3p
Egy friss kutatás szerint a túlzott krumplifogyasztás súlyosan egészségkárosítható lehet. Mások szerint az egész egy nagy humbug.

Azt persze mindenki tudja, hogy a chipset és a sültkrumplit nem árt kihagyni az egészséges diétából, de arra nem sokan gondolnak, hogy a túlzott krumplifogyasztás általában véve is káros lehet, ráadásul a szívrohamok és agyvérzések kialakulásában is közrejátszhat - írja a Guardian.

A harvardi kutatók szerint különösen a középkorú nők vannak nagy veszélyben a túlzott burgonyafogyasztástól, de alapvetően mindkét nem érintett.

Mi az a glikémiás index?

A glikémiás index az egyes élelmiszerek vércukoremelő képessége a szénhidráttartalmukkal egyező mennyiségű szőlőcukorhoz (néha a fehér kenyérhez) képest, százalékban kifejezve

Ez elsősorban azért lehet fontos, mert sokszor a diétákban vagy épp a közétkeztetésben is alapelem a krumpli, amely egy egyébként is egészségi problémákkal küzdő személy esetén további gondokat is okozna.

A brit közegészségügyi intézet szerint a probléma abban gyökerezik, hogy a burgonyáknak magas a glikémiás indexe, azaz a túlzott fogyasztás később megemelkedett vércukorszintet és vérnyomást okozhat - ez egyébként főleg a főtt krumplira igaz.

Az is lehet, hogy ez az egész csak humbug

A kutatók nem pontosan azt mondják, hogy a krumpli fogyasztása magas vérnyomást okoz, hanem úgy fogalmaznak: a sült, főtt vagy pürésített krumpli hosszú időn át történő nagyobb mennyiségű fogyasztása szignifikáns kapcsolatot mutat a nők esetében a magas vérnyomással, függetlenül számos más magas vérnyomáshoz köthető kockázati tényezőtől.

Három, több mint 187 ezer amerikai férfit és nőt érintő vizsgálat adatai alapján készült a kutatás, amelynek során összehasonlították az egészségi állapotát azoknak, akik legalább 4 alkalommal fogyasztottak krumplis ételeket egy héten azokkal, akik havonta csak egyszer ettek ilyesmit.

Más kutatók viszont épp arra figyelmeztetnek: az ilyen jellegű tanulmányok csak két tény közötti kapcsolat meglétére tudják felhívni a figyelmet, és nem alkalmasak az okok és következmények vizsgálatára. Simán lehet, hogy az esetek jó részénél nem a krumplifogyasztás volt a magas vérnyomás kiváltó oka, hanem az ezzel párhuzamosan elfogyasztott más tápanyagok vagy épp az életmód következménye - főleg ha figyelembe vesszük, hogy a magas vérnyomás és általában véve az étkezések gyakorisága között is van kapcsolat.

Magyarán olyan ez, mintha azt mondanánk: azok közül, akik szerint az erdőtelepítés beletartozik a közfoglalkoztatottak munkakörébe, majdnem minden második megkérdezett vállalna munkát külföldön, ám azok körében, akik szerint a gépjárműjavítás is a közfoglalkoztatottak dolga, már csak 37,5 százalékos ez az arány.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Már megint a németek, elkészült a sajtlista
Buksza blog | 2023. november 30. 13:52
Talán meglepő, de a németek a legnagyobbak, ha sajttermelésről van szó. A franciák például csak a második helyen vannak. 
Agrár Látni sem akarják a francia termelők az ukrán cukrot az EU-ban
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 11:21
Korábban a gabona és a tejtermékek behozatalát is bírálta több ország.
Agrár A birkavirtus megnyomorítja egy ország élelmiszer-ellátását
Rácz Gergő | 2023. november 26. 14:14
Az ausztrál birkatartóknak nagy gondjaik vannak. Sok eső esett, lett bőven legelhető fű, az állományok pedig ennek megfelelően megnőttek. A gazdák nem akarják irtani az állományt, ingyen is odaadnák a birkáikat, kereslet viszont az árazás átalakulása miatt még így sincs.
Agrár Bevetik a bioreaktort: laboratóriumból jöhet a kisállatok új kedvence
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 08:55
Felforgatnák az állateledelek piacát a műhúsból, azaz a laboratóriumokban előállított húsokból készült termékek. A hús előállításához élő állatokból származó sejteket használnak, amelyek egy tartályban növekednek, és tápanyagokkal táplálják közben. A laboratóriumi hús támogatói szerint ez jóval fenntarthatóbb megoldás mint a hagyományos állattenyésztés.
Agrár Soha ilyen drágán nem adtak még el egy üveg whiskyt - de vajon milyen az illata?
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 10:44
Közel egymilliárd forintot kóstált a 60 évig érlelt itóka.
Agrár Gabonafrász után jön a tejfrász Ukrajnából? Áh, dehogy!
Mester Nándor | 2023. november 14. 14:55
Nem fürdenek benne, inkább exportálják a tejet és a vajat az ukránok. Folyamatosan növekszik az ukrán kivitel tejből és többféle tejtermékből, de egyelőre nem kell megijednie az uniós országoknak, mert túlnyomórészt a szövetségen kívüli európai piacokra mennek a szállítmányok. A tejszín, a tartós tej és tejföltermelés fele azonban már az unióban landol. 
Agrár „Burgonyavész” alakult ki Európában az árak miatt
Buksza blog | 2023. november 9. 13:20
Az alapvető élelmiszerek közül a burgonya óriási dráguláson ment keresztül az elmúlt időszakban.  
Agrár A vásárlók keblükre ölelik az állatokat a tehenektől a disznókig: mire elég a 90 százalékos magyar eredmény?
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. október 26. 15:02
A sok cuki állatos videó, a kutya- és macskapszichológiai, illetve állatorvosi tévésorozatok megtették a hatásukat. Az európaiak kiterjesztenék jóléti társadalmukat az állatokra is.
Agrár Rengeteg gabonát exportálhat idén Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. október 24. 13:36
Az APK-Inform ukrán agrárgazdasági tanácsadó vállalat rontotta ugyan Ukrajna idei gabonatermésére vonatkozó előrejelzését, de a mennyiség így is szerényen meghaladja majd a múlt évit.
Agrár Óva intjük a gazdálkodókat attól, hogy esetleg az árakkal spekuláljanak!
Szirmai S. Péter | 2023. október 23. 14:02
Ezt üzente lapunkon keresztül Héjja Csaba, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának szenior elemzője. Aki szerint megfelelő tudás nélkül,  intenzív és hatékony művelési módszerek nélkül a kis gazdaságok versenyképtelenek, és szinte nem termelnek jövedelmet. A komparatív előnyöket megtalálva, minőséggel és magas hozzáadott értékkel azonban versenyképessé tudnak válni, de ehhez érdemes megbarátkozni az integráció gondolatával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG