3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Már most látszik, hogy elmarad a búza- és repcetermés a tavalyitól.
Repce Maglód határában. (Kép forrása: Privátbankár.hu/Valkai Nikoletta)

A tavalyinál öt százalékkal kevesebb őszi búzát takarítottak be eddig Tolna megyében, a repcetermés pedig tíz százalékkal maradt el a 2016-os átlagtól; a termelők az aszályos időjárással magyarázzák a terméseredményeket.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) legutóbbi adatai szerint az őszi búza a 40 420 hektáros termőterület 69 százalékán végzett betakarítás után hektáronként 6,27 tonnás termést hozott, szemben a 2016-os 6,58 tonnás átlaggal. A 11 568 hektáron termesztett repce hozama 3,4 tonna volt hektáronként, ami tíz százalékkal maradt az elmúlt évi, 3,95 tonnás átlagterméstől.

A valamivel több mint 11 ezer hektáron vetett őszi árpából a tavalyihoz hasonló mennyiség, 6,4 tonna termett hektáronként, a tritikálé 2577 hektáros területén közel egytizedével kevesebb, hektáronként 4,6 tonna volt a termés, míg a 428 hektárnyi rozs az előző évinél jobb átlagot, 4,3 tonnát termett.

Nagyon hideg volt a tél

Az MTI által megkérdezett termelők szerint az aszály, a repce esetében pedig a hosszan tartó januári fagyos időjárás miatt is csökkent a termés Tolna megyében, ahol 2013 és 2016 között a megyék között a legmagasabb volt a búza termésátlaga.

Az őszi búzát 1000 hektáron termesztő Teveli Mezőgazdasági Zrt. tíz százalékkal kevesebbet, hektáronként 7,2 tonnát takarított be, amelynek kétharmada takarmány- és egyharmada étkezési minőségű - mondta Guth István, a zrt. cégvezetője. A kalászos növénynek nem tett jót, hogy május 6-tól 40 napig nem volt csapadék, ugyanakkor a meleg miatt kényszerérés kezdődött, ami miatt alacsonyabb a búza sikér- és fehérjetartalma. A társaság repceültetvényén nagyobb volt a visszaesés, a tavalyi 4,8 tonna után most 3,2 tonnát takarítottak be hektáronként, amit az aszályos időben zajlott virágzás magyarázhat.

A megyei átlagnál jobb adottságú termőföldeken, 2800 hektáron gazdálkodó, tolnai Aranykalász Mezőgazdasági Szövetkezet 570 hektáros őszibúza-területén 7,5 tonnás átlaggal arattak, míg a 460 hektárnyi repceültetvényen a 2016-os 4,8 tonna helyett 3,8 tonnás termést takarítottak be - mondta Fenyvesi Mihály, a szövetkezet növénytermesztési vezetője.

A hibrid- és fajtabúzát termesztő Naki Mezőgazdasági Zrt. 6,9 tonnás termése 2-3 tonnával maradt el a múlt évi átlagtól, Soltész Gyula vezérigazgató közlése szerint az elmúlt év kedvezőtlen csapadékviszonyai miatt. A nagykónyi Koppánymenti Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke, Korpádi Lajos arról tájékoztatott, hogy közel 500 hektáron a várakozások szerinti átlagosan öt tonna malmi búzát arattak le. Az átlagnál gyengébb termőhelyi adottságú paksi térségben a Dunaszentgyörgyi Mezőgazdasági Szövetkezet 6,5, a 30 kistermelőt tömörítő Györkönyi Gazdák Mezőgazdasági Szövetkezete 5,6 tonna őszi búzát takarított be.

Nincs rá kereslet?

A gazdálkodók arról számoltak be, hogy takarmánybúzát tonnánként 38-42 ezer forint között lehet értékesíteni, az étkezési búzáért 50 ezer forint körüli árra számítanak. Guth István szerint az olajos növény ára a tavalyi alatt van - jelenleg 105 ezer forintot kínálnak tonnájáért -, de nem is nagyon keresik a vásárlók.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Pénzt érő jó hírt kaptak a magyar gazdák
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 14:44
Egy kormányrendelet jó hírt hozott a gazdáknak.
Agrár Kijev tárgyalni akar Varsóval a gabonaügyben
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 16:16
Ukrajna konstruktív kapcsolatokra törekszik Lengyelországgal, különösen az országba irányuló gabonaexport kérdésének megoldásában - jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy kedden sugárzott ukrán tévéműsorban.
Agrár Oroszország lesöpörte az asztalról az új javaslatokat
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 12:17
Irreálisnak nevezte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter New Yorkban szombaton az Ukrajna javasolta béketervet és a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításával kapcsolatos ENSZ-javaslatokat.
Agrár Még 10 évig lehetne használni a rákkeltő növényvédő szert az EU-ban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 16:51
Az Európai Bizottság a glifozát tartalmú növényvédő szerek Európai Unión belüli használati engedélyének tízéves meghosszabbítását javasolja.
Agrár Végveszélyben a magyarok kedvenc gyümölcse
Szirmai S. Péter | 2023. szeptember 20. 05:43
Miközben Lengyelországban virágzik, itthon nagy bajban van az almatermesztés. Évi ezer hektárral fogy a terület, elöregedtek az ültetvények és a termelők. A klímaváltozás, a versenyképtelen termesztés miatt félő, pár éven belül nettó almaimportőrré válik az ország, miközben rohamosan nő a mindent kibíró bodzaültetvények területe. Bogyót együnk alma helyett?
Agrár A szlovákok is beintenek Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 16:59
Jozef Bíreš szlovák agrárminiszter szerint nyilvánvalóan nem lehet érv az ellenőrizetlen élelmiszer-behozatalra egy tagországba. A tárcavezető arra reagált, hogy Ukrajna a Kereskedelmi Világszervezethez fordult, miután Magyaroroszág, Lengyelország, Románia és Bulgária mellett Szlovákia is nemzeti hatáskörben hosszabbította meg az ukrán gabona importtilalmát.
Agrár Gabonatrükköt lepleztek le a romániai gazdák
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 14:13
Moldovai áruként érkezett ukrán eredetű búza és repce Romániába – hívták fel a figyelmet az ország gazdái a kormányhoz eljuttatott levelükben. Az importtilalom ellenére behozott, az uniós előírásoknak meg nem felelő árut hazaival keverve adták tovább román áruként, ezzel pedig a bizalmat kockáztatták.
Agrár Tüntetnek a bolgár gazdák az ukrán gabona ellen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 14:45
A román kormány az importtilalmat védi, de segít a tranzit szállításokban.
Agrár Horvátországban nemcsak nyaralt Orbán Viktor, hanem tippeket is adott?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 12:57
Horvátországban életbe lépett egyes alapvető élelmiszerek árának korlátozása.
Agrár Ukrajna ezen a horvát kikötőn keresztül exportál gabonát
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 13. 15:46
Ukrajna több mint egy éve exportál gabonát egy észak-horvátországi kikötőn keresztül - mondta egy tisztviselő szerdán az AFP-nek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG