A kereskedelmi láncok január első napjaitól hirdetik, hogy a kisebb áfa alacsonyabb fogyasztói árakat is jelent a vevőknek - írja a Világgazdaság.
A hazai húsiparban az ágazatra jellemző feketézés visszaszorulását várják a 27 helyett 5 százalékos áfától, esélyt látnak arra is, hogy a csökkenő árak nyomán növekszik a fogyasztás. A lap cikke szerint attól egyelőre nem kell tartani, hogy a bolti árak mérséklődése negatív árspirálba hajtja a kereskedőket a beszállítóikkal való tárgyalásokon.
"A húsipar tulajdonképpen technikailag nettó átadási áron értékesíti termékeit a kereskedelemnek, ezért az áfacsökkentés ezt a folyamatot elvileg nem befolyásolja. Mindeddig nem jutott el olyan hír a Hússzövetséghez, hogy az áfacsökkentést a kereskedelem a beszerzési ár még mélyebbre nyomására szeretné felhasználni” – mondta a Világgazdaságnak Éder Tamás.
Az áfacsökkentést a húsipari szereplők határozottan pozitív lépésként élik meg. Ez a húságazat fehéredését eredményezheti.
Hollósy Tibor, a Kométa ügyvezető helyettese a Világgazdaságnak elmondta, eddigi tapasztalataik alapján azoknál a kiskereskedelmi láncoknál, melyekkel kapcsolatban állnak, a fogyasztói árakban megjelenik a csökkentés, tehát az eljut a fogyasztóhoz. Ennek nagy valószínűséggel fogyasztás- és forgalomélénkítő hatása lesz.
Jöjjenek a húskészítmények is
Az élénkebb keresletet ugyan még korai lenne megjósolni, de már vannak erre utaló jelek. Hollósy Tibor ugyanis hozzátette: „Az első néhány napi eladásaink alapján emelkedő forgalomról tudunk beszámolni, ennek egyik tényezője az áfacsökkentés is lehet. Bízunk benne, hogy az alacsonyabb áfát a következő körben a feldolgozott húskészítményekre is kiterjesztik. A fogyasztókon túl a sertéshús teljes vertikumára, így a tenyésztők, feldolgozók, kereskedők számára is pozitív hatást gyakorolhat ez az intézkedés.”