2p
Citromokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Egy citromnál megtévesztő jelölés miatt kellett intézkedni, míg egy másik gyümölcsnél hiányos címkét találtak.

Tíz különböző hálós citrom komplex ellenőrzését végezték el a Szupermenta termékteszt programban. 6 kezelt, 3 kezeletlen és 1 ökológiai gazdálkodásból származó (bio) citrom került a kosárba, amelyek 7 nagyobb üzletlánc gyümölcsosztályáról érkeztek a Nébih laboratóriumába. A vizsgált termékek között 8 spanyol, 1 török és 1 olasz származású déligyümölcs volt.

Növényvédő a kezeletlen citromban

A laboratóriumban több mint 300 növényvédő szerre vizsgálták a hivatal szakemberei a citrusokat. Az eredmények alapján egy citrom bizonyult problémásnak, amelyet a címkéjén kezeletlennek tüntettek fel, a laboratórium azonban kismértékű növényvédőszer-maradékot mutatott ki a termékben. Ez jóval határérték alatti mennyiségben volt jelen, de a megtévesztő jelölés miatt eljárás indult a felelős vállalkozóval szemben.

A vizsgált termékek tételes listája innen érhető el.

A biztonsági mérések mellett a citromok C-vitamin tartalmát is megmérték. A legkisebb érték 38,1 mg/100g, míg a legmagasabb 52,0 mg/100g volt, ami azt jelenti, egy citrom fogyasztásával szinte fedezhető az ajánlott napi C-vitaminbevitel fele.

A Nébih növényvédelmi felügyelői még a kereskedelemben, a helyszínen ellenőrizték a nyomon követhetőségi dokumentációkat, és a jelölések vizsgálata sem maradt el. A jelölésre vonatkozó jogszabályoknak egy termék nem felelt meg, mivel a gyümölcs fajtáját nem tüntették fel a csomagolásán, pedig ez az információ a citrusfélék esetében kötelező. A Nébih figyelmezteti a felelős vállalkozót a hibára, és kötelezi annak javítására.

Ez lett a legjobb

A kedveltségi vizsgálatot ezúttal is elvégezték. A tesztelők külső megjelenés, állag, szín, illat és íz szempontok mentén értékelték a citromokat. Az összesített eredmények alapján a Horeca Select spanyol citrom nyerte el leginkább a kóstolók tetszését. Második lett a Menas török citrom, míg harmadikként a Carrisol spanyol citrom végzett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár A globális felmelegedés kinyírja a magyarok kedvenc gyümölcseit
Szirmai S. Péter | 2024. szeptember 4. 09:31
A klímaváltozás, a veszteséges előállítás miatt egyre több fontos növénnyel hagynak fel a gazdák. Az aszályos vidékeken öntözés nélkül már a repce, sőt a kukorica, a napraforgó termesztését is sok kis gazdaság kénytelen befejezni.
Agrár Kína megorrolt Kanadára
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 3. 17:48
Kína kedden közölte, hogy dömpingellenes vizsgálatot indít a Kanadából származó repcére, és elítélte Kanada egyoldalú korlátozó intézkedéseit, miután Ottawa vámokat vetett ki a kínai elektromos járművekre.
Agrár Állatjóléti támogatási program indult Dániában
Bózsó Péter | 2024. augusztus 27. 15:31
A dánok az Európai Unió direktívájának betartását komolyan veszik, a finnekhez és a svédekhez hasonlóan.
Agrár Megoldás a mezőgazdasági munkaerőhiányra?
Szirmai S. Péter | 2024. augusztus 26. 15:13
Újra virágzik, a földpiaci befektetők figyelmét is felkeltette az egy-két hónapos otthoni online villám tanfolyamokkal csábító olcsó aranykalászos gazda képzés, amivel a piaci szereplők szerint enyhíteni lehet a szektorban a komoly munkaerőhiányt. 
Agrár Sokakat tesz boldoggá a Penny
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 14. 09:49
Közzétették a négynapos ünnepi nyitvatartásukat.
Agrár Nagy bejelentést tett a magyarok kedvenc söreinek gyártója
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 14. 09:17
A Carlsberg féléves bevétele 2,6 százalékkal nőtt.
Agrár Ukrajnában a Big Mac Index helyett itt a Borscs Index
Mester Nándor | 2024. augusztus 12. 18:44
Az ukránok szerint ezzel a nem hivatalos módszerrel reálisabb képet lehet alkotni az ukrán gazdaságról.
Agrár Nincs elég traktoros Ukrajnában, a bortermelők viszont fellélegezhetnek
Mester Nándor | 2024. augusztus 8. 14:28
A háború súlyosbította a munkaerőhiányt az ukrán mezőgazdaságban. Közben folyamatosan meg kell küzdeni az áramhiánnyal, ami megdrágítja a termelést. A kormány a bor- és gyümölcstermelők számára könnyítéseket vezetett be, hogy tarthassák az exportcélokat.
Agrár FAO: júliusban alig változtak a globális élelmiszerárak
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 2. 15:50
Gyakorlatilag nem változott, minimálisan csökkent az élelmiszerek világpiaci ára júliusban havi szinten az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapján pénteken közzétett adatok szerint.
Agrár Romániában most nagyon nem jó birkának lenni
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 2. 06:58
A kiskérődzők pestise egyre terjed az országban, ahol a hatóságok rengeteg állat megsemmisítését rendelte el.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG