Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A kukorica általános drágulása mozgatta a Magro Gabonaindex értékét a 41. héten.

A kukorica nagy erőkkel folyó betakarítása az elmúlt napok sok esőt hozó időjárásának köszönhetően lelassult. Az elsődleges eredmények eléggé ellentmondásosak az összetermés megbecsüléséhez, de az látszik, hogy pillanatnyilag keresleti piac alakult ki az országban. Ennek következtében a kukorica ára drágulni kezdett (+1,5 százalék) a fizikai piacon. A Magro.hu piactéren az átlagára meghaladta a 41,5 ezer forintot a héten.

A takarmánykukorica ára újra növekedési pályára állt a hazai árupiacon is. A decemberi kurzus 4 százalékos drágulás után 45.800 forinton zárta a hetet. Hasonló pályát járt be, de kisebb mértékben drágult a decemberi és márciusi kurzus is. Párizsban (MATIF/EURONEXT) újra visszaerősödött a kukorica a 39. héten tapasztalt árszintre. Ez azt jelentette, hogy 165,5 eurón lehetet kötni a novemberi és 173,75 eurón a januári terményt.

 

 

Enyhe pluszban zárta a múlt hetet a kukorica Chicagóban (CBOT/CME) is. 0,5 és 1,5 százalék közötti emelkedést láthattunk az árakban. Ezzel a decemberi termény ára 154,01 dollár, míg a márciusi kukoricáé 158,1 dollár lett. Hatezer tonnányi árualap elérhető és továbbra is nagyon erős a keresleti nyomás a piactéren: összesen 19 ezer tonnát vennének.

Na, de hogy van a búza?

Továbbra is stabil a búza prompt átlagára. A 41. héten a malmi búzáé 48.050 forint lett, míg a takarmánybúzát 45.050 forintos átlagáron adták, illetve vették.

Biztosan állíthatjuk, hogy a hazai határidős búzapiaccal való foglalkozás most akár a szívbetegeknek is javasolt, annyira izgalommentesen telnek a napok és hetek. Az étkezési búza decemberi árfolyama még mindig 47.900 forint, míg a márciusi kurzus végre megmozdult a múlt héten, 300 forinttal, 48.500 forintig csökkent. A takarmánybúza piacán minden változatlan: a decemberit 45.300, a márciusit 45.900 forinton lehet lekötni.

A múlt heti „hezitálás” után felfelé indult a búza ára a Párizsi Árutőzsdén (MATIF/EURONEXT). 2 százalékos emelkedés után 179 eurón zárta a decemberi, kisebb mértékű pozitív elmozdulás után pedig 186,5 eurón a márciusi búza a múlt hetet.

 

 

Érdekes utat járt be a búza Chicagóban (CBOT/CME). A kezdeti erősödés után minden árfolyam több-kevésbé visszatért arra az árfolyamra, ahonnan elindult. Így a decemberi kurzus 187,91 dollár, a márciusi pedig 190,7 dollár lett. Aktuálisan összesen 7 ezer tonna búza eladó és 1 ezer tonnára van kereslet a piactéren.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Mezőgazdaság 2021: negatív spirálban maradhat a sertéshús, de bizakodnak a gabonatermesztők
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 15:01
Felemás képet mutat a hazai agrárium hangulatáról az aktuális Takarék AgrárTrend Index. A Takarékbank tavalyi utolsó negyedévet értékelő, és az idei évet előrejelző jelentése szerint a szántóföldi növénytermesztők továbbra is ellesznek, de a baromfi- és sertéságazat helyzete egyre forróbbá válik, részben az állatbetegségek, részben pedig az elszálló takarmányárak miatt. A marhatenyésztőket viszont legalább az utóbbi nem nyomasztja: ők nem veszik a takarmányt, hanem megtermesztik saját maguk.
Agrár Sokkal több pénzt költ a kormány a vidék támogatására, mint eddig
Baka F. Zoltán | 2021. január 12. 08:27
Itt a korszakváltó bejelentés, amit beharangoztunk.
Agrár Újra megjelent a madárinfluenza Magyarországon - már ölik a pulykákat
Privátbankár.hu | 2021. január 6. 14:57
Madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta szerdán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságokban. A vonuló vadmadarak miatt a betegség fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra.
Agrár Lázár János és Csányi Sándor is ott van a Szent István Egyetem alapítványi kuratóriumában
Privátbankár.hu | 2021. január 4. 09:43
Az egyetem február elsején nevet vált, és Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemként működik tovább.
Agrár Jó hír a hazai földbirtokosoknak: nem lesz árcsökkenés
Privátbankár.hu | 2021. január 3. 10:33
Az elmúlt évtizedben megkétszereződtek a termőföldárak Magyarországhon. A hazai földbirtokosoknak jó hír, hogy még a formálódó válság sem csökkenti az árakat, legfeljebb stagnálnak, így aki most venne földterületet, a visszapattanó gazdasági konjuktúra idején jól járhat.
Agrár A magyar zöldpaprikának is betett 2020
MTI | 2020. december 31. 08:59
Csökkent a termőterülete, és az átlaghozam javulása ellenére magasabb lett az ára, miközben csökkent az exportja és nő az importja.
Agrár Joe Bident beoltották koronavírus ellen
MTI | 2020. december 22. 06:36
A megválasztott amerikai elnök élő tévéadásban kapta meg a Pfizer-BioNTech vakcináját.
Agrár Agrárpénzügyi all-in – interjú a Takarék Agrár Üzletág vezetőjével
Natív tartalom | 2020. december 17. 16:29
Már több mint egy éve annak, hogy a Takarékbank elindította az Agrár Régiókat és az Agrárcentrumokat. Az azóta eltelt idő elegendőnek tűnik egy kis visszatekintésre, összegzésre, a tanulságok levonására, a tapasztalatok megosztására. Erre kértük fel Hollósi Dávidot, a Takarékbank Agrár Üzletágának ügyvezető igazgatóját.
Agrár Már hivatalos: jogfosztottá vált Deutsch Tamás a néppárti frakcióban
Wéber Balázs | 2020. december 16. 21:25
Erről döntött szerda este az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja.
Agrár Tönkreteheti a baromfiágazatot a gabonaárak elszállása
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 09:20
Kormányzati segítséget kérnek: bér- és járuléktámogatást valamint 5 százalékos áfát.
Friss
hírlevél