3p
Már most látszik, hogy elmarad a búza- és repcetermés a tavalyitól.
Repce Maglód határában. (Kép forrása: Privátbankár.hu/Valkai Nikoletta)

A tavalyinál öt százalékkal kevesebb őszi búzát takarítottak be eddig Tolna megyében, a repcetermés pedig tíz százalékkal maradt el a 2016-os átlagtól; a termelők az aszályos időjárással magyarázzák a terméseredményeket.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) legutóbbi adatai szerint az őszi búza a 40 420 hektáros termőterület 69 százalékán végzett betakarítás után hektáronként 6,27 tonnás termést hozott, szemben a 2016-os 6,58 tonnás átlaggal. A 11 568 hektáron termesztett repce hozama 3,4 tonna volt hektáronként, ami tíz százalékkal maradt az elmúlt évi, 3,95 tonnás átlagterméstől.

A valamivel több mint 11 ezer hektáron vetett őszi árpából a tavalyihoz hasonló mennyiség, 6,4 tonna termett hektáronként, a tritikálé 2577 hektáros területén közel egytizedével kevesebb, hektáronként 4,6 tonna volt a termés, míg a 428 hektárnyi rozs az előző évinél jobb átlagot, 4,3 tonnát termett.

Nagyon hideg volt a tél

Az MTI által megkérdezett termelők szerint az aszály, a repce esetében pedig a hosszan tartó januári fagyos időjárás miatt is csökkent a termés Tolna megyében, ahol 2013 és 2016 között a megyék között a legmagasabb volt a búza termésátlaga.

Az őszi búzát 1000 hektáron termesztő Teveli Mezőgazdasági Zrt. tíz százalékkal kevesebbet, hektáronként 7,2 tonnát takarított be, amelynek kétharmada takarmány- és egyharmada étkezési minőségű - mondta Guth István, a zrt. cégvezetője. A kalászos növénynek nem tett jót, hogy május 6-tól 40 napig nem volt csapadék, ugyanakkor a meleg miatt kényszerérés kezdődött, ami miatt alacsonyabb a búza sikér- és fehérjetartalma. A társaság repceültetvényén nagyobb volt a visszaesés, a tavalyi 4,8 tonna után most 3,2 tonnát takarítottak be hektáronként, amit az aszályos időben zajlott virágzás magyarázhat.

A megyei átlagnál jobb adottságú termőföldeken, 2800 hektáron gazdálkodó, tolnai Aranykalász Mezőgazdasági Szövetkezet 570 hektáros őszibúza-területén 7,5 tonnás átlaggal arattak, míg a 460 hektárnyi repceültetvényen a 2016-os 4,8 tonna helyett 3,8 tonnás termést takarítottak be - mondta Fenyvesi Mihály, a szövetkezet növénytermesztési vezetője.

A hibrid- és fajtabúzát termesztő Naki Mezőgazdasági Zrt. 6,9 tonnás termése 2-3 tonnával maradt el a múlt évi átlagtól, Soltész Gyula vezérigazgató közlése szerint az elmúlt év kedvezőtlen csapadékviszonyai miatt. A nagykónyi Koppánymenti Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke, Korpádi Lajos arról tájékoztatott, hogy közel 500 hektáron a várakozások szerinti átlagosan öt tonna malmi búzát arattak le. Az átlagnál gyengébb termőhelyi adottságú paksi térségben a Dunaszentgyörgyi Mezőgazdasági Szövetkezet 6,5, a 30 kistermelőt tömörítő Györkönyi Gazdák Mezőgazdasági Szövetkezete 5,6 tonna őszi búzát takarított be.

Nincs rá kereslet?

A gazdálkodók arról számoltak be, hogy takarmánybúzát tonnánként 38-42 ezer forint között lehet értékesíteni, az étkezési búzáért 50 ezer forint körüli árra számítanak. Guth István szerint az olajos növény ára a tavalyi alatt van - jelenleg 105 ezer forintot kínálnak tonnájáért -, de nem is nagyon keresik a vásárlók.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár A franciák és a lengyelek még szigorúbbak lennének az ukránokkal
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 06:31
Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.
Agrár Újabb fordulat a bolti kasszáknál, a pénztárosok legyőzik a riválisaikat
Buksza blog | 2024. március 19. 10:39
Várhatóan Európában is vissza fognak szorulni az önkiszolgáló pénztárak, ahogy az az Egyesült Államokban már elkezdődött. A magyarázat ugyanis univerzális: nagy a lopási és a félreszkennelési veszteség.
Agrár Valami mázsaszámra bűzlik Prágában
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 13:02
Cseh gazdák trágyát szórtak kormányzati épületek elé Prágában csütörtökön, felújítva korábbi tiltakozásukat a cseh főváros utcáin.
Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
Agrár Traktorok borították fel a menetrendet Prágában
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 12:47
Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.
Agrár Csúcson az MBH AgrárTrend Index
Szirmai S. Péter | 2024. február 13. 18:42
Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a hazai agrobiznisz. Mintegy 2700 milliárd forintos pályázati forrás érkezik, kisebb az infláció, a jobb tervezhetőség javítja az agrárkilátásokat. Ez derül ki a kedden bemutatott MBH AgrárTrend Indexből.
Agrár Kevesebb pénzből is több profitot csinált a PepsiCo
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 15:25
A PepsiCo Inc., a világ egyik legnagyobb üdítőital-gyártója csökkenő bevételről és növekvő profitról számolt be pénteken közzétett negyedik negyedéves pénzügyi jelentésben.
Agrár Blokádot építettek a lengyel gazdák
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 13:30
Eltorlaszolták az összes lengyel-ukrán határátkelőt.
Agrár Kezdhetünk aggódni: az egekbe szállhat a csoki és a kakaó ára
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 12:05
Egy év alatt megduplázódott a kakaóbab ára, és nem úgy tűnik, hogy itt a vége az áremelkedésnek.
Agrár Kemény félév előtt állnak az ukránok, egyre több orosznak nem tetszik a háború
Privátbankár.hu | 2024. február 6. 07:44
Az év első felében várhatóan folytatódni fog az ukrán hadsereg lőszerhiánya, mivel időre van szükség a nyugati és az ukrán fegyvergyártás felfuttatására. A második félévben enyhülhet a probléma.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG