óta egy szűk sávban, 47 500 és 48 500 forint között mozog a Magro.hu piactéren. Bár a 16. héten kis mértékben (-1%) csökkent az ár, ebből a tartományból kitörni most sem tudott. Lokális (féléves) maximumon vannak az árak a magyaron kívül az európai és amerikai árupiacokon is, de mindenhol egyértelmű trendek nélkül „oldalaznak” az értékek. Az ukrán feszültség a múlt héten ugyan nem fokozódott, de azért túlzás lenne a tőzsdék nyugalmáról írni. Rövid távon most a kukorica árának csökkenésére van a legkisebb esély. Stagnálhatnak vagy akár enyhén emelkedhetnek is az értékek. A kukorica aktuálisan átlagosan 47 865 Ft-ba kerül tonnánként a piactéren. A forgalom továbbra is élénk és még mindig a keresleti oldal dominál: aktuálisan 18 ezer tonna terményt kínálnak megvételre és 32 ezer tonnát keresnek. A legalacsonyabb eladási ajánlati ár 44 ezer forint.

A búza felvásárlási átlagára enyhén (+1,5%) emelkedett a 16. héten, így az érték továbbra is maradt a féléves csúcs közelében, az 55 ezer forintos ár felett. A világ tőzsdéin is enyhe emelkedő trend figyelhető meg. Ezzel ellentétesen hathat a hazai gazdatársadalom félelme az olcsó ukrán búza megjelenésétől, amit sokan a gabonafélék vámtarifájának eltörlése miatt vizionálnak. Bár a szakértői konszenzus szerint az olcsó búzadömpingtől a magyar agráriumnak nem kell tartania, a tőzsdepszichológia íratlan szabálya szerint, ha az érdekeltek csökkenést várnak, akkor az be is fog következni. Azaz, ha a termelőket nem sikerül megnyugtatni és továbbra is esésre számítanak, akkor az ár csökkenni fog. Jelenleg egy tonna búza 55 839 forintba kerül átlagosan és összesen 4 ezer tonna búzát kínálnak megvételre, valamint 14 ezer tonnát keresnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Sokkal több pénzt költ a kormány a vidék támogatására, mint eddig
Baka F. Zoltán | 2021. január 12. 08:27
Itt a korszakváltó bejelentés, amit beharangoztunk.
Agrár Újra megjelent a madárinfluenza Magyarországon - már ölik a pulykákat
Privátbankár.hu | 2021. január 6. 14:57
Madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta szerdán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságokban. A vonuló vadmadarak miatt a betegség fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra.
Agrár Lázár János és Csányi Sándor is ott van a Szent István Egyetem alapítványi kuratóriumában
Privátbankár.hu | 2021. január 4. 09:43
Az egyetem február elsején nevet vált, és Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemként működik tovább.
Agrár Jó hír a hazai földbirtokosoknak: nem lesz árcsökkenés
Privátbankár.hu | 2021. január 3. 10:33
Az elmúlt évtizedben megkétszereződtek a termőföldárak Magyarországhon. A hazai földbirtokosoknak jó hír, hogy még a formálódó válság sem csökkenti az árakat, legfeljebb stagnálnak, így aki most venne földterületet, a visszapattanó gazdasági konjuktúra idején jól járhat.
Agrár A magyar zöldpaprikának is betett 2020
MTI | 2020. december 31. 08:59
Csökkent a termőterülete, és az átlaghozam javulása ellenére magasabb lett az ára, miközben csökkent az exportja és nő az importja.
Agrár Joe Bident beoltották koronavírus ellen
MTI | 2020. december 22. 06:36
A megválasztott amerikai elnök élő tévéadásban kapta meg a Pfizer-BioNTech vakcináját.
Agrár Agrárpénzügyi all-in – interjú a Takarék Agrár Üzletág vezetőjével
Natív tartalom | 2020. december 17. 16:29
Már több mint egy éve annak, hogy a Takarékbank elindította az Agrár Régiókat és az Agrárcentrumokat. Az azóta eltelt idő elegendőnek tűnik egy kis visszatekintésre, összegzésre, a tanulságok levonására, a tapasztalatok megosztására. Erre kértük fel Hollósi Dávidot, a Takarékbank Agrár Üzletágának ügyvezető igazgatóját.
Agrár Már hivatalos: jogfosztottá vált Deutsch Tamás a néppárti frakcióban
Wéber Balázs | 2020. december 16. 21:25
Erről döntött szerda este az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja.
Agrár Tönkreteheti a baromfiágazatot a gabonaárak elszállása
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 09:20
Kormányzati segítséget kérnek: bér- és járuléktámogatást valamint 5 százalékos áfát.
Agrár Magyarország több tízmilliárdos katonai üzletet kötött Izraellel
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 13. 10:17
A magyar hadsereg megvásárolja Izraeltől a kis hatótávolságú rakéták és tüzérségi lövedékek ellen védelmet nyújtó Vaskupola rendszer radarrendszerét - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.
Friss
hírlevél